ΔΕΠΑ Εμπορίας: Μια ανάσα πριν από την κρατικοποίηση

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Μια ανάσα πριν από την κρατικοποίηση

Προς την πλήρη κρατικοποίησή της οδεύει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς είναι θέμα χρόνου η ανανέωση του μνημονίου κατανόησης (MoU) μεταξύ των δύο μετόχων της, ΤΑΙΠΕΔ και HELLENiQ Energy, για την απόκτηση του πρώτου, του 35% των μετοχών που κατέχει ο όμιλος HELLENiQ Energy. Η τελευταία αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο τις διαδικασίες αποχώρησης από το μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης φυσικού αερίου κι έτσι το Ταμείο θα αποκτήσει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Η HELLENiQ Energy έχει λάβει εδώ και καιρό την απόφαση αποεπένδυσης από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς ο όμιλος είναι ήδη «τοποθετημένος» σε δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια. Η έξοδος από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας αποτέλεσε στρατηγική επιλογή της HELLENiQ ENERGY τα τελευταία χρόνια, που υπαγορεύτηκε κυρίως από το γεγονός ότι η δραστηριότητά της είναι ανταγωνιστική με τη δραστηριότητα της Elpedison, στην οποία η HELLENiQ ENERGY συμμετέχει από κοινού με την ιταλική Edison. Βέβαια, και με την Edison, ο όμιλος βρίσκεται εν αναμονή διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε η εταιρεία να περάσει τελικά σε έναν εκ των δύο μετόχων (Helleniq Energy ή Edison). Ομοίως, και για αυτό το ζήτημα, αναμένουμε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις τον Σεπτέμβριο.

Το MoU για την έξοδο της HELLENiQ Energy

Πριν λίγες ημέρες, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ έδωσε το «πράσινο» φως για το ζήτημα της ανανέωσης για έξι μήνες του MoU μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτό που απομένει τώρα είναι να γίνει το ίδιο από τη HELLENiQ Energy έτσι ώστε να μπουν οι τελικές υπογραφές και να τεθεί σε ισχύ.  

Υπενθυμίζεται ότι η επιθυμία της HELLENiQ Energy να αποχωρήσει από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και η δέσμευση του ΤΑΙΠΕΔ να αποκτήσει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, είχε «αποτυπωθεί» και στο μνημόνιο κατανόησης που είχαν υπογράψει παλαιότερα το Ταμείο και η HELLENiQ Energy. Μέσα από μια αθόρυβη διαδικασία διαπραγματεύσεων με το ελληνικό Δημόσιο, η HELLENiQ ENERGY καταφέρνει τον «απεγκλωβισμό» της από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Τώρα, η αναμενόμενη συμφωνία των δύο πλευρών θα προβλέπει ότι το 35% που κατέχει αυτήν τη στιγμή η HELLENiQ Energy, θα αποκτηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ή από εταιρεία που θα υποδείξει το Ταμείο. Τα επικρατέστερα σενάρια κάνουν λόγο ότι το Υπερταμείο, είναι η εταιρεία που πιθανότατα θα επιλέξει ο ΤΑΙΠΕΔ, ενόψει της συγχώνευσης των δύο εταιρειών. Μάλιστα, από τα μερίσματα που εισπράττει το Υπερταμείο αναμένεται να αντληθούν τα κεφάλαια για την εξαγορά. Η επικείμενη συναλλαγή θα αγγίξει τα 200 εκατ. ευρώ, ποσό που όμως μπορεί και να αλλάξει, καθώς βρισκόμαστε και εν αναμονή των εξελίξεων της ΔΕΠΑ Εμπορίας με διάφορες «ανοιχτές» νομικές εκκρεμότητες, τόσο με την Gazprom όσο και με την πρώην βιομηχανία λιπασμάτων Καβάλας (ELFE). Όταν αυτές κλείσουν, το Δημόσιο θα είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις για το μέλλον της εταιρείας, από τη στιγμή που θα κατέχει το 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Φυσικά, το μνημόνιο συνεργασίας είναι μόνο η αρχή. Για να αποκτήσει το ΤΑΙΠΕΔ το σύνολο των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας για λογαριασμό του Δημοσίου είναι απαραίτητη η ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης, μέσω της οποίας το Ταμείο θα μπορέσει να αποκτήσει τα περιουσιακά στοιχεία, μιας και αυτή η δυνατότητα δεν προβλέπεται προς ώρας στο καταστατικό του.

Σε κάθε περίπτωση, οι μελλοντικές εξελίξεις και οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον της ΔΕΠΑ Εμπορίας και την αναμενόμενη κρατικοποίησή της μέσω της εξόδου της Helleniq Energy, θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο.

Ο μετασχηματισμός της ΔΕΠΑ Εμπορίας και η έμφαση στις ΑΠΕ

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας βρίσκεται πλέον σε μια φάση μετασχηματισμού, καθώς στο «επίκεντρο» της έχουν μπει τώρα οι ΑΠΕ. Η μείωση της εξάρτησής της από το φυσικό αέριο και η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της σε έργα ΑΠΕ είναι πλέον η βασική προτεραιότητα της εταιρείας. Με εντατικούς ρυθμούς, η εταιρεία, υλοποιεί τώρα ένα σχέδιο στρατηγικού ανασχεδιασμού και διαφοροποίησης των επενδυτικών της επιλογών, με έμφαση στις ΑΠΕ και την ενεργειακή βιωσιμότητα. Μέχρι το 2019 ήταν μια εταιρεία αυστηρά συνδεδεμένη με το φυσικό αέριο. Υλοποιώντας, όμως, με συνέπεια τον στρατηγικό σχεδιασμό η διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Κωνσταντίνο Ξιφαρά και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο, κατάφερε να μεταμορφώσει την εταιρεία σε μια καθετοποιημένη, ολοκληρωμένη ενεργειακή επιχείρηση, που εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, η ΔΕΠΑ Εμπορίας επιδότησε επί της ουσίας τα ελληνικά νοικοκυριά, απορροφώντας το κόστος των ανατιμήσεων, αντίστοιχο με ποσά ύψους 180 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η επέκταση στη ΝΑ Ευρώπη βρίσκεται επίσης στο «μικροσκόπιο» της εταιρείας. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας ενισχύει επιπλέον και την παρουσία της Βαλκάνια και την ΝΑ Ευρώπη, συμμετέχοντας μεταξύ άλλων στο μετοχικό κεφάλαιο της FIER THERMOELECTRIC SA στην Αλβανία, με στόχο την ανάπτυξη της πρώτης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στη χώρας​. Παράλληλα, δραστηριοποιείται ήδη σε διεθνείς αγορές στη χονδρεμπορία στη Βουλγαρία, ενώ την τελευταία διετία επεκτάθηκε και στις αγορές της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Ουκρανίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Μολδαβίας.