«Γκάζι» για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
SHUTTERSTOCK
SHUTTERSTOCK

«Γκάζι» για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου

Ανεβάζουν ταχύτητα οι διαδικασίες για την προώθηση της διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου, γνωστή ως GREGY που θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη. Ο όμιλος Κοπελούζου θα κατασκευάσει χερσαία αιολικά πάρκα, των οποίων η ενέργεια θα μεταφέρεται από την Ελλάδα στην Αίγυπτο. Το στρατηγικό αυτό project αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην επίλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα, και όχι μόνο.

Το GREGY «έρχεται» να δώσει τη λύση στο πρόβλημα της ανισορροπίας που παρατηρείται στο εγχώριο μείγμα λόγω της περιορισμένης δυνατότητας των φωτοβολταϊκών να παρέχουν ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το έργο είναι, λοιπόν, κομβικής σημασίας για τη χώρα μας καθώς θα λειτουργεί συμπληρωματικά στην ηλιακή ενέργεια που κυριαρχεί στο ενεργειακό μείγμα. Αυτό θα αυξήσει τις ποσότητες «πράσινης» ενέργειας της χώρας, εξασφαλίζοντας σημαντικό απόθεμα ιδιαίτερα το βράδυ, όταν και κυριαρχεί στην ηλεκτροπαραγωγή το φυσικό αέριο. 

Η ισχύς που αναμένεται να προσφέρει το έργο κυμαίνεται στα 3.000 MW πράσινης ενέργειας, δίνοντας την ευελιξία που λείπει αυτήν τη στιγμή από το ενεργειακό σύστημα. Βάσει του σχεδιασμού, το 1/3 από αυτής της ενέργειας θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, το 1/3 θα εξάγεται στις χώρες της ΕΕ και το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Τα 3.000 αυτά μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει το έργο GREGY, θα αντικαταστήσουν 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως και θα μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.

Τα οφέλη δεν είναι, λοιπόν, σημαντικά μόνο για τους Έλληνες καταναλωτές αλλά και για τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. Λόγω της αμφίδρομης δυνατότητας που θα έχει το υποθαλάσσιο καλώδιο, θα ωφεληθούν ευρύτερα περιοχές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη καθιστώντας την Ελλάδα έναν σημαντικό «πράσινο» ενεργειακό κόμβο.

Το τετ α τετ Σκυλακάκη – Esmat 

Την Κυριακή οι εξελίξεις θα «τρέξουν» ακόμα περισσότερο όταν και θα υπάρξει τετ α τετ μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη, με τον υπουργό Ενέργειας της Αιγύπτου, Dr. Mahmoud Esmat.

Βασικό αντικείμενο της κρίσιμης αυτής συνάντησης, πέραν της επιβεβαίωσης της δέσμευσης των δύο πλευρών για τη διασύνδεση, θα είναι και η παρουσίαση της μελέτης κόστους-οφέλους για το έργο και η περιγραφή της κατασκευής των αιολικών στην Αίγυπτο.

Επιπλέον, «επί τάπητος» θα τεθεί και η δημιουργία σταθμών CCS (Carbon Capture and Storage), για την οποία η Αίγυπτος έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της. Πρόκειται για εγκαταστάσεις οι οποίες θα αξιοποιούν εξαντλημένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων για την αποθήκευση CO2, επιτρέποντας την εξαγωγή CO2 από ελληνικές εταιρείες. Βέβαια, επί του παρόντος η ΕΕ  δεν επιτρέπει την εξαγωγή CO2 σε τρίτες χώρες, αλλά είναι πιθανές οι αλλαγές στη νομοθεσία μελλοντικά, λόγω της περιορισμένης ύπαρξης αντίστοιχων εγκαταστάσεων στην Ευρώπη.

Μετά την ένταξη του Great Sea Intrconnector στα έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος, σειρά έχει τώρα το GREGY. Tο έργο χαίρει της υποστήριξης της ΕΕ, εντάσσοντας το και αυτό στον κατάλογο των έργων PCI. Έτσι, «στα σκαριά» είναι και οι εγκρίσεις για τη χρηματοδότηση των απαραίτητων μελετών που σχετίζονται με την πόντιση του καλωδίου του έργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός τού «αγγίζει»  τα 4,2 δισ. ευρώ.