Ρωσία: Επιβάλλει εξάμηνη απαγόρευση στις εξαγωγές βενζίνης από την 1η Μαρτίου
Shutterstock
Shutterstock

Ρωσία: Επιβάλλει εξάμηνη απαγόρευση στις εξαγωγές βενζίνης από την 1η Μαρτίου

Η ρωσική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι θα επιβάλει εξάμηνη απαγόρευση στις εξαγωγές βενζίνης από την 1η Μαρτίου, για να διατηρήσει τις τιμές σταθερές.

«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν αποσκοπούν στη διατήρηση μιας σταθερής κατάστασης στην αγορά καυσίμων κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αυξημένης ζήτησης που σχετίζεται με τις ανοιξιάτικες εργασίες στα πεδία, την περίοδο των διακοπών και τις προγραμματισμένες επισκευές των διυλιστηρίων», ανέφερε η κυβέρνηση στο επίσημο κανάλι της στο Telegram.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο.

Μια εκπρόσωπος του αναπληρωτή πρωθυπουργού Αλεξάντερ Νόβακ, επικεφαλής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τον τεράστιο ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι θα εισαχθεί μια τέτοια απαγόρευση.

Οι εγχώριες τιμές της βενζίνης είναι ευαίσθητες για τους αυτοκινητιστές και τους αγρότες στον μεγαλύτερο εξαγωγέα σιταριού στον κόσμο εν όψει των προεδρικών εκλογών της 15ης-17ης Μαρτίου, ενώ ορισμένα ρωσικά διυλιστήρια έχουν πληγεί από επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τους τελευταίους μήνες.

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν βάλει στο στόχαστρο τις ενεργειακές υποδομές της άλλης σε μια προσπάθεια να διαταράξουν τις γραμμές εφοδιασμού και την υλικοτεχνική υποδομή και να αποθαρρύνουν τους αντιπάλους τους, καθώς αναζητούν το πλεονέκτημα σε μια σχεδόν διετή σύγκρουση που δεν δείχνει σημάδια τερματισμού.

Οι εξαγωγές πετρελαίου, πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου είναι μακράν το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας, μια σημαντική πηγή εσόδων σε συνάλλαγμα για τη ρωσική οικονομία ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και εξασφαλίζουν στη Μόσχα μια θέση στο κορυφαίο τραπέζι της παγκόσμιας ενεργειακής πολιτικής.

Το Κρεμλίνο συνεργάζεται με τη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, για να διατηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα ως μέρος της ευρύτερης ομάδας OPEC+, η οποία περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και βασικούς συμμάχους.

Η Ρωσία έχει ήδη μειώσει εθελοντικά τις εξαγωγές πετρελαίου και καυσίμων κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως το πρώτο τρίμηνο στο πλαίσιο των προσπαθειών του OPEC+ για τη στήριξη των τιμών.