Τι είναι το πρότζεκτ Tigris της OpenAI
Shutterstock
Shutterstock

Τι είναι το πρότζεκτ Tigris της OpenAI

Η OpenAI δεν χρειάζεται συστάσεις - η πολυτότερη startup του κόσμου που κατέστησε σε απειροελάχιστο χρόνο την καθημερινή χρήση της ψηφιακής νοημοσύνης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η φημολογία για το μυστικό πρότζεκτ του Sam Altman, είχε ξεσπάσει ήδη από τον Νοέμβριο όπου έγινε γνωστό ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είχε περιοδεύσει στη Μέση Ανατολή, ζητώντας επενδύσεις για ένα νέο εγχείρημα τσιπ.

Ωστόσο, η είδηση δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση λόγω της απομάκρυνσης του και την επακόλουθη επαναφορά του ως Διευθύνοντος Συμβούλου της OpenAI που απασχόλησε σύσσωμο τον επιχειρηματικό και τεχνολογικό κόσμο. Ωστόσο, έχοντας εδραιώσει πλέον τη θέση του, ο Άλτμαν προχωράει κάθετα στην κατασκευή ημιαγωγών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Wall Street Journal, οι προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων για την προτεινόμενη νέα εταιρεία έχουν προχωρήσει σημαντικά. Με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) να έχει υπογράψει ήδη ως δυνητικός επενδυτής, το πρότζεκτ με το κωδικό όνομα «Τίγρης» προσπαθεί να συγκεντρώσει τρισ. δολάρια σε χρηματοδότηση.

Η κατασκευή ημιαγωγών είναι ένα ιδιαίτερα ακριβό και πολύπλοκο τεχνικά εγχείρημα. Γι' αυτό άλλωστε υπάρχουν μόνο 3 εταιρείες στον κόσμο που είναι σε θέση να κατασκευάζουν μαζικά τσιπ υπολογιστών.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις το φιλόδοξο εγχείρημα του Altman μπορεί να απαιτήσει επενδύσεις μεταξύ 5 και 7 τρισ. δολαρίων. Αυτός ο αριθμός είναι άνευ προηγουμένου και θα έκανε την εταιρεία την πιο πολύτιμη στον κόσμο. Ωστόσο, θα πρέπει να αντιμετωπίσει εταιρείες όπως η Intel, η Samsung και η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

Ακόμη και η NVIDIA, η οποία κυριαρχεί στην αγορά για τις μονάδες γραφικών επεξεργαστών (GPUs), αναθέσει υπεργολαβικά την κατασκευή στην TSMC. Το ίδιο και η AMD, η Apple, η Qualcomm και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί αποδεικνύοντας πως δεν πρόκειται για κάποιο εύκολο εγχείρημα.

Οι προγραμματιστές που δραστηριοποιούνται στην αγορά τεχνητής νοημοσύνης βασίζονται σε GPU για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Και ενώ η NVIDIA και άλλες έχουν επικεντρωθεί ολοένα και περισσότερο σε GPU.

Όταν το Bloomberg ανέφερε αρχικά τα σχέδια της Altman για τον τομέα των τσιπ, τύπου Μονάδα Επεξεργασίας Τανυστή/ Τενσόρ(TPU). Σε αντίθεση με τις GPU, οι TPU έχουν σχεδιαστεί από την αρχή για να χειρίζονται φόρτους εργασίας μηχανικής εκμάθησης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις κεφαλαιοποιήσεις που επιχειρεί να επιτύχει η εταιρεία δημιουργεί το ερώτημα εάν ένας κατασκευαστής TPU θα μπορούσε να επιτύχει πραγματικά αποτίμηση μεγαλύτερη από τη συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση της Apple και της Microsoft;

Σύμφωνα με την Semiconductor Industry Association (SIA), πέρυσι οι παγκόσμιες πωλήσεις ημιαγωγών έφτασαν τα 527 δισ. δολάρια. Αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να φτάσει το 1 τρισ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2030, σύμφωνα με ανάλυση της McKinsey.

Οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το 2023 ανεβάζουν το παγκόσμιο ΑΕΠ σε 105 τρισ. δολάρια, 5 τρισ. δολάρια υψηλότερο από το προηγούμενο έτος. Αυτό το έργο θα έχει παρόμοιο μέγεθος με τη συνδυασμένη ανάπτυξη όλων των οικονομιών του κόσμου το 2023.

Η ζήτηση για τσιπ που μπορούν να υποστηρίξουν φόρτους εργασίας AI ωστόσο δεν έχει υπάρξει ποτέ μεγαλύτερη κάνοντας ξεκάθαρη την ανάγκη. Η Nvidia έχει δεσμεύσει τη διαθεσιμότητα των H100 GPU της, με την εταιρεία να λέει ότι αναμένει ότι οι ελλείψεις θα συνεχιστούν για περίπου 18 μήνες.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι οι κατασκευαστές τσιπ όπως η TSMC και η Intel δεσμεύουν δισ. δολάρια για την κατασκευή νέων κατασκευαστών chip στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ευρώπη, ορισμένες από αυτές τις εγκαταστάσεις έχουν καθυστερήσει τις ημερομηνίες παραγωγής τους λόγω πολλών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει εάν θα υπάρξουν εμπορικοί περιορισμοί. Για παράδειγμα, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έθεσε εμπορικούς περιορισμούς στην εταιρεία ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης G42 λόγω των δεσμών με την Κίνα και εταιρείες όπως η Huawei Technologies.

Σίγουρα ένα από τα μεγάλα ερωτήματα είναι εάν ο Altman θα έχει πρόβλημα με τη λήψη κεφαλαίων από τη Μέση Ανατολή από χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία…