Al Jazeera: Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακή πύλη

Al Jazeera: Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακή πύλη

Στη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακή πύλη της Ευρώπης αναφέρεται σε άρθρο του το Al Jazeera, στο οποίο τονίζεται ότι περίπου ένα μήνα η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή αγωγού που θα ενώνει τη χώρα με τη Βουλγαρία, έργο που θα σηματοδοτήσει το τέλος του ρωσικού μονοπωλίου αερίου στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Όπως αναφέρει το άρθρο μέχρι τώρα η Ρωσία προμήθευε τη Βουλγαρία με φυσικό αέριο σε ποσοστό της τάξεως του 90%, αλλά στις 27 Απριλίου έκλεισε τις στρόφιγγες, όταν η Σόφια ανακοίνωσε πως δεν θα ανανέωνε το συμβόλαιό της με τη Ρωσική Gazprom στο τέλος του έτους. Η Πολωνία που ανακοίνωσε την ίδια απόφαση, είχε την ίδια τύχη.

«Ο Βλ. Πούτιν δεν ήθελε να δοθεί η εντύπωση ότι χάνει πελάτες, και αποφάσισε να τους ξεκόψει από μόνος του νωρίτερα», ανέφερε ο Μάικ Μυριάνθης, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Η Βουλγαρία πλέον αναμένει τον αγωγό IGB για την προμήθεια φυσικού αερίου, το οποίο θα προέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν και η Ελλάδα θα λαμβάνει μέσω του αγωγού Trans-Anatolian Pipeline (TANAP).

Ο Μιχάλης Μαθιουλάκης, σύμβουλος ενεργειακής στρατηγικής, και επικεφαλής του think-tank Greek Energy Forum επισημαίνει πως η Βουλγαρία ήδη εξαρτάται απόλυτα από την Ελλάδα για την προμήθεια φυσικού αερίου και σημειώνει πως αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την ενεργειακή ασφάλεια μιας άλλης χώρας.

«[H Νοτιοανατολική Ευρώπη] θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από το φυσικό αέριο που προέρχεται από την Ελλάδα, επομένως το γεωπολιτικό της αποτύπωμα στα Βαλκάνια αυξάνεται», ανέφερε ο Μ. Μαθιουλάκης στο Al Jazeera.

Η Ελλάδα γίνεται πύλη για το LNG γιατί περιβάλλεται από θάλασσα, αναφέρεται σε άλλο σημείο του άρθρου.