Άνοδος για το πετρέλαιο εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων και προβλέψεων για αύξηση της ζήτησης

Άνοδος για το πετρέλαιο εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων και προβλέψεων για αύξηση της ζήτησης

Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται την Παρασκευή  υποστηριζόμενες από τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, τις ανησυχίες για σύσφιξη της προσφοράς και την αισιοδοξία για την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης καυσίμων καθώς βελτιώνονται οι οικονομίες.

Στο πλαίσιο αυτό, το Brent σημειώνει άνοδο 0,55%, στα 91,15 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate 0,44%, στα 86,96 δολάρια το βαρέλι,

«Οι τιμές του πετρελαίου φαίνονται ότι θα έχουν περαιτέρω ανοδική πορεία βραχυπρόθεσμα, καθώς ένα πιο θετικό οικονομικό περιβάλλον συνοδεύεται από τη συνεχιζόμενη περιορισμένη προσφορά καυσίμων και τους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους», δήλωσαν οι αναλυτές της ANZ Daniel Hynes και Soni Kumari.

Το Brent και το WTI αναμένεται να σημειώσουν κέρδη άνω του 4% αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, αφού ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, το Ιράν, δεσμεύτηκε να εκδικηθεί το Ισραήλ για μια επίθεση που σκότωσε υψηλόβαθμο ιρανικό στρατιωτικό προσωπικό.

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας σε διυλιστήρια στη Ρωσία μπορεί να έχουν διαταράξει περισσότερο από το 15% της ρωσικής χωρητικότητας, δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ την Πέμπτη.

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, (ΟΠΕΚ), και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστός ως ΟΠΕΚ+, διατήρησαν αυτή την εβδομάδα αμετάβλητη την πολιτική εφοδιασμού πετρελαίου και πίεσαν ορισμένες χώρες να συμμορφωθούν με τις περικοπές της παραγωγής.

«Περαιτέρω περιορισμοί για την τήρηση των ποσοστώσεων θα οδηγήσουν σε περαιτέρω πτώση της παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ. «Η προοπτική μιας πιο στενής αγοράς θα πρέπει να δει μια μείωση των αποθεμάτων κατά το δεύτερο τρίμηνο», συμπλήρωσαν.

Ο εφοδιασμός πετρελαίου έχει επίσης περιοριστεί παγκοσμίως μετά τη μείωση των εξαγωγών αυτών των ποιοτήτων από το Μεξικό και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αυτό έρχεται εν μέσω σταθερής αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το πρώτο τρίμηνο, ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της JP Morgan.