Ευρωπαϊκή Ένωση: Επενδύσεις 325 εκατ. ευρώ στα microchips

Ευρωπαϊκή Ένωση: Επενδύσεις 325 εκατ. ευρώ στα microchips

Επενδύσεις ύψους 325 εκατ.ευρώ με στόχο τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα των ημιαγωγών, προγραμματίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μικροκυκλώματα για την Ευρώπη».

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών που έχει, ήδη, εγκαινιάσει η Ε.Ε., με στόχο να «κλείσει» την ψαλίδα που τη χωρίζει από τους διεθνείς ανταγωνιστές της στην παγκόσμια αγορά μικροτσίπ. 

Μάλιστα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μικροκυκλώματα για την Ευρώπη», η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι θα προκηρυχθούν προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα των ημιαγωγών. 

Πρόκειται ειδικότερα για προσκλήσεις στήριξης του R&D στη φωτονική, σε κέντρα ικανοτήτων για μικροτσιπς και σε μια πλατφόρμα σχεδιασμού ημιαγωγών βασισμένη στο υπολογιστικό νέφος «cloud».

Η προαναφερόμενη συνολική χρηματοδότηση της ΕΕ, που διατίθεται για τις εν λόγω προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, ύψους 325 εκατ.ευρώ, θα πρέπει να συμπληρωθούν με πρόσθετη χρηματοδότηση από τα κράτη που συμμετέχουν στην Κοινή επιχείριση «Μικροκυκλώματα».

Σύμφωνα με την Ε.Ε, Με την ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση  θα αντιμετωπίσει τις ελλείψεις ημιαγωγών και θα ενισχύσει την τεχνολογική υπεροχή της Ευρώπης. Θα κινητοποιήσει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους άνω των 43 δισ. ευρώ και θα θεσπίσει μέτρα για την προετοιμασία, την πρόβλεψη και την ταχεία αντιμετώπιση τυχόν μελλοντικών διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού, από κοινού με τα κράτη μέλη και τους διεθνείς εταίρους μας.

Η επίτευξη του στόχου αυτού θα βασιστεί σε τρεις πυλώνες δράσης:

- η πρωτοβουλία «Μικροκυκλώματα για την Ευρώπη» θα στηρίξει την ανάπτυξη τεχνολογικών ικανοτήτων μεγάλης κλίμακας και την καινοτομία.
- ένα πλαίσιο παροχής κινήτρων για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε μονάδες κατασκευής θα διασφαλίζει την - ασφάλεια του εφοδιασμού και την ανθεκτικότητα του τομέα ημιαγωγών της Ένωσης
ένας μηχανισμός συντονισμού μέσω του ευρωπαϊκού συμβουλίου για τους ημιαγωγούς θα αποτελέσει τη βασική πλατφόρμα για τον συντονισμό της Επιτροπής, των κρατών μελών και των ενδιαφερόμενων μερών

Προτάσεις για τη Φωτονική

Ο νέος γύρος προσκλήσεων υποβολής προτάσεων θα στηρίξει περαιτέρω τη βιομηχανία ημιαγωγών της Ευρώπης με τη δημιουργία μιας πιλοτικής γραμμής για φωτονικά ολοκληρωμένα κυκλώματα. Οι ημιαγωγοί αυτοί χρησιμοποιούν φως για την επεξεργασία και τη μετάδοση πληροφοριών με υψηλότερες ταχύτητες, ενώ χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της χρήσης της φωτονικής είναι οι οπτικές ίνες στις τηλεπικοινωνίες, τα barcode scanners, οι συσκευές τηλεχειρισμού, αλλά και η φωτονική υπολογιστική με εφαρμογή στον συγχρονισμό και επικοινωνία μεταξύ υπολογιστών, πίνακες κυκλωμάτων με οπτοηλεκτρονικά ολοκληρωμένα κυκλώματα. Στο μέλλον η τεχνολογία της φωτονικής θα χρησιμοποιείται και στους κβαντικούς υπολογιστές.

«Αυτό θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την επόμενη γενιά υπολογιστών υψηλών επιδόσεων, επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας και κέντρων δεδομένων», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διευκρινίζοντας ότι η χρηματοδότηση θα στηρίξει επίσης τη δημιουργία, την ανάπτυξη και τη δικτύωση “κέντρων ικανοτήτων στον τομέα των μικροκυκλωμάτων” στα συμμετέχοντα κράτη.

Κέντρα ικανοτήτων 

Τα κέντρα ικανοτήτων, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα παρέχουν πρόσβαση σε τεχνική εμπειρογνωσία και στον πειραματισμό με ημιαγωγούς, βοηθώντας τις εταιρείες, ιδίως τις μικρομεσαίες, να βελτιώσουν τις ικανότητες σχεδιασμού και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους. 

Οι επικείμενες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων θα χρηματοδοτήσουν ένα έργο για τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας σχεδιασμού βασισμένης στο cloud,

Η προς δημιουργία πλατφόρμα θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες, ιδίως στην ακαδημαϊκή κοινότητα, τις νεοφυείς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να σχεδιάζουν και να αναπτύσσουν τα νέα τους μικροκυκλώματα, συμβάλλοντας παράλληλα και στη διάθεση των σχεδίων τους στην αγορά.

Η προσκλήσεις ενδιαφέροντος αφορούν τους βιομηχανικούς φορείς και τους ερευνητικούς οργανισμούς, οι οποίοι μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση χρηματοδότησης μέσω της διαδικτυακής πύλης “Ευκαιρίες χρηματοδότησης και υποβολής προσφορών” και του ιστότοπου της ΚΕ “Μικροκυκλώματα”.