Cellier Wine Fair 2024: Ταξίδι οινογευσίας χωρίς σύνορα

Cellier Wine Fair 2024: Ταξίδι οινογευσίας χωρίς σύνορα

Δύο venues, 55 εκθέτες, σχεδόν 1.000 ετικέτες από τον διεθνή και εγχώριο αμπελώνα, δεκάδες αποστάγματα, cocktails και συνοδευτικά delicatessen, 5+3 masterclasses γευσιγνωσίας, εντυπωσιακά wine pairing sessions, oyster rituals και 5.000 επισκέπτες, πλούσιος σε αριθμούς ο απολογισμός του φετινού και 16ου Cellier Wine Fair. Και σε γευστικές εμπειρίες ακόμη περισσότερο… 

Πλήθος επισκεπτών, επαγγελματιών του χώρου, παραγωγών και οινόφιλων συνέρρευσε την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου στο Cellier Wine Fair 2024, που φέτος μετρά την 16η επιτυχημένη του διοργάνωση για το αθηναϊκό κοινό, από τις κάβες Cellier και από τη GENKA 1877

Η έκθεση, για πρώτη φορά, ταξίδεψε και στη Θεσσαλονίκη, αυξάνοντας σε δύο τους πόλους έλξης της κορυφαίας και πιο πολυαναμενόμενης έκθεσης οίνου και αποσταγμάτων στην Ελλάδα που φέρει την υπογραφή της Cellier.

Από το πρωί της Κυριακής, το Liberal.gr έδωσε το παρών στην έκθεση-θεσμό στο χώρο του fine tasting, απολαμβάνοντας μία πρώτης γραμμής ξενάγηση στα άδυτα οινοπαραγωγών από την Ελλάδα και τις σημαντικότερες παλαιές και νέες αμπελουργικές ζώνες της υφηλίου. 

Ηφαιστειακό ελιξίριο

Σε μία κατάμεστη αίθουσα, ο πρώτος μας σταθμός ήταν το περίπτερο του Pellegrino όπου δοκιμάσαμε το Ulysse Etna, την ιταλική απάντηση στο σαντορινιό ασύρτικο, όπως μας ενημέρωσε ο Giuseppe, καθώς πρόκειται για μια ποικιλία χαμηλών θαμνωδών αμπελιών που ευδοκιμεί στα ημιορεινά -πλην όμως παραθαλάσσια πρανή- της ιταλικής ηφαιστειακής νήσου. 

Οι διακριτικές του αλλά εμφανείς τανίνες και η έντονη μεταλλικότητα το καθιστούν έξοχο συνοδευτικό για ψητά, μανιτάρια και ζυμαρικά, με άλλα λόγια ιταλική κουζίνα.

The King of Grappa

Στο περίπτερο του ιταλικού αποστακτηρίου Poli1898 γνωρίσαμε την άλλη όψη του ‘υποτιμημένου’ για κάποιους αποστάγματος  Grappa και την ιδέα για αναβίωση της αυθεντικής συνταγής του, η οποία έλκει τις ρίζες της από την αρχαιότητα. 

Το Poli Moscato Oro που φιγουράρει στο στρογγυλό μπουκάλι με σήμα τον ουροβόρο όφι κλείνει έναν κύκλο αιώνων, ανάμεσα στο σήμερα και στο τότε που πρωτοπεριγράφηκε η διαδικασία Crysopea di Cleopatra

Η συνταγή για το απόσταγμα ανασύρθηκε από σημειώσεις της αλχημίστριας της αρχαίας Αιγύπτου Κλεοπάτρας πάνω σε πάπυρο, που θυμίζουν σκαριφήματα ντα Βίντσι. 

Η σπάνια για απόσταγμα αρωματική φινέτσα αντισταθμίζει τη στιβαρή γεύση που του έχει δώσει η σύντομη παραμονή του σε βαρέλια βελανιδιάς, αποτελώντας το αμάλγαμα της αρχαίας συνταγής με υπερσύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους απόσταξης εν κενώ.

