Ενσωματώνοντας τα κριτήρια ESG σε επενδύσεις καθαρής ενέργειας
Βιώσιμη ανάπτυξη

Ενσωματώνοντας τα κριτήρια ESG σε επενδύσεις καθαρής ενέργειας

Σήμερα, ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βιώνει έναν αξιοσημείωτο μετασχηματισμό με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αναζητούν όλο και πιο συχνά αποδείξεις ότι τα έργα καθαρής ενέργειας έχουν σημαντικά οφέλη πέρα από τη συμβολή τους στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Καθώς ο πλανήτης αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, η συνεκτίμηση των παραγόντων ESG στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων και στην έναρξη αναπτυξιακών έργων έχει καταστεί ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στον Όμιλο Aquila αναλαμβάνουμε, αναπτύσσουμε και διαχειριζόμαστε τα περιουσιακά μας στοιχεία σε όλη την αλυσίδα αξίας και του κύκλου ζωής τους, γεγονός που μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε τα έργα μας και ολόκληρα τα οικοσυστήματά τους με στόχο τη μακροπρόθεσμη ευημερία όλων. Ακολουθούμε μια δομημένη διαδικασία η οποία απαιτεί την αξιολόγηση και διαχείριση των κριτηρίων ESG σε κάθε βασικό σημείο λήψης αποφάσεων στη διάρκεια ζωής ενός έργου - για παράδειγμα κατά την προμήθεια ή τον έλεγχο, καθ' όλη τη διαδικασία της επιμέλειας, κατά τη διάρκεια της κατασκευής και της λειτουργίας, καθώς και κατά τον παροπλισμό.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να αποδείξουμε ανά πάσα στιγμή ότι τα έργα μας όχι μόνο συμβάλλουν ουσιαστικά στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, αλλά και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να είναι επιβλαβή για το περιβάλλον ή την κοινωνία. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι τα έργα μας πρέπει να δημιουργούν αξία για τις τοπικές κοινωνίες.

Η ολιστική μας προσέγγιση, που ενσωματώνει στις επενδυτικές μας αποφάσεις κοινωνικά και περιβαλλοντικά μέτρα καθώς και μέτρα καθοδηγούμενα από τη γνώση, είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση ουσιαστικών δεσμών με τις τοπικές κοινότητες. Η ενδυνάμωση αυτών των κοινοτήτων μέσω στοχευμένων κοινωνικών πρωτοβουλιών, που περιλαμβάνουν την περιβαλλοντική διαχείριση, και διευκολύνουν την ανταλλαγή γνώσεων όχι μόνο καλλιεργεί την εμπιστοσύνη αλλά και ανοίγει το δρόμο για μακροχρόνιες συνεργασίες.

Για παράδειγμα, σε ένα από τα φωτοβολταϊκά μας πάρκα στην Πορτογαλία, συνεργαστήκαμε με Πανεπιστήμια και προχωρήσαμε σε ενδελεχή έρευνα της βιοποικιλότητας και των βιώσιμων γεωργικών πρακτικών αλλά και σε μελέτες ανακύκλωσης του ηλιακού εξοπλισμού. Επιπλέον, δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα διαμοιρασμού των οφελών, ώστε η τοπική κοινότητα να επωφεληθεί από το χαμηλότερο κόστος της ηλιακής ενέργειας ως πηγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούμε τη διαχείριση ESG για τη δημιουργία έργων που αφήνουν θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην περιοχή.

Όσον αφορά την Ελλάδα, διαπιστώνουμε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη βιώσιμη ανάπτυξη ενώ παρατηρείται και αυξημένη διάθεση πόρων για τη συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες αλλά και για τη διασφάλιση ότι τα έργα καθαρής ενέργειας έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στο περιβάλλον όσο και στην κοινωνία.

Η αφοσίωση της χώρας στη μείωση των εκπομπών αερίων αλλά και το φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αποτελούν ενδείξεις μιας ισχυρής δέσμευσης για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θέτοντας τον τολμηρό στόχο της μείωσης των εκπομπών αερίων κατά 55% έως το 2030, το σχέδιο προβλέπει ότι οι ΑΠΕ θα αντιπροσωπεύουν το εντυπωσιακό 80% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και πιθανά να ξεπεράσει τον στόχο των 14,1 GW εγκατεστημένης ηλιακής φωτοβολταϊκής ισχύος έως το 2030, στόχος ο οποίος είναι διπλάσιος από τον αρχικό στόχο των 5 GW. Η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται ενεργά με τη βιομηχανία για την εξάλειψη των εμποδίων και τη βελτιστοποίηση της πρόσβασης στο δίκτυο μέσω συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS), παράλληλα με τα ηλιακά φωτοβολταϊκά και τα αιολικά έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η επένδυση σε έργα καθαρής ενέργειας απαιτεί καθοδήγηση των επενδυτών ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειρίζονται αυτά τα περιουσιακά στοιχεία με υπευθυνότητα. Σε αυτό περιλαμβάνεται η εξασφάλιση επαρκών πόρων και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων. Με την εφαρμογή αποτελεσματικών διαδικασιών ESG, οι επενδυτές μπορούν να παρέχουν πρόσθετα οφέλη πέραν των όσων απαιτεί η τοπική νομοθεσία και με αυτόν τον τρόπο να διατηρούν την τοπική κοινωνική άδεια λειτουργίας τους, ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις της περιοχής.

Αδιαμφισβήτητα, η αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, με τα έργα καθαρής ενέργειας να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση.  Ως εκ τούτου, είναι κρίσιμο να μην παραβλέψουμε τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των έργων όσο αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη. Επενδύοντας στα κατάλληλα εργαλεία, διαδικασίες και ανθρώπους, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα έργα μας όχι μόνο συμβάλλουν σημαντικά στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής αλλά και δημιουργούν κοινή αξία για τις τοπικές κοινότητες.

Σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους, τους επενδυτές και τους συνεργάτες, ο Όμιλος Aquila παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην προσπάθεια του να αφήσει μια θετική κληρονομιά στις μελλοντικές γενιές. Ας αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους, αγκαλιάζοντας τις πρωτοβουλίες που έχουν τη δυνατότητα να αφήσουν ένα διαρκές θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία μας σήμερα, αύριο και τα επόμενα χρόνια.

*Angela Wiebeck, Chief Sustainability Officer της Aquila Group