Τι σηματοδοτεί η mega εξαγορά ΑΠΕ από τον όμιλο Κοπελούζου - Το δυνατό «μπάσιμο» στα αιολικά

Τι σηματοδοτεί η mega εξαγορά ΑΠΕ από τον όμιλο Κοπελούζου - Το δυνατό «μπάσιμο» στα αιολικά

Δυναμικά εισέρχεται στον κλάδο των αιολικών η ΔΕΗ, σε συνέχεια της mega συμφωνίας με τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά, ενισχύοντας σημαντικά το μείγμα της σε έργα ΑΠΕ αλλά και τον ενεργειακό μετασχηματισμό της. Πέρα από αυτήν την «πράσινη» στροφή, η ΔΕΗ απέκτησε και τον πλήρη έλεγχο μιας υπερσύγχρονης μονάδας φυσικού αερίου την Ηλεκτροπαραγωγική Αλεξανδρούπολης, κάτι που δημιουργεί προσδοκίες για την άνοδο της μετοχής, καθώς ως αντάλλαγμα υποδέχτηκε τον όμιλο Κοπελούζο σε τιμή αγοράς.

Πρόκειται για μια κίνηση - ματ του ομίλου ΔΕΗ και για ένα «άνοιγμα» υψίστης σημασίας, καθώς το μέχρι σήμερα portfolio έργων περιελάμβανε κυρίως φωτοβολταϊκά. Ο «εμπλουτισμός» αυτός με τα νέα αιολικά πάρκα έρχεται να ενισχύσει το όραμα του ομίλου για μεγέθυνση του χαρτοφυλακίου των έργων ΑΠΕ, κάνοντας πράξη τον στόχο για διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύς της ως το 2026. Μέσα από deal, εξαγορές και διεθνείς συνεργασίες (βλ. Ρουμανία), η ΔΕΗ θα έχει φτάσει σε δύο χρόνια τα 8,9GW, κάνοντας αρκετά βήματα μπροστά προς την «πράσινη» μετάβαση και «ερχόμενη» πιο κοντά προς την απολιγνιτοποίηση.

Ειδικότερα, η ΔΕΗ αγοράζει 2 αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 43,3MW που μπήκαν πρόσφατα σε λειτουργία, το 2019 (11,5MW) και το 2024 (31,8MW). Κατασκευασμένα στην Κάρυστο (11,5MW) και τη Μάνη (31,8MW) τα δύο αιολικά πάρκα βρίσκονται σε περιοχές με υψηλό αιολικό δυναμικό. Αυτό καταδεικνύει και το Capacity Factor τους που φτάνει το 32% μεσοσταθμικά, μεγαλύτερο από το μέσο όρο της χώραςπου βρίσκεται στο 27%. Επιπλέον, η ΔΕΗ θα αποκτήσει και φωτοβολταϊκά σε λειτουργία συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 23,3MW.

Το «μπάσιμο» αυτό του ομίλου δεν μας προξενεί εντύπωση, καθώς μας έχει συνηθίσει τελευταία σε «back to back» επενδύσεις και εξαγορές, ιδιαίτερα στον κλάδο των ΑΠΕ. Η στρατηγική ανάπτυξη της ΔΕΗ στη Ρουμανία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της προσθήκης έργων χερσαίων αιολικών πάρκων, μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, φωτοβολταϊκών πάρκων, αλλά και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας προχωράει δυναμικά, όπως επίσης και οι στρατηγικές συνεργασίες στην Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν αυτές με δυνατούς ενεργειακούς «παίκτες» για την ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ πανελλαδικά, από την Intrakat και τη Motor Oil, μέχρι τη Metlen και τις ξένες RWE και Macquarie.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στρατηγικής σημασίας είναι και το deal αναφορικά με την Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε., καθώς έτσι αποκτά καταστατική πλειοψηφία, μιας και το μερίδιο της θα είναι πλέον 71%, αντί για 51%. Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία της μονάδας θα διαδραματίσει καίριο ρόλο και στην εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ειδικότερα προς Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία.  

Στο οικονομικό σκέλος, ο λόγος EV/EBITDA 7,2x είναι σημαντικά χαμηλότερος από αντίστοιχες πρόσφατες συμφωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί. Μάλιστα, ο όμιλος ΔΕΗ προβλέπεται να προσφέρει ως αντίτιμο συνδυασμό μετρητών και ιδίων μετοχών, και συγκεκριμένα, €106 εκατ. σε μετρητά και €70 εκατ. σε ίδιες μετοχές. Με αυτόν τον τρόπο, δε χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν ταμειακά διαθέσιμα για όλο το ποσό της εξαγοράς, κι αυτό αποτελεί μια «ψήφο εμπιστοσύνης» του Ομίλου Κοπελούζου στη μετοχή της ΔΕΗ.

Τι προβλέπει το mega deal

Με τη συμφωνία αυτή, η ΔΕΗ εξαγοράζει, με συνδυασμό μετρητών και ιδίων μετοχών:

  • 66,6MW χερσαίων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων σε λειτουργία
  • 1,7GW έργων ΑΠΕ υπό ανάπτυξη, εκ των οποίων, τα 1.050MW αιολικά
  • Το μερίδιο (20%) της DAMCO ENERGY του ομίλου Κοπελούζου στην Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης η οποία κατασκευάζει το νέο Θερμοηλεκτρικό Σταθμό Συνδυασμένου Κύκλου Φυσικού Αερίου ισχύος 840 MW.

Τα 66,6MW σε λειτουργία που εξαγοράζει ο Όμιλος ΔΕΗ περιλαμβάνουν 2 αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 43,3MW που τέθηκαν πρόσφατα σε λειτουργία στη νότια Εύβοια και τη Λακωνία, δύο περιοχές με υψηλό αιολικό δυναμικό, και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 23,3MW σε λειτουργία. Η συναλλαγή για το χαρτοφυλάκιο αντιστοιχεί σε Αξία Επιχείρησης (Enterprise Value) Euro111 εκατ.

Επιπλέον, o Όμιλος ΔΕΗ θα αποκτήσει έργα ΑΠΕ υπό ανάπτυξη με συνολική ισχύ 1,7GW σε διάφορες φάσεις αδειοδότησης και περιοχές της ελληνικής επικράτειας, με τίμημα Euro106 εκατ., τα οποία και θα αναπτύξει περαιτέρω με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά.

Τέλος, η ΔΕΗ εξαγοράζει το 20% που κατέχει η DAMCO ENERGY του ομίλου Κοπελούζου στην Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης, έναντι Euro27 εκατ., και αφού θα κατέχει πλέον το 71% και την καταστατική πλειοψηφία, το υπόλοιπο 29% θα ανήκει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. H Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης, προχωρά δυναμικά με την κατασκευή του νέου Θερμοηλεκτρικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου Φυσικού Αερίου (CCGT) ισχύος 840 MW στην ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης.

Η ολοκλήρωση των οριστικών συμφωνιών αγοραπωλησίας και των οριστικών συμφωνητικών μετόχων προβλέπεται έως το τέλος του έτους.