Αίγυπτος: Μειωμένα κατά 10% αναμένονται τα τουριστικά έσοδα

Αίγυπτος: Μειωμένα κατά 10% αναμένονται τα τουριστικά έσοδα

Τα τουριστικά έσοδα της Αιγύπτου το 2015 θα είναι τουλάχιστον κατά 10% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, μετά τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους που οδήγησε σε αναστολή μέρους των πτήσεων από τη Μόσχα και το Λονδίνο, με τις αρχές τώρα να προσπαθούν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Τουρισμού της χώρας.

Στις 31 Οκτωβρίου, την ημέρα που συνετρίβη το ρωσικό αεροσκάφος που μετέφερε τουρίστες από το Σαρμ ελ Σέιχ, παρασύροντας στο θάνατο και τους 224 επιβαίνοντες, είχε προγραμματιστεί η έναρξη μιας διεθνούς διαφημιστικής εκστρατείας με στόχο την ενίσχυση του τουριστικού κλάδου της χώρας.

Η αεροπορική τραγωδία όμως οδήγησε τη Ρωσία και τη Βρετανία, σύμφωνα με τις οποίες η συντριβή οφειλόταν σε βόμβα, να αναστείλουν κάποιες πτήσεις έως ότου δοθούν διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια στο αεροδρόμιο.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στο περιθώριο συνεδρίου, ο Χισάμ Ζάζου είπε ότι η Αίγυπτος προσπαθούσε να καλύψει τις όποιες ελλείψεις υπάρχουν στην ασφάλεια και να πείσει τους τουρίστες να επιστρέψουν.

Η συντριβή του αεροσκάφους έχει ήδη προκαλέσει άμεσες ζημίες ύψους 2,2 δισεκ. αιγυπτιακών λιρών αν και ο έμμεσος αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος και πιο δύσκολο να υπολογιστεί.

Ο Ζάζου αρνήθηκε να πει πότε αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου οι πτήσεις ή να κάνει προβλέψεις για τα έσοδα του επόμενα χρόνου, λέγοντας ότι η ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα εικόνας.

«Αυτή τη φορά, είναι διαφορετικό. Δεν μπορώ να σας δώσω ημερομηνία... Αυτή τη φορά δεν είναι πρόβλημα της Αιγύπτου... Και η Αίγυπτος έχει εγκλωβιστεί σε αυτό που συμβαίνει στη Συρία και το Λίβανο, στη Λιβύη και προς τα νότια κάποιες φορές στο Σουδάν, ακόμα και στο Παρίσι», ανέφερε ο Ζάζου.

Τα τουριστικά έσοδα της Αιγύπτου πέρυσι ανήλθαν περίπου στα 7,2 δισεκ. δολάρια, από 12,5 δισεκ. δολάρια πριν το 2011.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