ΕΕ: Το 42,5% της ενέργειας πρέπει να προέρχεται από ΑΠΕ μέχρι το 2030
Shutterstock
Shutterstock

ΕΕ: Το 42,5% της ενέργειας πρέπει να προέρχεται από ΑΠΕ μέχρι το 2030

Το Ευρωκοινοβούλιο πέρασε νόμο που πλέον απαιτεί το 42,5% της ενέργειας της ΕΕ να προέρχεται από ΑΠΕ μέχρι το 2030, αντικαθιστώντας τον τρέχοντα στόχο του 32%.

Ο νόμος αυτός αποτελεί κεντρικό μέρος των σχεδίων της Ευρώπης για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ ήταν δύσκολες και το Ευρωκοινοβούλιο εξασφάλισε υποστήριξη μόνο αφού η Γαλλία κέρδισε εξαιρέσεις για την πυρηνική ενέργεια - η οποία είναι χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αλλά όχι ανανεώσιμη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την Τρίτη υπέρ του νόμου με μεγάλη πλειοψηφία - 470  ψήφισαν υπέρ, 120 κατά και 40 απείχαν. Φυσικά, οι ι χώρες μέλη της ΕΕ πρέπει επίσης να δώσουν το πράσινο φως στο τελικό νομοσχέδιο πριν τεθεί σε ισχύ.

Ο Μάρκους Πίπερ, διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον νόμο, δήλωσε ότι θα επιτρέψει την ταχύτερη έγκριση νέων έργων ΑΠΕ και θα ενθαρρύνει τις νέες τεχνολογίες.

«Ανυπομονώ να δω πιλοτικά έργα για πλωτές ηλιακές κυψέλες, αιολικούς χαρταετούς, σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ποτάμια ή άλλα έργα που δεν μπορούμε ακόμη να φανταστούμε», δήλωσε ο Πίπερ.

Οι χώρες της ΕΕ και οι βουλευτές είχαν διαπραγματευτεί τον Μάρτιο μια συμφωνία σχετικά με τον νόμο για τις ΑΠΕ, η οποία υποτίθεται ότι θα ήταν οριστική, αλλά αναβλήθηκε από χώρες που επιδιώκουν μεγαλύτερη αναγνώριση της πυρηνικής ενέργειας.

Οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν ανεπίσημα τη συμφωνία τον Ιούνιο, αφού οι Βρυξέλλες προσέφεραν γραπτές διαβεβαιώσεις ότι θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να εξαιρέσουν ορισμένες μονάδες αμμωνίας από τους στόχους για τα ανανεώσιμα καύσιμα - επιτρέποντάς τους να λειτουργούν με καύσιμα που βασίζονται στην πυρηνική ενέργεια.

Η Γαλλία λέει ότι η στροφή της Ευρώπης προς την πράσινη ενέργεια θα απαιτήσει υδρογόνο που παράγεται τόσο από ΑΠΕ όσο και από πυρηνικά και ότι η νομοθεσία της ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίζει και τα δύο.

Οι νέοι στόχοι - οι οποίοι περιλαμβάνουν συγκεκριμένους στόχους για την αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μεταφορές και τη βιομηχανία - αποσκοπούν στην τόνωση των επενδύσεων για τη μαζική επέκταση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας.

Η Ευρώπη προμηθεύτηκε το 22% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές το 2021, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν επίσημα στοιχεία της ΕΕ.