Αδιέξοδο για το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής

Αδιέξοδο για το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής

Άκαρπες απέβησαν οι πολύωρες διαβουλεύσεις κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες αναφορικά με το προσφυγικό και το θέμα του ασύλου. Μάλιστα, οι συνομιλίες που άρχισαν στο δείπνο των ηγετών συνεχίστηκαν ως τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, καθώς σύμφωνα με διπλωμάτες οι ηγέτες έκαναν ασυμβίβαστες μεταξύ τους προτάσεις.

Από την πλευρά της Ελλάδας, με τις προσφυγικές ροές να αυξάνονται και μετά τις πρόσφατες αναφορές Tusk για κατάργηση της υποχρεωτικής ποσόστωσης προσφύγων για τις χώρες της EE, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πλέον αναζητά τη συνδρομή των Βρυξελλών στο θέμα.

Σήμερα, δεύτερη μέρα της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο πρόγευμα εργασίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με θέμα τις μεταρρυθμίσεις στη ζώνη του ευρώ και ακολούθως θα πραγματοποιηθεί η τετραμερής συνάντηση, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker, της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Boyko Borissov με βασικά θέματα στην ατζέντα οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και το προσφυγικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει να ασκηθούν πιέσεις από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες στην Άγκυρα για ανάσχεση των ροών που έχουν αυξηθεί, ενώ ενδεικτικό είναι ότι ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «άσκοπη και άστοχη» την παρέμβαση Tusk.

Όσον αφορά στη χθεσινή συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Andrej Babis έκανε λόγο για μια «αρκετά θυελλώδη» συζήτηση, ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel τόνισε πως «έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε», προσθέτοντας πως «οι θέσεις» των κρατών τα οποία εκφράζουν διαφωνίες «δεν άλλαξαν».

Ήδη προσερχόμενοι στην πρώτη τους Σύνοδο Κορυφής ως ηγέτες, οι νέοι πρωθυπουργοί της Πολωνίας και της Τσεχίας είχαν διαμηνύσει ότι δεν είχαν καμιά διάθεση υποχώρησης, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να αισθάνθηκαν ενισχυμένοι λόγω της αρχικής επιστολής που απηύθυνε στους ηγέτες ενόψει της Συνόδου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk. Σε αυτή χαρακτήρισε τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για την μετεγκατάσταση προσφύγων αναποτελεσματικές. Η τοποθέτησή του εξόργισε αρκετές κυβερνήσεις, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Paolo Gentiloni, ο οποίος έχει μπροστά του βουλευτικές εκλογές, πιθανόν τον Μάρτιο, τόνισε ότι χρειάζεται «μια δέσμευση για την μετεγκατάσταση των προσφύγων».

Η καγκελάριος της Γερμανίας καταδίκασε αυτή που αποκάλεσε «επιλεκτική αλληλεγγύη».

Ενώ ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte τόνισε: «δεν μπορούμε να έχουμε ένα σύστημα βάσει του οποίου οι χώρες ψωνίζουν ό,τι τους αρέσει από την ΕΕ, αλλά δεν δείχνουν καμιά πρόθεση να επιδείξουν την απαραίτητη αλληλεγγύη».

Μετά τις επικρίσεις της Γερμανίας, του Βελγίου και άλλων, ο Tusk αναγκάστηκε να διορθώσει το σημείωμά του προς τους ηγέτες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Οι τέσσερις πρωθυπουργοί των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών της λεγόμενης ομάδας Βίσεγκραντ προσέφεραν χθες στην Ιταλία 35 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηριχθούν προγράμματα στη Λιβύη για το μεταναστευτικό ζήτημα, με σκοπό την μείωση των ροών προς την Ευρώπη.

Όπως σημειώνουν, θέλουν να συμβάλλουν με χρήματα, εξοπλισμό και προσωπικό στην αυστηρότερη φρούρηση των εξωτερικών συνόρων, αλλά να μην υποδεχθούν πρόσφυγες, ειδικά μουσουλμάνους από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, επιχειρηματολογώντας ότι αυτό θα έθετε εν αμφιβόλω την εθνική τους ασφάλεια.

Δεν αναμενόταν να ληφθεί απόφαση χθες βράδυ και το σχέδιο να επιτευχθεί μια συμφωνία για τη μεταρρύθμιση και τη δημιουργία κοινού συστήματος ασύλου αμφισβητείται. Μια πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του προέδρου της Γαλλίας τόνισε ότι η διένεξη ενδέχεται να πάρει καιρό να επιλυθεί.

Η Γερμανία και άλλα κράτη που υποστηρίζουν τις ποσοστώσεις προειδοποιούν ότι ενδέχεται να επιβάλλουν στις χώρες που αθετούν την υποχρέωσή τους να υποδεχθούν πρόσφυγες να το πράξουν, με ψήφο κατά πλειοψηφία, εάν δεν εξευρεθεί συμβιβασμός.

Αλλά αυτό εγείρει το ενδεχόμενο να βαθύνουν οι διχασμοί την ώρα που οι 27 προσπαθούν να προβάλλουν ένα αρραγές μέτωπο, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Τόσο η Ιταλία όσο και άλλες χώρες που συνεισφέρουν στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό απείλησαν να στερήσουν από τα κράτη που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(φωτογραφία αρχείου SOOC)