Η χρυσή χρονιά για το ασήμι;
Shutterstock
Shutterstock

Η χρυσή χρονιά για το ασήμι;

Το γεγονός πως η τιμή του χρυσού βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδά της είναι γνωστό σε όλους. Αφού στις αρχές του χρόνου κατάφερε να διασπάσει πειστικά την περιοχή των 1.960 δολαρίων/ουγγιά που είχε βάλει φρένο στον βασιλιά των πολύτιμων μετάλλων το 2020 και το 2022, στην συνέχεια έκανε διαδοχικά νέα ρεκόρ και αυτές τις μέρες βρίσκεται πάνω από τα 2.500 δολάρια/ουγγιά χωρίς να δείχνει σοβαρά σημάδια αδυναμίας.

Οι ερμηνείες που δίνονται για την μεγάλη αυτή άνοδο και τις φετινές αποδόσεις που ξεπερνούν και αυτές των μεγάλων αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών είναι πολλές.

Άλλοι επισημαίνουν την επικείμενη έναρξη της καθοδικής πορείας των αμερικανικών επιτοκίων αναφοράς, άλλοι τη ζήτηση από πολλές κεντρικές τράπεζες και ιδίως από χώρες της Ασίας, άλλοι την αναζήτηση ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου εν όψει πιθανών ακόμα πιο σοβαρών γεωπολιτικών αναταραχών και άλλοι την προσπάθεια μείωσης της εξάρτησης από το αμερικανικό δολάριο. Όλες αυτές οι ερμηνείες είναι αρκετά λογικές αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το ποια από αυτές είναι πιο πειστική. Αυτό όμως δεν έχει τελικά τόσο μεγάλη σημασία. Αυτό που μετράει κυρίως είναι πως η ζήτηση ξεπερνά συστηματικά την προσφορά εδώ και πολλούς μήνες.

Η πορεία της τιμής του ασημιού μοιάζει αρκετά με αυτήν του χρυσού, καθώς και εδώ η ζήτηση ξεπερνά σαφώς και σταθερά την προσφορά. Όμως, παρά το γεγονός πως η ποσοστιαία άνοδος του ασημιού από την αρχή της χρονιάς δεν υπολείπεται αυτής του χρυσού, τα φώτα της δημοσιότητας δεν πέφτουν με τον ίδιο τρόπο πάνω του. Στην τωρινή τιμή του, λίγο κάτω από τα 30 δολάρια/ουγγιά, η άνοδος του από την πρώτη μέρα του χρόνου είναι περίπου 26%. Κάποια στιγμή μάλιστα τον Μάιο, η άνοδος ήταν κοντά στο 36% αφού είχε ξεπεράσει τα 32 δολάρια. Όσοι παρακολουθούν διαχρονικά την πορεία της τιμής του γνωρίζουν πως το ασήμι πάντα είναι πιο ευμετάβλητο από τον χρυσό.

Κανείς λοιπόν δεν ξαφνιάζεται από τις διακυμάνσεις της τιμής του και από το γεγονός πως ο χρυσός είναι αρκετά πιο σταθερός από αυτό. Σχεδόν πάντα, ο χρυσός προηγείται του ασημιού στις ανοδικές χρηματιστηριακές κινήσεις, καθώς αποτελεί συνήθως την πρώτη επιλογή στον τομέα των πολύτιμων μετάλλων.

Από την άλλη μεριά όμως, όσοι έχουν μελετήσει λίγο περισσότερο τα πράγματα ξέρουν πως όταν η ανοδική κίνηση του χρυσού έχει μεγάλη χρονική διάρκεια, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα να δούμε ένα μεγάλο ανοδικό ξέσπασμα του ασημιού που θα ξεπεράσει κατά πολύ σε απόδοση την κίνηση του χρυσού. Για τον λόγο αυτό, πολλοί αναλυτές που ασχολούνται με τα πολύτιμα μέταλλα αποκαλούν το ασήμι «χρυσό που χρησιμοποιεί στεροειδή αναβολικά» ή στα αγγλικά «gold on steroids». Δύο πολύ χαρακτηριστικές περιπτώσεις που παρατηρήθηκε κάτι τέτοιο ήταν το 1980 και, αρκετά πιο πρόσφατα, το 2011. Καθώς το 1980 απέχει πολύ, μπορούμε να πούμε δύο λόγια για το 2011, όταν στις αρχές του Απριλίου η τιμή του άγγιξε τα 50 δολάρια/ουγγιά ενώ τον Δεκέμβριο του 2010 ήταν κάτω από τα 30 δολάρια και μέχρι τον Ιούλιο του 2010 ήταν κάτω από τα 20 δολάρια/ουγγιά. Κατά την ίδια περίοδο, ο χρυσός ήταν επίσης σαφώς ανοδικός αλλά με πολύ χαμηλότερα ποσοστά ανόδου.

Αυτό που είχε γίνει τότε ήταν η μεγάλη αλλαγή στη σχέση της τιμής των δύο μετάλλων, καθώς το ενδιαφέρον μετατοπιζόταν σταδιακά στο πιο ευμετάβλητο ασήμι. Ο δείκτης χρυσού/ασήμι, ο οποίος χρησιμοποιείται από όσους ασχολούνται διεξοδικά με τις χρηματιστηριακές αγορές των πολύτιμων μετάλλων, είχε κάνει τότε μία εντυπωσιακή κίνηση. Ενώ το καλοκαίρι του 2010 μία ουγγιά χρυσού άξιζε όσο περίπου 66 ουγγιές ασημιού, την άνοιξη του 2011 άξιζε 32 ουγγιές ασημιού. Την τελευταία διετία, ο δείκτης αυτός κινείται ανάμεσα στο 75 και το 90, πράγμα που δείχνει πως η επενδυτική όρεξη για το ασήμι δεν βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο σε σχέση με αυτήν για τον χρυσό. Το ασήμι δεν φαίνεται λοιπόν να έχει πάρει τα «αναβολικά» του.

Μπορούν όμως οι πιστοί οπαδοί του ασημιού να ελπίζουν σε μία επανάληψη της πορείας του 2011 ή έστω σε μία σημαντική αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για το ασήμι σε σχέση με τον χρυσό; Είναι μάλλον πρόωρο να μιλήσουμε για μία πιθανή επανάληψη του 2011 αλλά δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αποκλείσουμε μία σημαντική αύξηση της ζήτησης για ασήμι, ξεκινώντας με τη βασική υπόθεση πως η ζήτηση θα συνεχίσει να υπερισχύει της προσφοράς και για τον χρυσό, καθώς αυτό συντηρεί το συνολικό ενδιαφέρον για τα πολύτιμα μέταλλα. 

Η τωρινή περίοδος μπορεί όντως να αποτελεί ένα χρονικό διάστημα προετοιμασίας του ασημιού για μία πιο επιθετική ανοδική κίνηση. Πέρα από το γεγονός πως το κλίμα για τα πολύτιμα μέταλλα είναι σαφώς θετικό, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το ότι το ασήμι δεν ωφελείται μόνο από τους παράγοντες που βοηθούν τον χρυσό αλλά και από την υγιή ανάπτυξη της βιομηχανικής δραστηριότητας ανά τον κόσμο. Μπορεί να ακούμε συνεχώς εικασίες περί επικείμενης ύφεσης στην αμερικανική, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, αυτό όμως δεν συμβαίνει, τουλάχιστον όχι ακόμα.

