Γιατί παραμένουν χαμηλά οι εισαγωγές LNG

Γιατί παραμένουν χαμηλά οι εισαγωγές LNG

Στη «μάχη» που δίνουν το ρωσικό αέριο με το LNG, νικητής φαίνεται να βγαίνει και πάλι το πρώτο, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση 21,7 % στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως στην Ευρώπη. Μάλιστα, αναμένεται περαιτέρω αύξηση των ποσοτήτων μελλοντικά.

Οι εκκλήσεις της ευρωπαϊκής κοινότητας για σταδιακό εκμηδενισμό δε φαίνεται να «εισακούγονται». Πρώτοι από όλους εμείς το αποδεικνύουμε στην πράξη, καθώς η Ελλάδα έχει αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές της στο ρωσικό αέριο. Εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι το κόστος συμβάλλει σημαντικά σε αυτό, μιας και το LNG είναι «ακριβό σπορ».

Στο μεταξύ, η Ρωσία εξακολουθεί να προσφέρει ποσότητες με σημαντικά χαμηλότερη τιμή συγκριτικά με τις εναλλακτικές λύσεις καυσίμων. Φυσικά, άλλο ένα «προσόν» του ρωσικού αερίου είναι ότι κρατά σε σχετικά χαμηλά επίπεδα το ενεργειακό κόστος για τους τελικούς καταναλωτές. Τούτων λεχθέντων, δε μας προξενεί εντύπωση το 31% του μεριδίου που υποχώρησε στην εγχώρια αγορά το LNG. Στον αντίποδα, το μερίδιο του ρωσικού αερίου «άγγιξε» το 49,3%.

Ο αγωγός Turk Stream προτιμάται έντονα από την Ελλάδα, καθώς μέσω αυτού, αυξάνει κατακόρυφα τις εισαγωγές της. Αρκεί να αναφερθεί ότι τον Μάιο του 2024, οι εισαγωγές ρωσικού αερίου ήταν ενδεκαπλάσιες σε σχέση με τον περσινό Μάιο στη χώρα μας. Από την άλλη πλευρά, δεν παρατηρείται η κινητικότητα αυτή στους τερματικούς σταθμούς LNG.

Μάλιστα, τον Ιούνιο έφτασε μόλις ένα φορτίο στο τερματικό LNG της Ρεβυθούσας  και άλλο ένα τον Ιούλιο, ενώ για τον Αύγουστο προβλέπονται μηδενικά φορτία. Αυτό προκαλεί έντονο προβληματισμό στη δεδομένη χρονική περίοδο, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες η ζήτηση είναι αυξημένη λόγω των αναγκών για ηλεκτροπαραγωγή. Το τοπίο αλλάζει άρδην, καθώς λόγω του πρώιμου καύσωνα τον Ιούνιο, οι μονάδες αερίου της χώρας μας λειτουργούν σε πολύ πιο εντατικούς ρυθμούς.

Οι καιρικές συνθήκες, απ' ό,τι φαίνεται, παίζουν ρόλο πρωταγωνιστικό στο πώς διαμορφώνονται οι εισαγωγές. Οι ΗΠΑ, ένας εκ των κορυφαίων προμηθευτών LNG της Ευρώπης, καλούνται να τα «βγάλουν πέρα» με τη μεγαλύτερη περίοδο τυφώνων των τελευταίων είκοσι ετών. Ο τυφώνας Μπέριλ αναμένεται αυτήν την περίοδο να πλήξει τα παράλια του Τέξας, στα οποία και βρίσκονται σταθμοί υγροποίησης φυσικού αερίου. Έτσι, αν οι σταθμοί αυτοί σταματήσουν να «δουλεύουν», οι ποσότητες που εξάγονται προς την Ευρώπη θα περιοριστούν και κατ’ επέκταση θα αυξηθούν οι εισαγωγές από τη Ρωσία ακόμη περισσότερο.