Αναθεωρήθηκε προς τα κάτω ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας

Αναθεωρήθηκε προς τα κάτω ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας

Απογοητευτική παρουσιάζεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, η εικόνα της οικονομίας στη Βρετανία. Ενδεικτικό είναι πως το τελευταίο δωδεκάμηνο, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ο χαμηλότερος που αναφέρεται από το 2013. Την ίδια ώρα, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διευρύνεται και η Τράπεζα της Αγγλίας ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της για πρώτη φορά μέσα στην τελευταία δεκαετία.

Βάσει των στοιχείων της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως αναπτύχθηκε κατά 1,5% στο δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση. Πρόκειται για το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για διάστημα μεγαλύτερο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Στο πρώτο τρίμηνο, δε, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί με ρυθμό 1,8%.

Να σημειωθεί ότι οι αρχικές εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας έκαναν λόγο για ανάπτυξη 1,7% και όπως αναφέρει το Reuters, κανένας από τους αναλυτές δεν ανέμενε τόσο μεγάλη αναθεώρηση προς τα κάτω.

Σε μηνιαία βάση το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3%, συμβαδίζοντας με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

''Οσον αφορά το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, εμφανίστηκε αυξημένο κατά 4,6% στο δεύτερο τρίμηνο, φθάνοντας στα 23,182 δισ. στερλίνες. Από την πλευρά τους οι αναλυτές είχαν προβλέψει πως θα διαμορφωνόταν στα 16 δισ. στερλίνες.