Η Ελλάδα μετατρέπεται σε τεχνολογικό hub
Επενδύσεις

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε τεχνολογικό hub

Τρία, παγκοσμίως, μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας θα εντείνουν μέσα στο 2023 τις προσπάθειές τους ώστε να προχωρήσουν στην κατασκευή data centers. Πρόκειται για την Microsoft, την Google και την Amazon Web Services, οι οποίες και επέλεξαν τη χώρα μας προκειμένου να αναπτύξουν τα δικά τους δίκτυα data centers.

Η Google, μόλις πριν λίγους μήνες, ανακοίνωσε τη δημιουργία του Google Cloud Region στη χώρα μας, μία επένδυση η οποία θα εισφέρει στο ελληνικό ΑΕΠ περί τα 2,2 δισ. ευρώ ως το 2030, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει πάνω από 19.000 θέσεις εργασίας. 

Η Microsoft, με τη σειρά της θα προχωρήσει μέσα στο 2023 στο πρόγραμμα της, το οποίο προβλέπει 100.000 ψηφιακές εκπαιδεύσεις και πιστοποιήσεις ως το 2023 ενώ ταυτόχρονα προχωρεί στην κατασκευή του πρώτου data center στα Σπάτα, δυναμικότητας 19,2 MW, ενώ σχεδιάζει ακόμα δύο που θα εγκατασταθούν στο Κορωπί δυναμικότητας 9,6 MW. Όλα αυτά τα data centers θα βρίσκονται σε λειτουργική σχέση μεταξύ τους. O συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται περίπου στα 400 εκατ.ευρώ. 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η επένδυση που ανακοίνωσε η Amazon Web Services για τη δημιουργία Τοπικής Ζώνης στην Αθήνα. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023. Η νέα, αυτή, τοπική ζώνη θα δώσει, επίσης, τη δυνατότητα σε εταιρείες σε κλάδους όπως η υγεία και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, να αποθηκεύουν και να επεξεργάζονται δεδομένα εντός συνόρων. 

Εκτός, όμως από τα ευρέως μεγάλα ονόματα του τομέα της τεχνολογίας data centers ετοιμάζεται να δημιουργήσει και να λειτουργήσει στη χώρα μας και η Digital Realty Company, από τους κορυφαίους πάροχους cloud και carrier-neutral data center, colocation και διασύνδεσης, μέσω της Lamda Hellix που έχει εξαγοράσει. 

Η πρώτη εγκατάσταση, το ATH3, είναι αυτήν τη στιγμή υπό κατασκευή και αναμένεται να λειτουργήσει ως τον Μάρτιο του 2023. Η δεύτερη εγκατάσταση, το ATH-4, προβλέπεται λειτουργήσει μέσα στο 2024. Όπως έχει ανακοινωθεί τόσο το ATH-3 όσο και το ATH-4 πρόκειται να συνδεθούν με τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις ATH-1 και ATH-2 της Lamda Hellix, προσφέροντας στους πελάτες πρόσβαση σε πυκνές και ταχέως αναπτυσσόμενες συνδεδεμένες κοινότητες δεδομένων.

Επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη περιφέρεια

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας, η Cisco τη χρονιά που πέρασε ανακοίνωσε σε συνεργασία με την ONEX Neorion Shipyards και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου τη δημιουργία του δεύτερου Διεθνές Κέντρου που θα ιδρυθεί στις Κυκλάδες. Πρόκειται για το Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, το οποίο έχει ήδη στεγαστεί σε ένα χώρο επιφάνειας 600 τ.μ. εντός των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου Νεωρίου στη Σύρο. Το κέντρο Aegean Neorion Innovation Center, θα παρέχει μια γκάμα τεχνολογιών εργαλείων στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις για την εξισορρόπηση της οικονομικής και της περιβαλλοντολογικής βιωσιμότητάς τους. 

Παράλληλα, μέσα στο 2022 η  Cisco, προχώρησε στη λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη. Το Κέντρο αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του επενδυτικού της προγράμματος Country Digital Acceleration, CDA, που υλοποιείται σε 43 χώρες. Αποτελεί ένα πολυθεματικό κόμβο καινοτομίας που μέχρι στιγμής έχει φιλοξενήσει περισσότερα από 15 projects, στα οποία έχουν εργαστεί περισσότερα από 200 άτομα, δημιουργώντας ένα οικοσύστημα ανθρώπων και επιχειρήσεων που αναπτύσσεται στην συμπρωτεύουσα.

Στη Θεσσαλονίκη έχουμε ακόμη την δημιουργία τεχνολογικού hub από την Deutsche Telekom. Οι εργασίες για τη δημιουργία του κέντρου, αυτού, πληροφορικής και λογισμικού έχουν ήδη ξεκινήσει. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις,  η επένδυση είναι πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ πάνω από 200 εξειδικευμένοι επαγγελματίες θα  εργαστούν σε αυτό. Μάλιστα, Στο νέο αυτό κέντρο αναμένεται να λειτουργήσει σε ειδικά κτίρια και να εξυπηρετεί ανάγκες της Deutsche Telekom στη Γερμανία. Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για το πρώτο βήμα από μια σειρά ενεργειών που θα γίνουν και θα έχουν βέβαια έντονο επενδυτικό αποτύπωμα.

Σημειώνεται ότι για την επένδυση αυτή της DT είχε ενδιαφερθεί, προσωπικά, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  ο οποίος είχε συναντηθεί με τον CEO του ομίλου, ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα μας για να δει πώς προχωρούν τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και οπτικών ινών.