ΔΕΗ: Τι σηματοδοτεί η κίνηση ματ της εξαγοράς στη Ρουμανία

ΔΕΗ: Τι σηματοδοτεί η κίνηση ματ της εξαγοράς στη Ρουμανία

Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται η ΔΕΗ, η οποία μετά τα θετικά αποτελέσματα του πρώτου 6μήνου (αύξηση 57% στα EBITDA, ήτοι 927 εκατ. ευρώ), αναθεωρεί τους στόχους της προς τα πάνω για τα επόμενα χρόνια.

Ο Γιώργος Στάσσης, CEO του ομίλου, τόνισε στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε χθες με αναλυτές ότι η διοίκηση της εταιρείας, είναι πολύ αισιόδοξη, ακόμη πιο αισιόδοξη κι από πριν, για την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης και των οικονομικών στόχων που έχουν τεθεί στο Capital Markets Day του Ιανουαρίου. Μάλιστα, επισημάνθηκε πως η ΔΕΗ σχεδιάζει πολύ πιο άμεσα να επικαιροποιήσει τη στρατηγική αυτή, πιθανόν τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Η βελτίωση της κερδοφορίας των δραστηριοτήτων της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και η προσθήκη των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία συνέβαλαν σε σημαντικά στην ισχυρή λειτουργική κερδοφορία για το α’ εξάμηνο 2024.

Το mega deal

Την ανοδική αυτή πορεία του ομίλου έρχεται να «απογειώσει» η μεγάλη εξαγορά που ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ του πράσινου χαρτοφυλάκιου των αιολικών πάρκων της Macquarie στη Ρουμανία. Το mega αυτό deal είναι κίνηση-ματ για τη στρατηγική του ομίλου και «αγγίζει» τα 700 εκατ. ευρώ ενώ αναμένεται να προστεθούν άλλα 100 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ σε ετήσια βάση στον ισολογισμό της καθώς η χρηματοδότηση της εξαγοράς είναι δομημένη, έτσι ώστε να είναι σύμφωνη με τη χρηματοοικονομική πολιτική του ομίλου. Ως εκ τούτου, τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 140 εκατ. ευρώ.

Όπως τόνισε στους αναλυτές ο κ. Στάσσης, η εξαγορά αυτή συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο τη στρατηγική της ΔΕΗ για την ανάπτυξη ΑΠΕ. «Η συμφωνία έχει καλή αποτίμηση, τα ΑΠΕ που αγοράζονται είναι πολύ καλά, σε εξαιρετική τοποθεσία, με ιδανικό αιολικό δυναμικό, και είναι περίπου 8-10 χρόνων που θεωρούνται νέα για αιολικά. Με την εξαγορά των ΑΠΕ της Macquarie, η ΔΕΗ προσθέτει 1,4TWh στην παραγωγή της από ΑΠΕ», ανέφερε.

Τα Βαλκάνια κέντριζαν εδώ και καιρό το ενδιαφέρον της ΔΕΗ, η στρατηγική της οποίας δεν σταμάτησε μόνο στην οργανική ανάπτυξη αλλά «προχώρησε» και εξαγορές. Με το νέο αυτό mega deal, ο όμιλος ενισχύει τη θέση του στην ενιαία περιφερειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθιστώντας τον «ηγέτη» στην πράσινη ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος έχει προχωρήσει εδώ και καιρό σε εξαγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως το αιολικό ισχύος 84 MW από τον ρωσικό όμιλο Lukoil, ενώ ξεχωριστή ήταν η συμφωνία με τη Metlen που περιλαμβάνει 90 φωτοβολταϊκά έργα που κατέχει η Metlen σε Ιταλία (503 MW), Ρουμανία (516 MW), Βουλγαρία (500 MW) και Κροατία (445 MW) τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Τώρα, μετά την απόκτηση του χαρτοφυλακίου του αυστραλιανού κολοσσιαίου fund της Macquarie, η ΔΕΗ εισέρχεται σε νέα πίστα, επιταχύνοντας ουσιαστικά την εδραίωση του ομίλου ως του «πράσινου γίγαντα» στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Ταύροι» οι αναλυτές

Στο μεγάλο comeback της ΔΕΗ με ισχυροποίηση της κερδοφορίας της και επίτευξη ή και υπέρβαση -όπως όλα δείχνουν- των στόχων που έχει θέσει η διοίκηση για προσαρμοσμένα EBITDA της τάξεως των 1,8 δισ. ευρώ για φέτος στέκονται οι αναλυτές, δηλώνοντας «ταύροι» για τη μετοχή της εισηγμένης. Παράλληλα δεν παραλείπουν να αναφερθούν στην τελευταία μεγάλη συμφωνία εξαγοράς της ΔΕΗ στη Ρουμανία.