Τανίνες Προβηγγίας

Στο περίπτερο του Chateau Pibarnon δοκιμάσαμε ίσως το πιο γαστρονομικό ροζέ με την πλέον αξιοπρόσεκτη τανίνη για το είδος του. 

Στο Bandol, η ποικιλία Cinsault οινοποιείται με κλασική λευκή οινοποίηση, σε απαλές πιέσεις. Το Mourvedre μετά τη σύνθλιψη παραμένει σε επαφή με τις φλούδες για λίγες ώρες και στη συνέχεια απομακρύνεται ο μούστος από τα στέμφυλα και γίνεται ζύμωση σε χαμηλές θερμοκρασίες σαν λευκό κρασί, εξ ου και το όμορφο κοραλλί του χρώμα.

Συνένοχοι στο έγκλημα

Μία πρόταση οίνου που… διαβάζεται και μετά πίνεται, η σειρά 19 Crimes των Treasury Wine Estates, αναφέρεται σε ισάριθμες ετικέτες, καθεμία από τις οποίες διηγείται και από μία ιστορία διαβόητου Βρετανού απατεώνα που καταδικάστηκε σε εξορία στην Αυστραλία έναντι του θανάτου. 

Οι απόβλητοι της βρετανικής νήσου κατέληξαν έποικοι στη μεθόριο σφυρηλατώντας μια νέα χώρα και μια καινούρια ζωή, βήμα βήμα. 

Το κρασί αυτό τιμά την ιστορία που έγραψαν και τη ζωή που έχτισαν όσοι τόλμησαν να αδράξουν μια δεύτερη ευκαιρία στον Νέο Κόσμο και υπόσχεται μία εξίσου τολμηρή γευστική διήγηση στο ποτήρι, πότε από ποικιλίες Chardonnay,  πότε από Cabernet Sauvignon, Grenache και Syrah Shiraz, ή -γιατί όχι;- και των τριών μαζί.

Ελλήνων οίνος

Από τον ελληνικό αμπελώνα, οι άνθρωποι της ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕ, παρέθεσαν στην ομάδα του Liberal.gr ένα ενδιαφέρον lineup πό νέες αλλά και από εδραιωμένες ετικέτες κρασιών και αποσταγμάτων, των οποίων έχουν αναλάβει τη διανομή στην Ελλάδα.

Στα περίπτερα των ελληνικών οινοποιείων της έκθεσης, ξεχώρισαν: η συριανή ετικέτα ουΣύρα, τόσο με τη γεύση της όσο και με το story πίσω από το όνομα του συριανού οινοποιείου με το σκοτζέζικο οικόσημο <Ousyra: ευτυχία (φοιν.) / Συρ: βράχος (αρχ.)>, το Νόημα, ναυαρχίδα των ερυθρών κτήματος Παλυβού, το θεσσαλικό Αποστολάκη Tauro, το πολλά υποσχόμενο Alpha One του Κτήμα Άλφα με την πλούσια δομή που «παλαιώνει καλά». 

Αγαπημένες και καλά δοκιμασμένες στο ελληνικό κοινό, οι ποικιλίες Σιδερίτης και η Μαυροδάφνη του Acheon Winery, το Fallen Oak του Κυρ Γιάννη, ο Τσαπουρνάκος από το κτήμα Βογιατζή, το Βιδιανό λευκό από το κτήμα Άσπρος Λαγός του Δουλουφάκη στην Κρήτη, διαδέχονταν η μία την άλλη προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες fine tasting. 

Οι ωριμασμένες εσοδείες χρόνων Ταώς του ιστορικού οινοποιείου Παρπαρούση και το Σαββατιανό Παλαιά Κλήματα του Παπαγιαννάκου δέσποζαν στην κατηγορία τους. 

Το Βρυνιώτης Βραδιανό Wild Fermentation, αλλά και το Αβαντίς Syrah -το καλύτερο ελληνικό Syrah- χαρακτηριστικά παραδείγματα που αναδεικνύουν την Εύβοια σε νέο hotspot στον κόσμο του καλού κρασιού.

