Έργα ύψους 6 δισ.ευρώ ως το 2026 στην πληροφορική

Έργα ύψους 6 δισ.ευρώ ως το 2026 στην πληροφορική

Υποχώρηση, παρά τις θετικές προοπτικές κατέγραψε για τον μήνα Σεπτέμβριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του κλάδου  Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού στην ελληνική αγορά. 

Ο συγκεκριμένος δείκτης διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο  στις 93,1 μονάδες, έναντι  95,3 μονάδες τον Αύγουστο. Σε ετήσια βάση, πάντως διαμορφώθηκε, σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο μήνα του 2021, όταν κινούνταν στις 72,4 μονάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Σεπτέμβριο, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου διατηρούνται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Αντίθετα, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση εξασθενούν κατά 27 μονάδες. Πάντως, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης ενισχύθηκαν αισθητά τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκαν στις +38 μονάδες (από +18 μονάδες τον Αύγουστο).

Αντίθετα, οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση στον κλάδο  υποχώρησαν σημαντικά και από τις +55 μονάδες διαμορφώθηκαν στις +25 μονάδες. Ταυτόχρονα, τον Σεπτέμβριο εξισορροπήθηκαν οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές (από +9 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο).

Σημειώνεται ότι το 25% των επιχειρήσεων του κλάδου δήλωνε απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία τον Σεπτέμβριο, ενώ το 13% των επιχειρήσεων ανέφερε την ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού, το 13% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 38% (από 18%) τη χαμηλή ζήτηση ως βασικό πρόσκομμα στη λειτουργία τους.

Όπως προαναφέρθηκε, μεσοπρόθεσμα, οι ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής έχουν μπροστά τους μια μεγάλη ευκαιρία. Τα νέα έργα που θα βγουν στο επόμενο διάστημα και αφορούν την ψηφιοποίηση του δημοσίου σε σημαντικούς τομείς, όπως υγεία, δικαιοσύνη, εκπαίδευση και έρευνα. Παράλληλα έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση θα βγουν και για τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος παρουσιάζει μια σημαντική υστέρηση στον τομέα της ψηφιοποίησης, σύμφωνα με τους πρόσφατους δείκτες DESI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ψηφιακή μετάβαση και μεσοπρόθεσμη ανάκαμψη 

Συγκεκριμένα, μέσα στο επόμενο εξάμηνο, περίπου ως την άνοιξη του 2023 έχει προγραμματιστεί η προκήρυξη 63 έργων για την Κοινωνία της Πληροφορίας, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ.ευρώ.

Από τα παραπάνω έργα, τα έξι αναμένεται να προκηρυχθούν στους αμέσως επόμενους μήνες. Τα έργα αυτά αφορούν, κυρίως, την ψηφιοποίηση τομέων του Δημοσίου και έχουν ένα προϋπολογισμό περί τα 460 εκατ.ευρώ. 

Το πρώτο από αυτά είναι το έργο CRMS που αφορά στην ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 66 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα της υγείας αναμένεται να προκηρυχθούν δυο έργα. Το ένα είναι αυτό της ψηφιοποίησης των αρχείων του Συστήματος Δημόσιας Υγείας, προϋπολογισμού 119,2 εκατ. ευρώ.Το δεύτερο είναι αυτό της επέκτασης της τηλεϊατρικής, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα της Δικαιοσύνης αναμένεται η προκύρηξη του έργου ψηφιοποίησης των αρχείων της Δικαιοσύνης, ύψους 97,8 εκατ. ευρώ.

Τα επόμενα δύο έργα είναι το Hybrid Government Cloud, ύψους 117,8 εκατ. ευρώ και το έργο της κεντρικής Επιχειρηματικής Νοημοσύνης (ΒΙ), ύψους 23 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον και από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους 

Η προκήρυξη των έργων αυτών αναμένεται να τονώσει την εγχώρια αγορά πληροφορικής και τεχνολογίας, καθώς όπως κατά καιρούς έχουν αναφέρει στελέχη του κλάδου κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Βέβαια, οι ίδιοι δεν παραλέιπουν να τονίσουν όχι μόνο την αυξημένη ετοιμότητα των εταιρειών αλλά και την αποτελεσματικότητά τους. 

Κι αυτό γιατί τα έργα αυτά παρουσιάζουν αυξημένες απαιτήσεις και συγκεκριμένα, αυστηρά χρονοδιαγράμματα, όπως ορίζει το Ταμείο Ανάκαμψης. Έτσι, εκτός όλων των άλλων υποχρεώσεων οι εταιρείες του κλάδου Πληροφορικής και Τεχνολογίας θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις. 

Μάλιστα, σχετικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση αυτή  πρόκειται να κάνει και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο κινείται προς την κατεύθυνση αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων για τα έργα Πληροφορικής. Στόχος είναι η διασφάλιση της υλοποίησης των έργων στο εκάστοτε προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Πέραν των εταιρειών του κλάδου τεχνολογίας και πληροφορικής ενδιαφέρον για τα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και της Κοινωνίας της Πληροφορίας έχουν δείξει και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια στρέφονται όλο και περισσότερο στον τομέα των ολοκληρωμένων ψηφιακών λύσεων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς τα έργα πληροφορικής και νέων τεχνολογιών που αναμένεται να δημοπρατηθούν ως το 2026 στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού ανέρχονται στα 6 ως 6,5 δισ.ευρώ. Το ποσό αυτό αναμένεται να διευρυνθεί σημαντικά ως το 2027 με την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και των πρόσθετων υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας που αναμένεται να ενσωματώσει καθώς και την επέκταση του δικτύου 5G και των νέων, καινοτόμων υπηρεσιών του.