Η κρίσιμη Δευτέρα και οι «μνηστήρες» για το μετοχικό κεφάλαιο
shutterstock
shutterstock
Διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου

Η κρίσιμη Δευτέρα και οι «μνηστήρες» για το μετοχικό κεφάλαιο

Τη Δευτέρα θα «κληρώσει» για την τελευταία ρυθμιστική απόφαση που απομένει γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου, σε συνέχεια της ψήφισης στη Βουλή της ρύθμισης που προβλέπει τον ισόποσο επιμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου.

Σύμφωνα με το κείμενο που κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή, πρέπει να έχει κλείσει μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη και η τελευταία εκκρεμότητα αναφορικά με την έγκριση και από την κυπριακή ρυθμιστική αρχή (ΡΑΕΚ) του επιμερισμού 50%-50% του γεωπολιτικού ρίσκου. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά έχει ήδη εγκρίνει αυτήν τροποποίηση. Προκειμένου να έχει πλήρη ισχύ η συμφωνία της 20ης Σεπτεμβρίου, η ΡΑΕΚ θα πρέπει, λοιπόν, μέχρι τη Δευτέρα να έχει εγκρίνει τον επιμερισμό του 50%-50%.

Αφού κλείσει και η εκκρεμότητα αναφορικά με το έσοδο, θα λάβει τέλος το σίριαλ γύρω από την οικονομική βιωσιμότητα του project, με το ρυθμιστικό πλαίσιο να έχει ολοκληρωθεί. Στο μεταξύ, η κινητικότητα γύρω από το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στο κεφάλαιο του έργου είναι πιο έντονη από ποτέ.

Οι μνηστήρες

Δεν είναι λίγα τα fund που καραδοκούν να «μπουν» στο μετοχικό κεφάλαιο του project αποκτώντας μερίδιο. Το επενδυτικό ενδιαφέρον προέρχεται από πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις. Είναι ήδη γνωστή η πρόθεση της TAQA, της εταιρείας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που συζητάει τελευταία με την Κύπρο για τη σύσταση κοινής εταιρείας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της διασύνδεσης.

Η τελευταία ενδιαφέρουσα εξέλιξη, όμως, σχετίζεται με τη γαλλική εταιρεία Meridiam. Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι και ο Εμάνουελ Μακρόν είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για συμμετοχή της Γαλλίας στο έργο, κάτι που επιβεβαιώωθηκε και στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση που είχε με Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη.

Μεγάλο είναι, λοιπόν, και το γαλλικό ενδιαφέρον καθώς, εκτός από την κατασκευάστρια εταιρεία καλωδίων Nexans, υπάρχει τώρα πρόθεση και για ένταξη στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας Great Sea Interconnector μέσω της Meridiam. Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη συνεργασία με τη Meridiam, καθώς τον περασμένο Ιούνιο υπέγραψε μαζί της Μνημόνιο Κατανόησης (MoU). Η γαλλική εταιρεία, μεταξύ άλλων, είναι ο βασικός επενδυτής στο έργο NeuConnect, της πρώτης ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας που βρίσκεται ήδη στη φάση της κατασκευής.

Στο «παιχνίδι» μπαίνουν και οι Αμερικανοί με το κρατικό fund DFC να εκφράζει έμπρακτο ενδιαφέρον για είσοδο στον φορέα υλοποίησης μέσω επιστολής προθέσεως (Letter of Intend). Μάλιστα, οι Αμερικανοί συζητούν για την απόκτηση μεριδίου της τάξης του 10%. Συζητήσεις γίνονται, επίσης, και με το Κατάρ για πιθανή είσοδό του στο έργο, όπως είχε αναφέρει σε δηλώσεις του ο Χριστοδουλίδης.

Μένει να δούμε ποιος θα είναι τελικά ο «μνηστήρας» που θα ξεχωρίσει με τον ΑΔΜΗΕ να προχωράει τις επόμενες ημέρες σε συζητήσεις για την προσέλκυση των ενδιαφερόμενων επενδυτών στο έργο. Το τελευταίο, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει λάβει ήδη χρηματοδοτική στήριξη 657 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε., καθώς έχει ενταχθεί στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Το σύνολο της επένδυσης αναμένεται να αγγίξει τα 1,9 δισ. ευρώ και το έργο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το 2029. Με την ολοκλήρωση του project, η Κύπρος «βγαίνει» από τον ενεργειακό απομονωτισμό και αποκτά μία εναλλακτική ενεργειακή πύλη, ενώ ταυτόχρονα η λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης αναμένεται να φέρει σημαντικά οφέλη στο ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της Μεγαλονήσου.