Αλ Σίσι - Κοπελούζος για την πρόοδο στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου

Αλ Σίσι - Κοπελούζος για την πρόοδο στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου

Την πρόοδο της υλοποίησης των έργων για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου συζήτησαν, σήμερα στην Αίγυπτο, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, με τον πρόεδρο του Ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρη Κοπελούζο. Η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία προχώρησε σε μια ευρεία ανασκόπηση των εξελίξεων και των βημάτων που έχουν γίνει, επιβεβαιώνοντας τον στρατηγικό χαρακτήρα του project τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ε.Ε.

Ο κ. Κοπελούζος, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ομίλου, αναφέρθηκε στην πρόοδο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Αιγύπτου με την Ελλάδα και της μεταφοράς πράσινης ενέργειας μέσω του "GREGY interconnection".

Αναλυτικότερα τονίστηκε ότι, ο Όμιλος Κοπελούζου, μέσω της θυγατρικής του εταιρείας ELICA SA, αναπτύσσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας δυναμικότητας 3.000 MW για τη μεταφορά 100% πράσινης ενέργειας. Το έργο θα διασυνδέει απευθείας την Αίγυπτο με την Αττική αποφεύγοντας τα περιττά ενδιάμεσα σημεία εκφόρτωσης. Το εν λόγω έργο συνάδει πλήρως με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών CO2 έως το 2050.

Αναφορικά με τον «GREGY interconnection» αναφέρεται ότι αναμένεται να επιφέρει πρόσθετα και σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως η μείωση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, η βελτίωση της ποιότητας, της αξιοπιστίας και της ασφάλειας του εφοδιασμού στο Σύστημα, η παροχή ενός ευρέος φάσματος καταναλωτικών και οικονομικών οφελών, συμπεριλαμβανομένων θέσεων εργασίας και επιχειρηματικών ευκαιριών, η μετατροπή της Ελλάδας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο στην περιοχή και η ενίσχυση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και της ΑΟΖ της.

Η Αιγυπτιακή προεδρία σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως έγινε ανασκόπηση της υλοποίησης έργων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Αίγυπτο και τη μεταφορά της στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ενεργειακής διασύνδεσης. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Πρωθυπουργός, Δρ. Moustafa Madbouly, και ο Υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Dr. Mohamed Shaker.