G7 και ΕΕ ψάχνουν τρόπους για να εντοπίζουν τα ρωσικά διαμάντια
Shutterstock
Shutterstock
Bloomberg

G7 και ΕΕ ψάχνουν τρόπους για να εντοπίζουν τα ρωσικά διαμάντια

Η Ομάδα των Επτά (G7) και η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν τρόπους εντοπισμού των ρωσικών διαμαντιών στο εξωτερικό, μια κίνηση που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για περιορισμούς στο εμπόριο των πολύτιμων λίθων στο μέλλον, όπως μετέδωσε την Κυριακή το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg.

Προηγούμενες προσπάθειες της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στους ρωσικούς πολύτιμους λίθους προσέκρουσαν στην αντίσταση χωρών-εισαγωγέων, όπως είναι το Βέλγιο, που υποστήριξαν ότι η προσπάθεια θα ήταν μάταιη, επειδή οι συναλλαγές απλώς θα μετατοπίζονταν αλλού, χωρίς μηχανισμό εντοπισμού των πολύτιμων λίθων. 

Η προέλευση ενός διαμαντιού είναι σαφής στην αρχή της αλυσίδας εφοδιασμού, όταν εκδίδεται πιστοποιητικό στο πλαίσιο της διαδικασίας Κίμπερλι, η οποία σχεδιάστηκε για να τερματιστεί η πώληση των λεγόμενων «διαμαντιών αίματος», που χρηματοδοτούσαν πολέμους. Αλλά μετά από αυτό το στάδιο, μπορεί να γίνει δύσκολος ο εντοπισμός τους. 

Οι κομμένοι και οι στιλβωμένοι λίθοι συχνά αναμειγνύονται στους εμπορικούς οίκους και το αρχικό πιστοποιητικό αντικαθίσταται με έγγραφα «μεικτής προέλευσης», καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να παρακολουθήσει κανείς πού τελικά πωλούνται τα ρωσικά διαμάντια.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στον ρωσικό μεταλλευτικό γίγαντα Alrosa, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου ακατέργαστων διαμαντιών αξίας 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, τα μέτρα είχαν περιορισμένο αντίκτυπο, καθώς μεγάλο μέρος του εμπορίου ρέει μέσω άλλων αγορών, όπως η Ινδία. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι πηγές με γνώση των συζητήσεων της G7 και της ΕΕ δήλωσαν ότι δεν επίκειται λύση, διότι ο εντοπισμός των «γυαλισμένων» διαμαντιών σε μια παγκόσμια αγορά είναι εξαιρετικά περίπλοκος.

Παρόλα αυτά, δύο από τις πηγές, δήλωσαν ότι η G7 θα μπορούσε να προχωρήσει σε επίσημη δήλωση για το θέμα ήδη από την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να διατηρηθεί η πίεση στη Ρωσία, καθώς στις 24 Φεβρουαρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εισβολή της στην Ουκρανία.