Ειδικά σε τομείς της μεταποίησης που το ασήμι χρησιμοποιείται ευρέως, η ζήτηση είναι ισχυρή και προβλέπεται να διατηρηθεί έτσι για καιρό. Μεταξύ άλλων αναφερόμαστε στη βιομηχανία φωτοβολταϊκών συστημάτων, τη βιομηχανία μικροεπεξεργαστών και άλλους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, καθώς το ασήμι είναι εξαιρετικός αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος και εύκολο στην επεξεργασία ενώ και οι ποσότητες ασημιού που χρησιμοποιούνται δεν συμμετέχουν τόσο πολύ στο συνολικό κόστος των προϊόντων. Μπορούμε λοιπόν να ισχυριστούμε πως, όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή η κατάσταση, και οι δύο πυλώνες ζήτησης (βιομηχανική και επενδυτική) στηρίζουν το ασήμι. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την αύξηση της τιμής του στα διεθνή χρηματιστήρια. 

Χρειάζεται βέβαια λίγη υπομονή γιατί, όπως όλα τα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι πολλές φορές ταλαιπωρεί και ξεγελά τους επενδυτές πριν τους ανταμείψει. Κάτι τέτοιο αναμένει αυτές τις μέρες ο γνωστός σε μας καναδός αναλυτής David Brady, ο οποίος είναι βαθύς γνώστης των αγορών πολύτιμων μετάλλων. Σε σύντομο σημείωμά του στο www.sprottmoney.com στις 22 Αυγούστου, ο Brady ανέφερε πως ακόμα και αν συνεχιστεί η βραχυπρόθεσμη χρηματιστηριακή ταλαιπωρία του ασημιού, αυτό δύσκολα θα πέσει κάτω από τα 28,50 δολάρια/ουγγιά και στη συνέχεια θα κινηθεί ανοδικά και θα κινηθεί προς νέα υψηλά (για την τωρινή περίοδο) στην περιοχή των 32 – 34 δολαρίων/ουγγιά.

Παρεμπιπτόντως, ο ίδιος εκτιμά πως ο χρυσός δεν θα αργήσει να κινηθεί προς τα 2.700 δολάρια/ουγγιά. Αν η εκτίμησή του είναι σωστή και το ασήμι προσεγγίσει τα 34 δολάρια/ουγγιά, αυτό σημαίνει πως η απόδοσή του για τη χρονιά θα πλησιάσει το 44%, δηλαδή αρκετά ανώτερη αυτής του χρυσού, ο οποίος στα 2.700 δολάρια θα είναι περίπου 36% πάνω για το 2024.

Μία τέτοια κίνηση θα είναι σίγουρα πολύ ικανοποιητική για τους κατόχους ασημιού, δεν είναι όμως το ψηλότερο που περιμένουν ορισμένοι ειδικοί της αγοράς. Υπάρχουν και άλλες εκτιμήσεις πολύ πιο αισιόδοξες, όπως αυτή του τεχνικού αναλυτή Avi Gilburt (www.elliottwavetrader.net) ο οποίος την τελευταία δεκαπενταετία έχει κάνει αρκετές εξαιρετικά επιτυχημένες προβλέψεις για την πορεία των πολύτιμων μετάλλων. Ο Gilburt είναι εδώ και πολλούς μήνες αισιόδοξος για την πορεία του ασημιού, όπως και για αυτήν του χρυσού, και θεωρεί εξαιρετικά πιθανή την προσέγγιση των 34 δολαρίων/ουγγιά, μην αποκλείοντας και πιο επιθετική ανοδική κίνηση, ακόμα και προς τα 40 δολάρια/ουγγιά, μέσα στο 2024.

Δεν μπορούμε βέβαια να είμαστε σίγουροι πως θα επαληθευθούν οι εκτιμήσεις των παραπάνω αναλυτών, παρά τις εξαιρετικά επιτυχημένες προβλέψεις τους στο παρελθόν. Τις ακούμε όμως με προσοχή και τις λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας. Όπως είπαμε και νωρίτερα, δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε το ασήμι να κλέβει τελικά την παράσταση για το 2024. Μπορεί να ακούγεται κάπως παράδοξο αλλά τη φετινή χρονιά το ασήμι μπορεί να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο. Έχουμε ακόμα τέσσερις μήνες μπροστά μας για να μάθουμε αν θα τα καταφέρει.