Διαφορετικότητα, συμπερίληψη και upskilling στο επίκεντρο της Ενδοεταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
Shutterstock
Shutterstock

Διαφορετικότητα, συμπερίληψη και upskilling στο επίκεντρο της Ενδοεταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Η ισότητα των φύλων, η καταπολέμηση όλων των διακρίσεων, στο πλαίσιο του inclusivity και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα ή αλλιώς diversity αποτελούν τα τελευταία χρόνια θεμελιώδη πεδία εφαρμογής της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Η Ενδοεταιρική ή Εσωτερική Κοινωνική Ευθύνη πλέον αναδεικνύεται ως ένας ολοένα και πιο σημαντικός παράγοντας στον επιχειρηματικό κόσμο, όπου οι εταιρείες προσπαθούν να αναπτύξουν βιώσιμες και υπεύθυνες πρακτικές που εξυπηρετούν τόσο την κοινωνία όσο και την ίδια την επιχείρηση και τους ανθρώπους της. 

Τα πρώτα βήματα έγιναν με την προώθηση γυναικών σε θέσεις υψηλά ιστάμενων στελεχών, δηλαδή σε θέσεις αυξημένης ευθύνης, αλλά και με την τοποθέτηση γυναικών σε μέχρι πρότινος «ανδροκρατούμενες» ειδικότητες, όπως για παράδειγμα χειριστές αεροσκαφών. Ακόμη, αρκετές εταιρείες στελεχώνουν νευραλγικές θέσεις στα διοικητικά τους συμβούλια με γυναίκες. 

Σημειώνεται ότι από τον Σεπτέμβριο του 2020 έχει νομοθετηθεί η ποσόστωση γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα,  η ποσόστωση τουλάχιστον 25% για τη συμμετοχή των γυναικών σε διοικητικά συμβούλια εισηγμένων εταιρειών προβλέπεται από το νόμο για την Εταιρική Διακυβέρνηση, ο οποίος είχε ψηφιστεί τον Ιούλιο του ίδιου έτους. 

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι οι εταιρείες, πλέον, έχουν ξεφύγει από τα αναχρονιστικά πρότυπα και δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη και στην ανάπτυξη των ατομικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων των εργαζομένων. 

Παράλληλα, εκτός από την ισότητα των δύο φύλων έχουν θεσμοθετηθεί και απαγορεύσεις για διακρίσεις σε βάρος εργαζομένων με βάση το σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή οποιαδήποτε άλλη ιδιαιτερότητα. 

Μάλιστα πολλές επιχειρήσεις αλλά και δημόσιοι οργανισμοί έχουν προχωρήσει στη υπογραφή της Χάρτας της Διαφορετικότητας, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της διαφορετικότητας η οποία θεσμοθετήθηκε από το 2019, σε συνέχεια του ευρωπαϊκού προγράμματος DIMAIN.

Ακόμη, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, έχει υιοθετηθεί και ο θεσμός της επανειδίκευσης (reskilling), το οποίο επιτυγχάνεται μέσω προγραμμάτων επιμόρφωσης, ενίσχυσης των δεξιοτήτων των στελεχών αλλά και εμπλουτισμού των γνώσεων τεχνολογίας, καθώς οι επιχειρήσεις αλλά και ο δημόσιος τομέας προχωρούν με γρήγορα βήματα προς την ψηφιακή μετάβαση. 

Ο τρόπος που λειτουργεί η διαδικασία του reskilling είναι απλός και αναφέρεται στη διαδικασία εκμάθησης νέων δεξιοτήτων, με στόχο την προσαρμογή στις αλλαγές της αγοράς εργασίας. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος στη βιομηχανία που απειλείται από την αυτοματοποίηση μπορεί να αποκτήσει δεξιότητες στον τομέα της πληροφορικής. Η επανεκπαίδευση είναι απαραίτητη στη σύγχρονη εποχή. 

Για να μπορέσει το reskilling να επιτύχει τους στόχους του θα πρέπει να βασίζεται σε μια δομημένη εκπαίδευση. Όπως έχουν δείξει μελέτες που έχουν γίνει στον ιδιωτικό τομέα, πολλές επιχειρήσεις δημιουργούν ακόμη και ακαδημίες στελεχών, με μια εσωτερική ψηφιακή πλατφόρμα με πολλά μαθήματα τόσο για το πόστο του καθενός, όσο και για την απόκτηση soft skills. 

Ειδικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στόχος των επιχειρήσεων είναι το reskilling να γίνει «όπλο» για κάθε εργαζόμενο. Μάλιστα σε πολλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, γίνεται προσπάθεια ώστε κάθε θέση εργασίας να υποστηρίζεται από τεχνολογία, προκειμένου οι εργαζόμενοι να είναι πιο αποτελεσματικοί και να κερδίζουν χρόνο με τις εργασίες που αναλαμβάνουν.

Διαβάστε Περισσότερα