Χρυσός: Ήπια άνοδος μετά τις απώλειες του διημέρου
Shutterstock
Shutterstock

Χρυσός: Ήπια άνοδος μετά τις απώλειες του διημέρου

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν ελαφρά άνοδο την Τετάρτη, καθώς το δολάριο παρέμεινε σταθερό από τις πρόσφατες απώλειες.

Σε ό,τι αφορά τα βιομηχανικά μέταλλα, οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι εισαγωγές χαλκού της Κίνας αποδυναμώθηκαν τον Ιούνιο, αντανακλώντας την ασθενή ζήτηση που υπάρχει στον μεγαλύτερο εισαγωγέα χαλκού στον κόσμο.

Ο χρυσός αρχικά είχε ωφεληθεί από τη ζήτηση ως «ασφαλούς καταφυγίου» καθώς οι ανησυχίες για ύφεση των ΗΠΑ πυροδότησε μεγάλες απώλειες σε περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται στο ρίσκο, ιδιαίτερα σε μετοχές. Το πολύτιμο μέταλλο θεωρείται ασφαλές περιουσιακό στοιχείο εν μέσω οικονομικών αβεβαιοτήτων και ενισχύεται σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Ωστόσο, οι αγορές ανέκαμψαν την Τρίτη και την Τετάρτη, πιέζοντας τα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

Η τιμή του χρυσού στη spot αγορά καταγράφει άνοδο 0,25% στα 2.437 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα futures του χρυσού κινήθηκαν ήπια ανοδικά στο +0,16% και στα 2.435 δολάρια την ουγγιά.

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν απότομα την Τρίτη, αφού πλησίασαν σε νέο υψηλό ρεκόρ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Οι τιμές των άλλων πολύτιμων μετάλλων, πλην ασημιού και χαλκού, αυξήθηκαν την Τετάρτη, ανακτώντας τις απότομες απώλειες από την προηγούμενη συνεδρίαση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του λευκόχρυσου αυξήθηκαν κατά 1,20% στα 931,20 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο ασήμι σημείωσαν πτώση 0,59% στα 27,06 δολάρια η ουγγιά και στον χαλκό 1,94% στα 3.949 δολάρια ο τόνος, ενώ στο Παλλάδιο καταγράφεται αύξηση 2,74% στα 883 δολάρια η ουγγιά.  

Τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι οι εισαγωγές χαλκού της Κίνας μειώθηκαν κατά 2,9% στους 438.000 μετρικούς τόνους τον Ιούλιο, καθώς η ζήτηση παρέμεινε αδύναμη εν μέσω υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης.

Παρόλα αυτά, οι συνολικές εισαγωγές της Κίνας ξεπέρασαν τις προσδοκίες, υποδεικνύοντας κάποια ανθεκτικότητα στην εγχώρια κατανάλωση.

Όμως, το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας συρρικνώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, καθώς οι εξαγωγές επιβαρύνθηκαν από τους πρόσφατους ευρωπαϊκούς εμπορικούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα. Οι δασμοί ενδέχεται τώρα να επηρεάσουν δυνητικά την κινεζική ζήτηση χαλκού, δεδομένης της χρήσης του κόκκινου μετάλλου στη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων.