Στην τελική ευθεία οι μαζικές επενδύσεις στις μπαταρίες

Στην τελική ευθεία οι μαζικές επενδύσεις στις μπαταρίες

Νέος δρόμος θα «χαραχθεί» από τον Σεπτέμβριο για το σύστημα της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, όταν και θα «ανοίξει» για τα καλά η αγορά μπαταριών. Τότε είναι που θα «υποδεχθούμε» τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης για τον διαγωνισμό των… πολυπόθητων standalone μπαταριών. Πρόκειται για τον τρίτο διαγωνισμό έργων αποθήκευση ενέργειας, συνολικής ισχύος 300 MW.

Ο διαγωνισμός

Ο τρίτος αυτός κατά σειρά διαγωνισμός θα αφορά μονάδες διάρκειας 4 ωρών (MWh/MW) που θα εγκατασταθούν στις πρώην λιγνιτικές περιοχές, δηλαδή στη Δυτική Μακεδονία, τον Δήμο Μεγαλόπολης αλλά και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Έχουν προηγηθεί οι διαγωνισμοί του Αύγουστου 2023 και Φεβρουαρίου 2024 για συνολικά 700 MW. Συνολικά, και οι τρεις διαγωνισμοί, ισχύος 1.000 MW, θα ενισχυθούν με 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Υπουργική Απόφαση για τις standalone μπαταρίες θα ορίζει μεταξύ άλλων την επενδυτική ενίσχυση των έργων, η οποία θα είναι 100.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ. Υπενθυμίζεται ότι στον δεύτερο διαγωνισμό για τα εν λόγω έργα, που έγινε τον Φεβρουάριο, η επενδυτική ενίσχυση είχε μειωθεί στο ποσό αυτό, έναντι 200.000 ευρώ για τους σταθμούς που συμμετείχαν στην πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία τον Αύγουστο του 2023. 

Επίσης, η Απόφαση θα καθορίζει την τιμή εκκίνησης για τις προσφορές των εταιρειών, αναφορικά με τη στήριξη στο OPEX που διεκδικούν, δηλαδή το ύψος του εγγυημένου εσόδου. Μάλιστα, καθώς θα πρόκειται για την τελευταία διαδικασία διεκδίκησης επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης για standalone μπαταρίες, εκτιμάται ότι θα υπάρξει «έκρηξη» ενδιαφέροντος και μεγάλη συμμετοχή. Πάντως, το επενδυτικό ενδιαφέρον για έργα αποθήκευσης ενέργειας «αντικατοπτρίζουν» και τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ. Έως σήμερα έχουν δοθεί άδειες για αποθήκευση ενέργειας είτε αυτόνομα, είτε μαζί με μονάδες ΑΠΕ οι οποίες ξεπερνούν σε ισχύ τα 64 GW. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Αρχής οι άδειες αποθήκευσης που έχουν δοθεί έως σήμερα είναι 812 για μπαταρίες ισχύος 41 GW συνολικής χωρητικότητας πάνω από 100 GWh και 29 για αντλησιοταμίευση ισχύος πάνω από 5 GW χωρητικότητας 41,4 GWh. Άδειες για άλλα περίπου 18 GW έχουν δοθεί για υβριδικά συστήματα ΑΠΕ με ενσωματωμένη μπαταρία.

«Κλειδί» για τη συγκράτηση των περικοπών

Οι συνθήκες για την τοποθέτηση των μπαταριών στο σύστημα ηλεκτρικού ρεύματος φαίνεται να έχουν «ωριμάσει» σημαντικά ερχόμενοι ένα βήμα πιο κοντά στην αποθήκευση ενέργειας. Κι αυτό γιατί έχουμε στα «σκαριά» και άλλους νέους διαγωνισμούς γύρω από την αποθήκευση. Η τελευταία λογίζεται ως «κλειδί» για τη συγκράτηση των αυξανόμενων περικοπών «πράσινης» ενέργειας και αναμένεται να δώσει τη λύση στο πρόβλημα αυτό, το οποίο προκύπτει ως απόρροια της σύνδεσης της χαμηλής κατανάλωσης και της αυξημένης παραγωγής των ΑΠΕ.  

Το φθινόπωρο θα μας υποδεχθεί γενικότερα, λοιπόν, με… μπαράζ επενδύσεων στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας με σκοπό την ταχύτερη σύνδεσή των έργων με το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Το επιτελείο του ΥΠΕΝ ετοιμάζει τότε ένα πακέτο μέτρων με σκοπό την εγκατάσταση συσσωρευτών συνολικής ισχύος περίπου 1,5 GW με 2 GW (γιγαβάτ), χωρίς τη χορήγηση επενδυτικής ή λειτουργικής ενίσχυσης.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ανάγκες για την τοποθέτηση μπαταριών είναι μεγάλες, σε μια προσπάθεια να εξισορροπηθεί το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Έως τότε, το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να έχει μεγάλη συμμετοχή στο ενεργειακό μείγμα, κάτι που αυξάνει σημαντικά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε δήλωσή του σε συνέδριο τον Ιούλιο, είχε αναφέρει ότι η χώρα είναι ευλογημένη με εξαιρετικούς πόρους ανανεώσιμης ενέργειας και για να επωφεληθεί από αυτούς, πρέπει να επιταχύνουμε την ανάπτυξη αποθήκευσης ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η πολιτική αυτή μπορεί να αποδειχθεί ορόσημο στο σχέδιο ενεργειακής μετάβασης της χώρας.