Αισιόδοξος για νίκη του E. Macron ο Αυστριακός καγκελάριος Christian Kern

Αισιόδοξος για νίκη του E. Macron ο Αυστριακός καγκελάριος Christian Kern

Χαιρετίζοντας την νίκη του Emmanuel Macron στον χθεσινό πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Christian Kern εκφράζει την αισιοδοξία του πως ο ανεξάρτητος υποψήφιος θα επικρατήσει και στον δεύτερο γύρο τους στις 7 Μαΐου επί της ακροδεξιάς υποψήφιας Marine Le Pen.

"Χρειαζόμαστε μία φιλοευρωπαϊκή πολιτική στη Γαλλία, σε μία Γαλλία η οποία θα δίνει έμφαση στην Ευρώπη", τόνισε ο καγκελάριος στην δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία από το Ισραήλ, όπου από χθες πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

Ο ίδιος θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξουν μερικές μεταρρυθμίσεις στην ευρωπαΐκή πολιτική, αλλά και μια από κοινού παραπέρα εξέλιξή της, ενώ εκτιμά πως με την Marine Le Pen δεν θα υπήρχε αυτή η ευρωπαϊκή προοπτική, καθώς, όπως εκτιμά, "η Le Pen υποστηρίζει την υπονόμευσή της".

Ηδη σε δηλώσεις του πολύ πριν από τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ο Christian Kern είχε προειδοποιήσει για τις συνέπειες που θα είχε μία νίκη της αρχηγού του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως, "εάν σε μία χώρα-κλειδί της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναλάβουν την εξουσία οι δεξιοί δημαγωγοί, θα έχουμε ένα πρόβλημα. Η οικονομική ζημία που μπορεί να προκαλέσει κάποιος, όπως η Le Pen, κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί πόσο μεγάλη θα είναι, για εμάς θα ήταν μία τεράστια απώλεια ευημερίας, η Ευρώπη, η Αυστρία θα γίνονταν φτωχότερες".

Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Sebastian Kurz, του συγκυβερνώντος - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, "βλέπει" στα κόμματα του κατεστημένου τους "πραγματικούς χαμένους" του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, τα οποία, όπως ο ίδιος δήλωσε σήμερα στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, εάν δεν αλλάξουν δεν θα επανεκλεγούν.

Ο Sebastian Kurz είναι σίγουρος, όπως είπε, πως δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπλήξεις κατά τον δεύτερο γύρο των εκλογών και ο ίδιος επιθυμεί να υπάρξει συνεργασία της Γαλλίας για μία αλλαγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι για την υπονόμευσή της, και ως εκ τούτου "φυσικά και είναι σημαντικό να υπάρχει μία φιλοευρωπαϊκή Γαλλία".

Παραμονές των εκλογών ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε διατυπώσει τη θέση πως ένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν επιτρέπεται να παραλύει το σύνολο της ΕΕ, αφήνοντας τότε να εννοηθεί πως ενδεχόμενη νίκη της Marine Le Pen θα δημιουργούσε τεράστια σύγχυση στο ευρωπαϊκό σκηνικό, χωρίς ωστόσο, όπως τόνιζε, αυτό να σημαίνει και απειλή για ένα τέλος της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις τους που είχε συγκεντρώσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών στην Αυστρία -- με εξαίρεση εκείνης του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων - κοινή ήταν η εκτίμησή τους, παραμονές της εκλογικής αναμέτρησης στη Γαλλία, πως τελικά στις γαλλικές προεδρικές εκλογές δεν πρόκειται να επικρατήσει η ακροδεξιά Marine Le Pen,.

Η Marine Le Pen οριστικά δεν πρόκειται να νικήσει στον δεύτερο γύρο, τόνιζε πριν από τον πρώτο γύρο, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών ΄Εβελιν Ρέγκνερ, ενώ κατηγορηματικός στην τοποθέτησή του πως "η κυρία Le Pen δεν πρόκειται να κερδίσει τις εκλογές", ήταν ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Λαικού Κόμματος Οτμαρ Κάρας.

Και μόνο με τα ερωτηματικά που τίθενται, ως προς την πιθανότητα επικράτησής τους, δίνεται πάρα πολύ χώρος στους λαικιστές, προειδοποιούσε η επικεφαλής των ευρωβουλευτών των Πράσινων της Αυστρίας και αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Ουλρίκε Λούνατσεκ, ενώ την πεποίθησή της ότι δεν πιστεύει πως η Marine Le Pen έχει πιθανότητα να κερδίσει στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών, εξέφραζε η επικεφαλής των ευρωβουλευτών του κόμματος ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) Ανγκέλικα Μλίναρ.

Μοναδική εξαίρεση, ο Χάραλντ Βιλίμσκι, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων -- που εδώ και πάνω από έναν χρόνο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στην Αυστρία με ποσοστό πάνω από 30 % -- ο οποίος διατεινόταν πως μία εκλογική νίκη της Marine Le Pen θα αποτελούσε ένα "θετικό μήνυμα".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