Αλ. Διακόπουλος: Δεν πρόκειται να γίνει θερμό επεισόδιο

Αλ. Διακόπουλος: Δεν πρόκειται να γίνει θερμό επεισόδιο

Την εκτίμηση ότι η κατάσταση με την Τουρκία τείνει προς αποκλιμάκωση εξέφρασε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού, Αλέξης Διακόπουλος. «Δεν πρόκειται να γίνει θερμό επεισόδιο. Δεν είναι εύκολο να κάνεις bullying στην Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Διακόπουλος ανέφερε ότι όσο η τουρκική NAVTEX βρίσκεται σε ισχύ και τα πλοία δεν έχουν επιστρέψει στις ακτές, η ελληνική πλευρά παραμένει σε επιφυλακή. Εκτίμησε, πάντως ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης. «Τείνει προς αποκλιμάκωση η κατάσταση και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι πάει να κλιμακωθεί. Όσο θα υπάρχει στόλος στο Αιγαίο εμείς θα είμαστε παρόντες», υπογράμμισε.

Ιδιαίτερα για το Βερολίνο, ο κ. Διακόπουλος είπε πως αν και δεν ζήτησε η Ελλάδα την παρέμβαση της κ. Μέρκελ εκείνη έκανε την πιο δυναμική παρέμβαση. Χαρακτήρισε σωτήρια, την πρόσφατη συνάντηση του Ιμπραήμ Καλίν με την Ελένη Σουρανή στο Βερολίνο «την οποία ορισμένοι θερμοκέφαλοι κατέκριναν». Εξήγησε πως με τη συμμετοχή της σε αυτή τη συνάντηση η Αθήνα, αφαίρεσε κάθε πρόσχημα και έδειξε ότι η Ελλάδα δεν είναι υπεύθυνη για οποιαδήποτε ένταση.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα έδειξε την αποφασιστικότητά της καθώς η αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων αμέσως μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX ήταν έγκαιρη, δείχνοντας αποφασιστικότητα.

Αναφορικά με τις δυνατότητες διαλόγου που υπάρχουν ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ο κ. Διακόπουλος τόνισε: «Μια ματιά στον χάρτη θα δείξει ότι η Τουρκία είναι ένας γείτονας με τον οποίο πρέπει να βρούμε ένα Modus Vivendi. Σαφώς και κάποια στιγμή θα μιλήσουμε. Εμείς έχουμε θέσει τους όρους και έχουμε πει ότι δεν συζητάμε υπό πίεση και εξαναγκασμό. Η Τουρκία θέλει να μας οδηγήσει σε ένα επεισόδιο και να συζητήσουμε υπό πίεση». Στο ερώτημα αν εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει κάποιο θερμό επεισόδιο, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού απάντησε: «από το 2019 λέω ότι δεν πρόκειται να γίνει θερμό επεισόδιο. Δεν είναι εύκολο να κάνεις bullying στην Ελλάδα».

Ερωτηθείς για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού είπε ότι το θέμα της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με το Παρίσι δεν συναρτάται από τους εξοπλισμούς τους οποίους χειρίζεται το ΥΠΕΘΑ.

«Έχουμε κοινά συμφέροντα, κοινή οπτική όχι μόνο για τα θέματα της Μεσογείου αλλά και τα θέματα της Ευρώπης με τη Γαλλία. Η Γαλλία είναι μια πάρα πολύ φιλική σε εμάς χώρα και εξαιρετικά σημαντική στην περιοχή μας αλλά και στην Ευρώπη και νομίζω ότι εκεί υπάρχει ένα υπόβαθρο καλό ώστε μελλοντικά να προχωρήσουμε τη συμφωνία. Δε συναρτάται από τους εξοπλισμούς», είπε ο κ. Διακόπουλος.

Πρόσθεσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά από 10 χρόνια κρίσης χρειάζονται ανανέωση οπλοστασίου, συντήρηση του παλαιού που γίνεται σε ένα βαθμό και «κάποια στιγμή ίσως θα πρέπει να κοιτάξουμε και για την αγορά νέων πλοίων».

«Όλα αυτά όμως θα ‘ρθουν και σε συνάρτηση της οικονομικής κατάστασης», τόνισε ο κ. Διακόπουλος επισημαίνοντας ότι η συζήτηση αυτή γίνεται μετά από 10 χρόνια κρίσης, κορονοϊό, την απόφαση του ΣτΕ για τους συνταξιούχους αλλά και δημοσιονομική στενότητα. «Όλα θα γίνουν, αλλά δεν μπορεί να γίνονται οι εξοπλισμοί εις βάρος της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας αυτά τα δυο πρέπει να πηγαίνουν μαζί».

Για τις προσβάσεις της Ελλάδας στο Λευκό Οίκο, ο κ. Διακόπουλος είπε ότι βεβαίως και υπάρχει δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στον πρόεδρο Τραμπ, «εφόσον απαιτηθεί και όταν απαιτηθεί». Από κει και πέρα επεσήμανε ότι Ελλάδα – ΗΠΑ διανύουν τις καλύτερες ιστορικά σχέσεις τους σε όλα τα επίπεδα της αμερικανικής διοίκησης, «με το Στεϊτ Ντιπάρτμεντ μέσω του κ. Πομπέο με τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και το Λευκό Οίκο».