Ασία: Εκτοξεύεται η τιμή του ρυζιού - Φόβοι για έξαρση του πληθωρισμού στα τρόφιμα
Shutterstock
Shutterstock

Ασία: Εκτοξεύεται η τιμή του ρυζιού - Φόβοι για έξαρση του πληθωρισμού στα τρόφιμα

Οι τιμές του ρυζιού εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 12 ετών, μετά την απαγόρευση των εξαγωγών ρυζιού από την Ινδία και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επηρέασαν την παραγωγή του κύριου βασικού τροφίμου της Ασίας, σύμφωνα με την υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ.

«Η τιμή των παγκόσμιων τιμών του ρυζιού είναι ιδιαίτερα ανησυχητική», δήλωσε στο CNBC ο Qingfeng Zhang, ανώτερος διευθυντής της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης. «Αυτό που φαίνεται να είναι σαφές είναι ότι η αστάθεια των τιμών των τροφίμων θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.»

Εκτός από την Ινδία, ο πληθωρισμός των τροφίμων ήταν σχετικά ήμερος στην Ασία μέχρι στιγμής φέτος.

Στο αποκορύφωμα της κρίσης των τιμών των τροφίμων την περίοδο 2010-2012, η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης υπολόγισε ότι μια αύξηση των διεθνών τιμών των τροφίμων κατά 30% το 2011 μεταφράστηκε σε ρύζι 10% στις τιμές των τροφίμων για την αναπτυσσόμενη Ασία και αφαίρεσε 0,6 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για ορισμένες χώρες εισαγωγής τροφίμων στην περιοχή.

Υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων διαβρώνουν την αγοραστική δύναμη, η ADB πρότεινε τότε ότι μια αύξηση των εγχώριων τιμών των τροφίμων κατά 10% στην αναπτυσσόμενη Ασία θα ωθούσε 64,4 εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια, με βάση το όριο φτώχειας των 1,25 δολαρίων την ημέρα. Αυτό θα σήμαινε αύξηση του ποσοστού φτώχειας από 27% σε 29% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Όμως μια συρροή παραγόντων υποδαυλίζει τους φόβους ότι η έλλειψη εφοδιασμού σε ρύζι θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επιστροφή σε μια ευρεία αύξηση των τιμών άλλων ειδών διατροφής στην Ασία. Το ρύζι είναι ζωτικής σημασίας για τη διατροφή δισ. ανθρώπων στην Ασία και την Αφρική και η άνοδος των τιμών ενδέχεται να ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις και να αυξήσει τους λογαριασμούς εισαγωγών για τους αγοραστές.

Η άνοδος των τιμών θα επιδεινώσει τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές τροφίμων που έχουν επηρεαστεί από τις έντονες καιρικές συνθήκες και τις μειωμένες προμήθειες σιτηρών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.