Αδιέξοδο στις συνομιλίες για το Brexit - Απότομη «βουτιά» για τη στερλίνα

Αδιέξοδο στις συνομιλίες για το Brexit - Απότομη «βουτιά» για τη στερλίνα

«Έχουμε φτάσει σε κατάσταση αδιεξόδου και αυτό είναι πολύ ενοχλητικό», δήλωσε ο εντεταλμένος της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, Michel Barnier, μετά την ολοκλήρωση του πέμπτου γύρου των συνομιλιών με τον βρετανό ομόλογό του David Davis. 

«Δεν ζητάμε από το Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει υποχωρήσεις. Με πολιτική βούληση, μπορεί να επιτευχθεί αποφασιστική πρόοδος μέσα στους επόμενους δύο μήνες», πρόσθεσε ο ίδιος, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της βρετανικής πλευράς, την οποία οι Ευρωπαίοι θεωρούν ασαφή και νεφελώδη.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι, από τη δική μας πλευρά θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε είδους ενδεχόμενο και όλα τα ενδεχόμενα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πιθανότητα ενός «ανώμαλου» Brexit. 

Ο Barnier σημείωσε, μάλιστα, ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα -ειδικά όσον αφορά το «καυτό» ζήτημα του ποσού που θα κληθεί να καταβάλει το Λονδίνο προς τις Βρυξέλλες, δεν θα είναι σε θέση να κάνει θετική εισήγηση προς τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε, που θα συνέλθουν την ερχόμενη εβδομάδα για την τακτική σύνοδο κορυφής.

Έτσι, εκτός των άλλων, καθίσταται πιο δύσκολο το επίκεντρο των συνομιλιών να μετατοπιστεί από τους όρους του «διαζυγίου» στη μελλοντική σχέση ανάμεσα σε Ε.Ε. και Βρετανία -κάτι που στόχος είναι να γίνει στην επόμενη σύνοδο κορυφής, στις 14 Δεκεμβρίου, που θεωρείται ορόσημο στην υπόθεση του Brexit.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Barnier είχαν άμεση επίπτωση και στη στερλίνα, η οποία απώλεσε μέσα σε λίγα λεπτά τα κέρδη που κατέγραφε έναντι του δολαρίου και πλέον υποχωρεί κατά 0,50%, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στα 1,3156 δολάρια.

Οι εξελίξεις αυτές ενδέχεται να εντείνουν την κριτική απέναντι στην Theresa May, η οποία τηρεί αμφιλεγόμενη στάση και αμφισβητείται ολοένα περισσότερο, ακόμη και από κορυφαία στελέχη του κόμματός της. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να φέρουν ξανά στο προσκήνιο τα σενάρια πρόωρων εκλογών.