Ακυρώσεις πτήσεων και πλημμυρισμένα σπίτια στη Βρετανία
Καταιγίδα «Ντένις»

Ακυρώσεις πτήσεων και πλημμυρισμένα σπίτια στη Βρετανία

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται πολλές περιοχές της Βρετανίας, μετά την επέλαση της καταιγίδας «Ντένις» από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άνθρωποι ενώ η σφοδρή κακοκαιρία θα συνεχίσει να σαρώνει και τις επόμενες ώρες τα βόρεια της χώρας.

Ο «Ντένις» έχει ήδη προκαλέσει έντονες πλημμύρες και ισχυρούς ανέμους με τις αρχές να εκκενώνουν πολλές περιοχές. Πάνω από 400 πτήσεις έχουν ακυρωθεί την ώρα που η κυκλοφορία των τρένων δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα, ενώ το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Στην Ουαλία, η αστυνομία έκανε έκκληση για αυτόπτες μάρτυρες σε μια προσπάθεια να αποσαφηνίσει τις συνθήκες στις οποίες έχασε τη ζωή του ένας 60χρονος. Αρχικά ο θάνατός του είχε συνδεθεί με την καταιγίδα. Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, ο άνδρας αυτός εθεάθη χθες, Κυριακή, το πρωί να μπαίνει στον ποταμό Τάουι. Ο θάνατός του δεν θεωρείται τελικά ύποπτος ούτε συνδεόμενος με τις καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο στρατός αναπτύχθηκε για να προσφέρει βοήθεια στον πληθυσμό στο δυτικό Γιορκσάιρ, που είχε ήδη πληγεί σκληρά από τις πλημμύρες μετά το πέρασμα της καταιγίδας Κιάρα, πριν από μερικές ημέρες.

Το βρετανικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο (MET) κήρυξε χθες, Κυριακή, κόκκινο συναγερμό για τη νότια Ουαλία εξαιτίας βροχοπτώσεων που συνδέονται με την καταιγίδα Ντένις -- ήταν η πρώτη από τον Δεκέμβριο 2015 που κηρύχθηκε κόκκινος συναγερμός για βροχές.

Αυτό το επίπεδο συναγερμού αφορά «επικίνδυνες μετεωρολογικές συνθήκες» που δημιουργούν «κίνδυνο θανάτου», κίνδυνο να σημειωθούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και ζημιές στις υποδομές. «Καλούμε τους ανθρώπους να προσέχουν και να φροντίζουν για την ασφάλειά τους», δήλωσε ο Τζέρεμι Παρ, ο υπεύθυνος για τη διαχείριση των κινδύνων πλημμυρών στους κόλπους του ουαλικού κυβερνητικού οργανισμού που είναι αρμόδιος για τους φυσικούς πόρους.

Ανάπτυξη του στρατού

Στην αρχή της καταιγίδας, το Σάββατο, δύο πτώματα περισυλλέχθηκαν στα ανοικτά της νότιας ακτής της Αγγλίας μέσα από την τρικυμισμένη θάλασσα. Οι συνθήκες στις οποίες σημειώθηκαν οι θάνατοι αυτοί δεν έχουν αποσαφηνισθεί.

Η αστυνομία του Μπράιτον ανακοίνωσε πως αναζητεί μια γυναίκα περίπου 20 ετών που εθεάθη την Κυριακή γύρω στις 02:45 (τοπική ώρα) να μπαίνει στο νερό.

Το υπουργείο Άμυνας ανέπτυξε στρατό στο Δυτικό Γιορκσάιρ, μια ζώνη της βόρειας Αγγλίας που είχε πληγεί πολύ το προηγούμενο σαββατοκύριακο από τις πλημμύρες που είχε προκαλέσει η καταιγίδα Κιάρα.

Πολλές αθλητικές συναντήσεις, που ήταν προγραμματισμένες για χθες, Κυριακή, μεταξύ των οποίων το Κύπελλο Αγγλίας του γυναικείου ποδοσφαίρου, αγώνες ράγκμπι και ιππικοί αγώνες, ματαιώθηκαν.