Για τους λάτρεις του παλαιωμένου τσίπουρου

Το παλαιωμένο π5ντε δημιούργησε συνωστισμό στο περίπτερο του Σπυρόπουλου κερνώντας πικρή σοκολάτα και αποξηραμένο σύκο για την ανάδειξη της γεύσης του. 

Φτιαγμένο από Σαββατιανό σταφύλι και νερό ορεινής πηγής από το Ξεροβούνι της Εύβοιας, το aged αυτό απόσταγμα με το πλούσιο χρυσαφένιο χρώμα έχει περάσει από πέντε τουλάχιστον χρόνια σε γαλλικά και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια, προτού βρεθεί στο ποτήρι τουλίπα από την προσεκτικά επιλεγμένη καράφα του και αγγίξει τον ουρανίσκο μας.

Στον διπλανό διάδρομο το παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια Tsipouro Manifesto Aged Limited Αποστολάκη αντανακλούσε στο κεχριμπαρένιο σώμα του τη θεσσαλική πρόταση της premium όψης του τσίπουρου, σχηματίζοντας ουρές επισκεπτών για τη δοκιμή του. 

Και φυσικά, η ετικέτα Απόσταγμα Οίνου Παλαιωθέν με την υπογραφή του Parparoussis Winery αποτελεί την εξ Αχαΐας ορμώμενη πρόταση για ένα δυνατό απόσταγμα από λευκή ποικιλία Σιδερίτη που αφήνεται στο αμπέλι να ωριμάσει αργά ως τον Νοέμβριο. 

Το απόσταγμα ωριμάζει για 12 χρόνια σε γαλλικά βαρέλια από το δάσος Limousin, αναδύοντας μια φινετσάτη γεύση και πολύ λεπτά δευτερογενή αρώματα με πολυσύνθετο χαρακτήρα και μοναδική επίγευση.

Κι ένα Love Story…

Ένα κόκκινο με αισθητή οξύτητα, φινετσάτο στόμα και σύνθετη τεχνική παλαίωσης κεράστηκε στο ποτήρι μας στο περίπτερο Juliet & Romeo

Το Pinot Noir με καταγωγή από τους παλαιούς αμπελώνες Καμπά στην Μαντίνεια του Μαινάλου που εξαγόρασε το 2016 ο Κυριάκος Κυνηγόπουλος ανήκει στα τρία καλύτερα μαύρα της Μεσογείου. 

Όσο για το βραβευμένο με χρυσό Berliner Wine Trophy 2022 Ροζέ 2021 που πέτυχε το κτήμα με αφαίμαξη του Pinot Noir ερυθρού, ξεχώρισε για την κοφτερή του οξύτητα, τη φρουτένια γεύση του και την passe-partout διάθεσή του να συνδυαστεί με κάθε γεύμα, σνακ ή επιδόρπιο σε επίσημες εκδηλώσεις ή χαλαρές στιγμές. 

Η επιχείρηση επιφυλάσσει προσεχώς εκπλήξεις και σε άλλο κλάδο, για το οποίο ενημερώθηκε σχετικά το Liberal.gr και ανυπομονεί να το αποκαλύψει εν καιρώ...

Κοκτέιλς, λικέρ και all that jazz

Τη Διονυσιακή ατμόσφαιρα του Cellier Wine Fair 2024 συμπλήρωνε ζωντανή μουσική από σαξόφωνο του Γιώργου Μάγου και την υπέροχη φωνή της Κωνσταντίνας Κούτρα να αντηχούν στα lounge των δύο επιπέδων της αθηναϊκής έκθεσης. 

Η ομάδα του Liberal.gr βγήκε στο lounge με ένα ποτήρι λικέρ Golden Eight de Poire Williams Massenez και τον κατάλογο ανά χείρας με τις συνταγές κοκτέιλ που ενέπνευσαν οι νότες βανίλιας και καραμέλας στον διεθνούς φήμης mixologist Pierre Boueri «από τη Γαλλία με αγάπη».

