Ελεύθερη η υπεύθυνη δομής της «Κιβωτού» στην Καλαμάτα - Βρέθηκε όπλο

Ελεύθερη η υπεύθυνη δομής της «Κιβωτού» στην Καλαμάτα - Βρέθηκε όπλο

Εφόδους στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» σε Πωγωνιανή και Καλαμάτα διενεργεί η οικονομική αστυνομία με ελέγχους σε λογαριασμούς και θυρίδες.

Λογιστικά βιβλία και ένα περίστροφο κατέσχεσαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, κατά τη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποίησαν σήμερα σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου», σε περιοχή του Δήμου Καλαμάτας, κατόπιν παραγγελίας της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, κατά τη διάρκεια του ελέγχου, μία διοικητική υπάλληλος υπέδειξε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Καλαμάτας ένα περίστροφο, το οποίο ήταν κλειδωμένο στο γραφείο της. Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, η διοικητική υπάλληλος ισχυρίστηκε ότι το περίστροφο είχε βρεθεί σε προγενέστερο χρόνο κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού στο κτίριο που στεγάζεται η δομή.

Η διοικητική υπάλληλος συνελήφθη, αλλά, σύμφωνα με την Αστυνομία, αφέθηκε ελεύθερη κατόπιν προφορικής εντολής του εισαγγελέα.

Έρευνα σε όλες τις δομές

Εντωμεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα σε όλες τις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», καθώς και σε 15 άτομα που διοικούσαν την οργάνωση.

Στο πλαίσιο των ερευνών, λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι η ΕΛΑΣ, με τη συνοδεία δικαστικού λειτουργού, έκανε έφοδο σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων.

Χθες έγινε παρόμοια έρευνα στη δομή της Χίου, γνωστή και ως «Κιβωτός του Αιγαίου», τόσο στα γραφεία της διοίκησης όσο και στο προσωπικό γραφείο του πατέρα Αντωνίου. Οι αστυνομικοί πήραν μαζί τους φακέλους, υπολογιστές και άλλα στοιχεία που θεωρήθηκαν σχετιζόμενα με την έρευνα.

Την περασμένη Τρίτη η Οικονομική Αστυνομία έκανε έφοδο στο λογιστήριο της οργάνωσης στον Κολωνό. Τα στελέχη της υπηρεσίας παρέλαβαν, σε άψογη συνεργασία με τον λογιστή της οργάνωσης, όπως λένε, όλα τα βιβλία και στοιχεία που υπήρχαν, προκειμένου να μελετηθεί και διευκρινιστεί κάθε λεπτομέρεια της οικονομικής διαχείρισης και πού πήγαιναν τα χρήματα, τα οποία προέρχονταν κυρίως από δωρεές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομική πηγή, όπως προκύπτει από τη μέχρι στιγμής μελέτη των στοιχείων, στα ταμεία της «Κιβωτού του Κόσμου», από το 2014 μέχρι σήμερα, έμπαιναν περίπου πέντε με έξι εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από δωρεές. Η πορεία των χρημάτων αυτών θα ελεγχθεί, ενώ ταυτόχρονα θα ελεγχθούν και δωρεές ακινήτων.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί, με όσο γίνεται ταχύτερο ρυθμό, έρευνα στα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των 15 στελεχών της οργάνωσης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν δικαιολογούνται από τις αμοιβές που λάμβαναν, ή αν υπάρχουν στοιχεία για οικειοποίηση χρημάτων από τις δωρεές, που έμπαιναν στα ταμεία για τη φροντίδα των παιδιών.

Τα πρόσωπα αυτά είναι ο πατήρ Αντώνιος, η πρεσβυτέρα και η μητέρα του, που φέρονται ως μέτοχοι στη μη κερδοσκοπική εταιρεία, επτά μέλη του πρώην ΔΣ και πέντε διευθυντικά στελέχη.

Όπως ανέφερε στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι έρευνες στις περιφερειακές δομές της ΜΚΟ πραγματοποιούνται από τις τοπικές υπηρεσίες Ασφάλειας, μετά από παραγγελία της Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία περνάει από «ψιλό κόσκινο» όλα τα οικονομικά, προκειμένου να συγκεντρωθούν τυχόν τιμολόγια και παραστατικά, που θα βοηθήσουν να πέσει άπλετο φως στην οικονομική δραστηριότητα της «Κιβωτού», σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας.

Όλα ξεκίνησαν μετά από καταγγελίες για κακοποιήσεις και ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων από υψηλόβαθμα στελέχη των δομών. Αμέσως μετά τις καταγγελίες αντικαταστάθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της «Κιβωτού».