Η πρόβλεψη του Θ. Σκυλακάκη για μειώσεις τιμών ενέργειας τους επόμενους μήνες.
Πού οφείλονται οι μειωμένες τιμές ρεύματος - Οι νέες παρεμβάσεις

Πού οφείλονται οι μειωμένες τιμές ρεύματος - Οι νέες παρεμβάσεις

Η πρόβλεψη του Θ. Σκυλακάκη για μειώσεις τιμών ενέργειας τους επόμενους μήνες.

Σταθεροποίηση και μειώσεις τιμών κληρώνει για τα τιμολόγια ρεύματος Οκτωβρίου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ως απόρροια της αισθητής αποκλιμάκωσης των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τις τελευταίες εβδομάδες. Επιπλέον, η πλειονότητα των παρόχων διατήρησε αμετάβλητες τις τιμές της απορροφώντας τις αυξήσεις της χονδρικής. 

Μάλιστα, η ΔΕΗ προχώρησε σε μείωση της τιμής της ενέργειας για τον Οκτώβριο με το πράσινο οικιακό τιμολόγιο, που αφορά στην πλειονότητα των καταναλωτών, να κυμαίνεται στα 0,1496 €/kWh, δηλαδή 6,1% χαμηλότερα από τον Σεπτέμβριο. Η τιμή μειώθηκε και για τους επαγγελματίες κατά 4,7% για τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, οι τιμές του Γ21 πράσινου τιμολογίου για επαγγελματίες μειώνονται σε 0,1634 €/kWh από 0,1714. Στα μπλε τιμολόγια της, τα οποία έχουν αποκτήσει μαζική αποδοχή, η ΔΕΗ διατηρεί εγγυημένη σταθερή τιμή 0,145 για 12 μήνες για το οικιακό μπλε myHomeEnter (0,142 για το myHomeOnline) και 0,145 για 12 μηνες για το μπλε επαγγελματικό myBusinessEnter.

Σημειώνεται ότι η Protergia για τέταρτο συνεχόμενο μήνα ανακοίνωσε ότι διατηρεί τις τελικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αμετάβλητες, στο ύψος αυτών που ίσχυσαν τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, με το πράσινο τιμολόγιο Protergia να κυμαίνεται στα. Το ίδιο έπραξε και ο ΗΡΩΝ, ο οποίος διατηρεί ίδιες τις τιμές στο ειδικό τιμολόγιο για 4ο συνεχόμενο μήνα, με στόχο να δώσει «μια σημαντική ανάσα στα νοικοκυριά που δοκιμάζονται καθημερινά». 

Μάλιστα, την πρόβλεψή του για τη συνέχιση της αποκλιμάκωσης των τιμών έκανε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, εκτιμώντας ότι οι τιμές στο ρεύμα θα πέσουν τους επόμενους μήνες. «Για την ώρα οι δικές μας τιμές επειδή μπαίνουμε σε περίοδο χαμηλής ζήτησης μειώνονται πολύ σημαντικά και αυτή τη μείωση θα την δουν οι καταναλωτές από τον επόμενο μήνα. Αυτό είναι μία πρώτη ένδειξη που έχουμε από τις πρώτες τιμές του Οκτωβρίου και τις τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου έχουμε μία αποκλιμάκωση», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Και πρόσθεσε: «Εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η ένταση στη Μέση Ανατολή και αυτό μας κάνει το (σ.σ. φυσικό) αέριο να παραμένει σχετικά ψηλά στα 39 ευρώ, 38 σήμερα. Όχι όμως σε σοβαρές διαφορές από τους προηγούμενους μήνες. Συνεπώς, δεν βλέπω εγώ κάποια αντικειμενική πίεση τούτη την ώρα για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στους αμέσως επόμενους μήνες. Το αντίθετο προβλέπω»

Η πρόταση προς την Κομισιόν

Καίρια ήταν και η παρέμβαση της «συμμαχίας» Ελλάδας - Βουλγαρίας – Ρουμανίας, μέσω της κοινής επιστολής που απέστειλαν στην Κομισιόν για τη λήψη μέτρων αναφορικά με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή τους στην Κομισιόν, οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας ζητούν τη φορολόγηση των υπερεσόδων των παραγωγών και των εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας και προτεραιότητα στην ανάπτυξη διασυνδέσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ζητούν, λοιπόν, τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της απότομης ανόδου των τιμών στις χονδρεμπορικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που παρατηρήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, εξαιτίας εξωγενών παραγόντων.

Οι τρεις υπουργοί επισημαίνουν πως η αστάθεια των τιμών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει ασκήσει σημαντική πίεση στις οικονομίες των χωρών, απειλώντας, τόσο την ενεργειακή ασφάλεια, όσο και τη σταθερότητα της αγοράς σε ολόκληρη την περιοχή.

Τονίζεται ότι η επιστολή προς την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, συνοδεύεται από ένα κοινό τεχνικό υπόμνημα που αναπτύχθηκε από τις τρεις χώρες, σε συνδυασμό με ένα σημείωμα από τους αντίστοιχους Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς, το οποίο περιγράφει τους κύριους παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην αύξηση των τιμών.

Πεποίθηση των τριών χωρών είναι ότι η συντονισμένη δράση, σε επίπεδο ΕΕ, είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας της αγοράς ενέργειας στην περιοχή.

Η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία δεσμεύονται να συνεργάζονται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την εφαρμογή αυτών των κρίσιμων μέτρων και την προώθηση ενός πιο ασφαλούς, αποδοτικού και προσιτού, ενεργειακού μέλλοντος.