Ένα ανάλαφρο διάλειμμα από την οινογευσία πρότειναν οι μπάρες κοκτέιλ στο lounge, μιξάροντας Tequila Don Julio Reposado ή Blanco με αναψυκτικά Thomas Henry

Το δημοφιλές τζιν Tanqueray σερβιριζόταν δίπλα από τον πάγκο με τα πλατό τυριών του Κωσταρέλλου και τα καναπεδάκια με αβγοτάραχο και τσίρο των συνοδευτικών, που μπορεί κανείς να βρει και στο eshop της Cellier για να ντύσει γευστικά τις επιλογές κρασιών του. 

Ξεχωριστά αλμυρά delicatessen και gourmet γλυκά, όπως αβγοτάραχο Τρικαλινός, βούτυρο λευκής τρούφας, μέλι από το κτήμα Μοντοφώλι, μαρμελάδα και chutney Navarino Icons και γλυκές απολαύσεις από Fauchon και Venchi δεν έλειψαν από την έκθεση, καθώς πρόκειται για τις πάγιες συνοδευτικές απολαύσεις που προσφέρουν τα καταστήματα Cellier δίπλα στις αμέτρητες ετικέτες κρασιών της κάβας τους.

Masterclass για τους aficionados

Σε privé αίθουσα και με exclusive διάθεση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πέντε από τα πιο ονομαστά οινοποιεία ανά τον κόσμο μύησαν το εκλεκτό αθηναϊκό κοινό στα άδυτα της ιστορίας και των ποικιλιών τους. 

Ο οίκος σαμπάνιας Bollinger αποκάλυψε την τέχνη του blending, ανοίγοντας μπουκάλια από Special Cuvée έως το πιο προσφιλές Rose

Μία κάθετη δοκιμή των ετικετών Guado al Tasso Bolgheri DOC Superiore από δέκα διαφορετικές χρονιές περίμενε όσους επέλεξαν το masterclass με την υπογραφή του Marchesi Antinori, ενός από τα παλαιότερα οινοποιεία της Τοσκάνης που έλκει τις ρίζες του από τον 14ο αιώνα.

Ένα ταξίδι στην ιστορία του Chateau Musar, στενά συνυφασμένη με την νεότερη ιστορία του Λιβάνου όπου εδράζεται ο οίκος, αλλά και εδραιωμένη πάνω σε μία οινοποιητική παράδοση που μετρά 6.000 χρόνια, από την εποχή των Φοινίκων, επεφύλασσε το τρίτο masterclass. 

Οι λιγοστοί εκλεκτοί, μεταξύ των οποίων και η ομάδα του Liberal.gr, είχαν την τιμή να δοκιμάσουν το περιορισμένης εσοδείας 2020 Hochar Père et Fils Red, αλλά και να γευθούν πρώτοι σε όλον τον κόσμο, λίγο πριν τη διάθεσή του, το πολυαναμενόμενο Chateau Musar Red 2018

Πρόκειται για μία μοναδική ετικέτα κρασιού, το οποίο ωρίμασε μετά από 7 χρόνια υπομονής παίρνοντας διακριτικό oak άρωμα μέσα σε μικρά βαρέλια γαλλικής βελανιδιάς, αποκτώντας ένα μοναδικό βαθύ κόκκινο χρώμα και τον μοναδικό χαρακτήρα επίγευσης Musar. 

Τι σημαίνει αυτό; Δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της διπλής ποικιλίας, της επιμονής του οίκου στη μη άρδευση για περισσότερη μόχλευση του δυναμικού των ριζών, αλλά και της αριστουργηματικής διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με την απαράμιλλα υπομονετική τεχνική παλαίωσής του. 

