Άκυρο έκρινε το δημοψήφισμα στην Καταλονία το Συνταγματικό Δικαστήριο

Άκυρο έκρινε το δημοψήφισμα στην Καταλονία το Συνταγματικό Δικαστήριο

Ομόφωνα και τελεσίδικα άκυρο κήρυξε τον νόμο βάσει του οποίου διεξήχθη το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλονίας το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος νόμος είχε κριθεί προσωρινά αντισυνταγματικός από τα μέλη του δικαστηρίου, με απόφαση της 7ης Σεπτεμβρίου. 

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ», ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου της καταλανικής κυβέρνησης, Jordi Turull. «Το να ενδώσουμε δεν εντάσσεται στα σενάρια αυτής της κυβέρνησης», πρόσθεσε ο ίδιος. «Την Πέμπτη, δεν θα δώσουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που δώσαμε την Δευτέρα».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται, μάλιστα, λιγότερο από δύο ημέρες προτού λήξει το νέο τελεσίγραφο της Μαδρίτης προς τον Carles Puigdemont για να ξεκαθαρίσει τη στάση του αναφορικά με την κήρυξη ή μη ανεξαρτησίας, αλλά και σε μία στιγμή κατά την οποία το κλίμα έχει φορτιστεί εκ νέου μετά τη σύλληψη δύο εκ των κορυφαίων ηγετών του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας -των Jordi Cusart και Jordi Sanchez, επικεφαλής της Omnium Cultural και της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC) αντιστοίχως.

Διαβάστε ακόμη

Καταλονία: Αναμένονται μαζικές διαδηλώσεις μετά τη σύλληψη δύο αυτονομιστών ηγετών

Οι Καταλανοί δεν δέχονται το τελεσίγραφο της Μαδρίτης - Υπό περιορισμό ο επικεφαλής της αστυνομίας