Αναστασιάδης και Akinci αποφασίζουν σήμερα για τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό

Αναστασιάδης και Akinci αποφασίζουν σήμερα για τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Mustafa Akinci, θα έχουν σήμερα κοινή συνάντηση με τη συμετοχή του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ Espen ''Αϊντε και των διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Ozdil Nami.

Για την προετοιμασία της σημερινής συνάντησης οι κ.κ. Μαυρογιάννης και Nami είχαν χθες διαβουλεύσεις, που κράτησαν εννιά ώρες, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του κ. Eide.

Ο κ. Eide ανάρτησε επίσης φωτογραφία του ιδίου με τους διαπραγματευτές, την ειδική αντιπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Elizabeth Spehar, τον γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Γενικής Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maarten Vervey, τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό, Peter Van Nuffel, και τον προϊστάμενο της ομάδας υποστήριξης της ΕΕ για λύση του Κυπριακού.

Στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης οι δύο ηγέτες αναμένεται να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσει η διαδικασία. Επίσης, θα συζητηθούν θέματα ΕΕ, το περιουσιακό, η εφαρμογή λύσης και θέματα χρηματοδότησης της.

Η σημερινή συνάντηση των ηγετών είναι η τελευταία, που είχαν καθορίσει, αφότου επαναλήφθηκαν τον Απρίλιο οι διαπραγματεύσεις, που είχαν διακοπεί τον Φεβρουάριο.

Διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι το μείζον ζήτημα είναι η σύγκληση έως τις αρχές Ιουλίου νέας διάσκεψης για το Κυπριακό με τη συμμετοχή των εγγυητριών ( Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία) δυνάμεων. Το τελευταίο διάστημα ο κ. Eide έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