Η Pantelakis εστιάζει στο ισχυρό beat που έκανε η ΔΕΗ σε επίπεδο κερδοφορίας έναντι των εκτιμήσεων της πρώτης και στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας από το bolt-on deal στη Ρουμανία. Σύμφωνα με την ίδια, η στρατηγική συμφωνία με την Macquarie για την η εξαγορά του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία υλοποιείται σε ελκυστικά επίπεδα. Η ΔΕΗ να αποκτά έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629MW σε λειτουργία και περίπου 145MW υπό ανάπτυξη. Στο εν λειτουργία portfolio περιλαμβάνονται 600MW χερσαίων αιολικών πάρκων, 22MW μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, 1MW πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου και 6MW συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών. Η συναλλαγή αντιστοιχεί σε Αξία Επιχείρησης (Enterprise Value) περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η ΔΕΗ βρίσκεται τροχιά πλήρους επίτευξης του φετινού αναβαθμισμένου στόχου της για 1,8 δισ. ευρώ σε προσαρμοσμένα EBITDA.

Η Wood από τη μεριά της αναφέρει πως η ΔΕΗ ανακοίνωσε την απόκτηση από τη Macquarie, του μεγαλύτερου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία (το παλαιό ενεργητικό της CEZ RES, που πουλήθηκε το 2021), συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629MW σε λειτουργία (εκ των οποίων 600 MW αιολικά και 22 MW μικρά υδροηλεκτρικά), για EV 700 εκατ. ευρώ. Αυτό συνεπάγεται EV/MW 1,1 εκατ. ευρώ, με την πρώτη ματιά, δηλαδή με έκπτωση 15% στο τρέχον κόστος αντικατάστασης της αιολικής ενέργειας στη Ρουμανία για στοιχεία ενεργητικού που τέθηκαν σε λειτουργία το 2010-12.

Η Optima αναφέρει πως «το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ συνεχίζεται όπως έχει προγραμματιστεί. Λαμβάνοντας υπόψη τις θετικές προοπτικές για το 2024-26 και την ελκυστική αποτίμηση (η ΔΕΗ διαπραγματεύεται με forward EV/EBITDA στο 5x), επαναλαμβάνουμε τη σύσταση «buy» για τη μετοχή με τιμή στόχο στα 17,40 ευρώ».

Euroxx και Πειραιώς Χρηματιστηριακή εστιάζουν στο πολύ ισχυρό σετ αποτελεσμάτων αλλά και στο δυνατό ισολογισμό και στη χαμηλή μόχλευση, με δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBITDA στο 2,3x περίπου.

Η AXIA αναφέρεται στις συνολικά, ικανοποιητικές επιδόσεις της ΔΕΗ, που παρά τις αρχικές ανησυχίες λόγω της αστάθειας των αγορών, επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά την ανθεκτικότητα του καθετοποιημένου μοντέλου με την υποστήριξη που προσφέρεται στην κερδοφορία από: i) την επέκταση της παραγωγής από ΑΠΕ μαζί με ii) τη σταδιακή μείωση της λιγνιτικής παραγωγής.

«Επισημαίνουμε το γεγονός ότι η ΔΕΗ διαθέτει περίπου 3,3GW ΑΠΕ υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή που θα προστεθούν στο δυναμικό των 1,5GW που βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία. Είναι σημαντικό ότι με την εξαγορά του ρουμανικού χαρτοφυλακίου της Macquarie, ο στόχος των 5,5GW ΑΠΕ (εκτός υδροηλεκτρικών) μέχρι το 2026 είναι πλέον εφικτός», αναφέρουν οι αναλυτές της AXIA που διατηρούν τη σύσταση «buy» με τιμή στόχο στα 22,60 ευρώ.

Η JP Morgan θέτοντας προς ώρας τιμή στόχο στα 15 ευρώ, στέκεται στα πολύ ισχυρά αποτελέσματα, στην περιορισμένη μόχλευση, στο deal -σε πολύ λογικές τιμές- με την Macquarie, αλλά και στο μήνυμα αυτοπεποίθησης της διοίκησης για επίτευξη των στόχων για το 2024-2026. Μάλιστα, αναφέρει πως θα υπάρξει νέος γύρος re-rating.