Στην κόψη του ξυραφιού η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου

Στην κόψη του ξυραφιού η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου

Το κουβάρι για το πολυσυζητημένο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Κύπρου αναμένεται να ξετυλιχθεί την προσεχή Τρίτη στην Κύπρο με τη συμμετοχή όλων των μερών. Μάλιστα, το παρών θα δώσει ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και της εταιρείας Nexans, που κατασκευάζει το καλώδιο. Μέχρι στιγμής όλα παραμένουν ρευστά και την ερχόμενη Τρίτη θα μάθουμε τι θα «κληρώσει» τελικά για το μέλλον του Great Sea Interconnector.

Στην κρίσιμη αυτή συνάντηση «κορυφής» θα φανεί εάν τελικά θα προχωρήσει απρόσκοπτα το έργο, με ποιο χρηματοδοτικό πλαίσιο αλλά και με ποιο χρονοδιάγραμμα.

Από κυπριακής πλευράς αναμένεται να συμμετάσχουν οι υπουργοί Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κ. Γιώργος Παπαναστασίου και Οικονομικών κ. Μάκης Κεραυνός, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, κα Ειρήνης Πική και στελέχη της Νομικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Φυσικά, στη σύσκεψη έχουν κληθεί και εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ.

Φαίνεται πως οι Κύπριοι παίζουν με τη «φωτιά» αγνοώντας το deadline που είχε θέσει η γαλλική εταιρεία κατασκευής, Nexans, παρόλα αυτά με τη σύσκεψη όλων των μερών που θα συγκαλέσουν, επιδιώκουν να βρουν τη «χρυσή τομή» και να δώσουν ένα τέλος στον «πυρετό» των διαβουλεύσεων. Μπορεί η αβεβαιότητα να συνεχίζεται αλλά όλα δείχνουν ότι στις 10/9 θα φτάσει επιτέλους η ώρα της αλήθειας. Θα είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει απευθείας επαφές με τη Nexans και γεννάται το ερώτημα για το αν θα βγει τελικά «λευκός καπνός» μετά από όλο αυτό το σίριαλ των διαβουλεύσεων.

Οι αλλεπάλληλες αναβολές 

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά το υπουργικό συμβούλιο επρόκειτο να συνεδριάσει προχθές για να εγκρίνει τη συμφωνία για τις οικονομικές εκκρεμότητες του έργου. Πρόκειται για την αρχική συμφωνία που είχε γίνει τη Δευτέρα, ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος αναστολής της σύμβασης κατασκευής του καλωδίου από τη Nexans.  Η συμφωνία προέβλεπε ότι χθες  θα συνεδρίαζε η κυπριακή  ρυθμιστική  αρχή (ΡΑΕΚ), για να πάρει την πρώτη από τις δύο κρίσιμες αποφάσεις που συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα.

Στη συνέχεια, η έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού αναβλήθηκε για χθες και για ακόμη μια φορά δεν βγήκε κάποιο πόρισμα. Έτσι, αναμένουμε τη νέα συνάντηση κορυφής όλων των μερών την ερχόμενη Τρίτη. Παράλληλα, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι πολύωρες διαβουλεύσεις, με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης να μεταφέρουν την εικόνα ότι δεν είναι ακόμη έτοιμα τα τελικά έγγραφα, ότι ίσως υπάρχουν ακόμη ενστάσεις από κάποιους υπουργούς, καθώς και ότι το τελικό κείμενο μπορεί να χρειαστεί να περάσει από τη Βουλή.

Μέσα σε όλο αυτό το μέτωπο, βέβαια, η Ελλάδα εξακολουθεί να υποστηρίζει το έργο, με τον Παύλο Μαρινάκη να αναφέρεται χθες στο θέμα δηλώνοντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Η Ελλάδα υποστηρίζει απολύτως το έργο αυτό και έχει προβεί σε όλα τα αναγκαία ρυθμιστικά μέτρα για τη διασφάλισή του. Αυτό μπορώ να σας πω μέχρι στιγμής. Αν υπάρχει κάτι περισσότερο και από τις δύο πλευρές θα ενημερωθείτε αρμοδίως».

Τα ζητήματα παραμένουν ακανθώδη και αυτό που εξακολουθεί να προβληματίζει τη Λευκωσία είναι ο κίνδυνος του γεωπολιτικού ρίσκου. Το κυριότερο όμως και εκείνο που θέλει να αποφύγει πάση θυσία, ιδιαίτερα μετά το «φιάσκο» του Βασιλικού, είναι να μην επωμιστούν οι Κύπριοι καταναλωτές επιβαρύνσεις, πληρώνοντας σταδιακά πολλά εκατομμύρια ευρώ σε ένα έργο από το οποίο πιθανόν να μην έχουν όφελος. 

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια