Αθ. Ψαθάς (ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ): Επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ με φόντο την ανάπτυξη

Αθ. Ψαθάς (ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ): Επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ με φόντο την ανάπτυξη

Επενδύσεις ύψους 50 εκατ.ευρώ για την αναβάθμιση και περαιτέρω ανάπτυξη 14  ΒΙΠΕ σε όλη την Ελλάδα έχει κατοχυρώσει  η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, ενώ ταυτόχρονα στοχεύει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, στην υποβολή και νέων προτάσεων για χρηματοδότηση επενδύσεων σε τρείς, ακόμη, κατηγορίες βιομηχανικών και εμπορικών πάρκων.

Όπως ανέφερε ο κ. Αθανάσιος Ψαθάς, διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης, στις τρείς αυτές κατηγορίες περιλαμβάνεται αυτή της απολιγνιτοποίησης για ΒΙΠΕ στο Ηράκλειο, στην Τρίπολη, στον Μελιγαλά, στην Φλώρινα και στην Κοζάνη. Η συνολική χρηματοδότηση για την κατηγορία αυτή προϋπολογίζεται σε 15 εκατ.ευρώ.

Επίσης, άλλη μια κατηγορία είναι αυτή των ΒΙΠΕ για τις οποίες μελετάται επέκταση, ενώ δεν έχει υποβληθεί ακόμη σχέδιο χρηματοδότησης. Ο προϋπολογισμός της κατηγορίας αυτή ανέρχεται , επίσης στα 15 εκατ. ευρώ, όπως και της τρίτης κατηγορίας που αφορά τις νέες ΒΙΠΕ, όπως αυτή στο Λιτόχωρο, στη Φαρκαδόνα και σε άλλες περιοχές, όπως στη Μάνδρα Αττικής.

Σε ό,τι αφορά την κατοχυρωμπενη χρηματοδότηση, ύψους 50 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, τη μερίδα του λέοντος κατέχει η Θεσσαλονίκη. Και αυτό γιατί, η  ζήτηση τόσο από ελληνικές, όσο και από ξένες εταιρείες εκτάσεων για την ανάπτυξη logistics στην περιοχή της Σίνδου αυξάνεται συνεχώς, και τα διαθέσιμα οικόπεδα στην περιοχή της ΒΙΠΕΘ είναι ελάχιστα. 

Έτσι, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ αναζητά λύση με την ένταξη εκτάσεων σε όμορα της ΒΙΠΕΘ οικοπέδων, αλλά και με την ενίσχυση ή δημιουργία νέων Βιομηχανικών Πάρκων στην ευρύτερη περιοχή. Σημειώνεται πως στη ΒΙΠΕΘ, σήμερα, φιλοξενούνται κοντά στις 780 επιχειρήσεις δημιουργώντας ένα δυναμικό οικοσύστημα βιομηχανικής ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα. 

Στο μεταξύ από τον προσεχή  Οκτώβριο θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν οι εργασίες δημιουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου με προοπτική το έργο να ολοκληρωθεί το 2025. Με αφορμή την υπογραφή σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας και Συναντίληψης με τον δήμο Δίου-Λιτοχώρου, ο κ. Ψαθάς ανέφερε  ότι «το Πάρκο θα μπορεί να φιλοξενήσει περί τις 30 επιχειρήσεις στα επόμενα 10 χρόνια, εκτός και αν εμφανιστεί κάποιος μεγάλος επενδυτής, που θα ζητήσει μεγάλη ενιαία έκταση, η οποία και θα του δοθεί. Πρόκειται συνολικά για μια έκταση 1.000 στρεμμάτων στην περιοχή Ξηροκάμπι, εκ των οποίων τα 700 στρέμματα είναι εκμεταλλεύσιμα».

Ο κ. Ψαθάς έκανε ακόμη αναφορά και στα σημαντικότερα προβλήματα των ΒΙΠΕ, με βασικό αυτό της έλλειψης των  εξωτερικών υποδομών. Το ζητούμενο είναι σε όποιο σημείο βρίσκεται εγκατεστημένη η ΒΙΠΕ, οι πρώτες ύλες να μπορούν να φτάσουν εύκολα και εξ ίσου  εύκολα να μπορούν να διακινηθούν στις αγορές για τις οποίες προορίζονται. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατα η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ προχώρησε σε διαβούλευση για τη διασύνδεση των ΒΙ.ΠΕ με τον σιδηρόδρομο.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία, ο κ. Ψαθάς ανέφερε ότι η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ οδεύει προς την τέταρτη συνεχόμενη κερδοφόρα χρήση της. Από το 2018 που είχε κλείσει με ζημίες 12 εκατ.ευρώ, θα φθάσει  σε κερδοφορία 4,3 εκατ.ευρώ. Τα συνολικά έσοδα έφθασαν τα 18 εκατ.ευρώ το 2023, ενώ για την τρέχουσα χρήση εκτιμώνται σε 25 εκατ.ευρώ.