Κ. Φίλης: Κρίσιμος ο επόμενος χειμώνας παρότι οι αποθήκες ενέργειας είναι γεμάτες

Κ. Φίλης: Κρίσιμος ο επόμενος χειμώνας παρότι οι αποθήκες ενέργειας είναι γεμάτες

Για «κρίσιμο χειμώνα» σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά έκανε λόγο στο 12ο Athens Energy Summit, ο γνωστός διεθνολόγος, Director, Institute of Global Affairs|Assoc.Professor, American College of Greece, Κώστας Φίλης, σημειώνοντας πως «οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί και είναι άγνωστο το πού θα φτάσουν».

«Αυτό που συνέβη από τον Φεβρουάριο του 2022 έχει πολλές επιπτώσεις, ακόμα και στην ενέργεια. Έπεσε πολύ η ζήτηση, ξεκίνησε να γίνεται εξοικονόμηση, διαταράχθηκε η αγορά, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτηση του άνθρακα και της πυρηνικής ενέργειας. Έφερε, ωστόσο, επιτάχυνση στις ΑΠΕ» ανέφερε.

Όπως, σημείωσε παρότι οι εξαγωγές από τη Ρωσία έχουν μειωθεί, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί και είναι άγνωστο το πού θα φτάσουν. «Ο επόμενος χειμώνας θα είναι κρίσιμος, θα πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι, παρότι οι αποθήκες ενέργειας είναι γεμάτες. Θα είναι ένα μεγάλο τεστ το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι το 2026» υπογράμμισε ο κ. Φίλης.

Ο ίδιος, εξάλλου, έθιξε και το ρόλο της Τουρκίας στην ενεργειακή ‘’σκακιέρα’’: «Η Τουρκία παραμένει μια χώρα με ηγεμονικές τάσεις και στην ενέργεια, δεν είναι κοντά στο στόχο για ενεργειακή αυτονομία, αλλά σιγά σιγά προσθετει και αθροίζει ενέργεια, έχει επιχειρήσει να επιβάλει τις επιθυμίες της στην περιοχή, δεν το έχει καταφέρει, όμως θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Νίκος Τσάφος, Ειδικός Σύμβουλος ενέργειας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε ότι το 2022 αποτέλεσε την πιο δύσκολη περίοδο της ενεργειακής κρίσης, χωρίς όμως, όπως τόνισε, να έχει εξαντληθεί η επίδρασή του στις Ευρωπαϊκές χώρες. «Το γέμισμα των αποθηκών, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας είναι στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν, να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για τον ερχόμενο χειμώνα. Τα ρίσκα, πλέον, είναι πιο διαχειρίσιμα, ενώ υπάρχει επιτάχυνση στην ενεργειακή μετάβαση: Έχουμε ωριμες, ανταγωνιστικές τεχνολογίες, με χρήση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, υπάρχει έκρηξη επενδύσεων και στο υδρογόνο, στα αιολικά πάρκα, επενδύσεις που χρειάζεται επιδοτήσεις» ανέφερε συνοπτικά σε σχέση με την θέση της Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη στην παρούσα φάση και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ότι η Κίνα έχει ηγεμονική θέση στα φωτοβολταϊκά και αναδυόμενη θέση στα αιολικά πάρκα και υπάρχει μεγάλη μάχη για το ποιος θα παράγει τα βασικά συστατικά της ενεργειακής μετάβασης. Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι η θέση της Ελλάδας είναι πολύ δυνατή, γιατί έχει επενδύσει στην εξοικονόμηση ενέργειας και μπορεί να διαδραματίσει ρόλο ως ενεργειακός παραγωγός. Τέλος, σε σχέση με την αποθήκευση ενέργειας, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν τρεις διαγωνισμοί μέχρι το τέλος του έτους για μπαταρίες, ενώ εξήρε το ρόλο των ηλεκτρικών διασυνδέσεων για τις οποίες δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικές για να βοηθούν τις χώρες να διευκολύνουν το έργο κυκλοφορίας της ενέργειας.