Στο masterclass της Familia Torres συγκρίθηκαν 5 χρονιές των θρυλικών ισπανικών Cabernet Mas La Plana του Πενεδές, ξεκινώντας από το μακρινό 1989 έως το 2018, ενώ στο τελευταίο session το κοινό ταξίδεψε νοερά και γευστικά ως τον Δούναβη και το Kamptal της Αυστρίας απολαμβάνοντας εξαιρετικές σοδειές Gran Cru από τα αμπελοτόπια του Schloss Gobelsburg.

Στα τρία θεματικά masterclasses που ακολούθησαν στη Θεσσαλονίκη, το κοινό της Βορείου Ελλάδος στο Makedonia Palace Hotel, μία μέρα μετά την έκθεση στο λιμάνι της συμπρωτεύουσας, μυήθηκε στα άδυτα του οίκου Gerard Betrand που φέτος κλείνει 100 χρόνια στο βιοδυναμικό farming. 

Ξεναγήθηκε στην αναβίωση αρχαίων ποικιλιών από τη Familia Torres και απόλαυσε τα δείγματα της βιώσιμης καλλιέργειας του οίκου Marques de Carceres με μία επιλογή από δημοφιλείς και gran reserve ετικέτες.

Oyster ritual by Talisker

Ένα exclusive τελετουργικό κατευθείαν από την Σκωτία ανέμενε τους λάτρεις των single malt αποσταγμάτων σε μία ροτόντα για τη δοκιμή τριών ετικετών του ουίσκι Talisker που αποστάζεται δίπλα στη θάλασσα. 

Ο σκωτζέζικος οίκος συνόδευσε αριστουργηματικά τα αποστάγματά του σερβίροντας ποικιλίες στρειδιών σε ένα αρμονικό pairing ποτού και εδέσματος. 

Στα αποστακτήρια της Talisker, η αλμυρή ατμόσφαιρα του Ατλαντικού συνδυάζεται με το νερό των τοπικών πηγών για να δημιουργηθεί ένα ουίσκι με αξεπέραστη ένταση και κεχριμπαρένιο χρώμα. 

Το ιώδιο ειδικά κυριαρχεί τόσο στην επίγευση όσο και στο άρωμα του μοναδικά ώριμου 10αριού, του γλυκού flavor-led Port Ruighe και του υπομονετικά παλαιωμένου Reserve 18 ετών, το οποίο μάλιστα συνδυάστηκε με στρείδια του γλυκού νερού, αναδύοντας ακόμη περισσότερο «τον απόλυτα και αδιαπραγμάτευτα θαλασσινό» χαρακτήρα του παλαιωμένου single malt. 

Το αίτημα των συνδαιτημόνων; Να γίνουν άμεσα διαθέσιμα στην Ελλάδα και τα παλαιότερα των 25 ετών αποστάγματα της εταιρείας.

Θέτοντας ψηλά τον πήχη για τη νέα χρονιά

Τι θα μας επιφυλάσσει η Cellier για την επόμενη χρονιά; Κρατώντας ζωντανό το ενδιαφέρον των connoisseurs του οίνου, το Cellier Wine Fair έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη για την επόμενη χρονιά.

Άλλωστε πρόκειται για ένα φεστιβάλ οινογευσίας που εδραίωσε και συνεχίζει να εξελίσσει την κουλτούρα του fine tasting στη χώρα μας, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά από φέτος πλέον και στη Θεσσαλονίκη, ενώ διατηρεί αναλλοίωτη την αρχική του αποστολή, που δεν είναι άλλη από το να φέρει σε επαφή το ελληνικό κοινό με παραγωγούς από την Ελλάδα και από τον υπόλοιπο κόσμο. 

Έως το επόμενο Wine Fair, το ταξίδι στο μαγικό κόσμο του κρασιού συνεχίζεται, από τις κάβες των καταστημάτων Cellier στα ποτήρια μας, φιλοδοξώντας να συνοδεύει τις πιο ξεχωριστές στιγμές μας. Εις υγείαν και απόλαυσιν… 

 

Διοργάνωση Cellier Wine Fair: GENKA1877, με την υποστήριξη ΔΥΝΑΜΙΣ Ασφαλιστική