Ανατροπή στο... lockdown - Αποσυμπίεση με διαδικασίες εξπρές

Ανατροπή στο... lockdown - Αποσυμπίεση με διαδικασίες εξπρές

Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν και Καθαρά Δευτέρα, να γίνει κανονικά η συνάντηση του με τους λοιμοξιωλόγους και τον Σωτήρη Τσιόδρα  στο Μέγαρο Μαξίμου προφανώς και δεν ήταν μία τυχαία επιλογή. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή ο πρωθυπουργός είχε δει τις εικόνες από τα γεμάτα πάρκα και υπαίθριους χώρους από πολίτες που έψαχναν για μία μικρή «απόδραση». Ήταν μία ακόμα ένδειξη, από τις πολλές το τελευταίο διάστημα, που συντείνουν σε ένα βασικό συμπέρασμα:

Η κόπωση της κοινωνίας από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα είναι μεγάλη. Το συμπέρασμα αυτό είναι που οδήγησε τον κ.Μητσοτάκη να αποφασίσει ότι θα πρέπει να σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς τους πολίτες, ένα μήνυμα ασφαλούς και γρήγορης εξόδου από την πίεση των μέτρων. Για το λόγο αυτό λοιπόν το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με την επιτροπή των επιστημόνων προχωράνε διαδικασίες εξπρές προκειμένου όλοι να ενημερωθούν για τον οδικό χάρτη σταδιακής απελευθέρωσης του λιανεμπορίου και των οικονομικών δραστηριοτήτων συνολικά. 

Πιο συγκεκριμένα όλα θα μέσα στην ίδια μέρα. Στις δέκα το πρωί της Παρασκευής θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή και το ίδιο απόγευμα θα υπάρξουν οι ανάλογες ανακοινώσεις. Με άλλα λόγια στην κυβέρνηση δεν επιθυμούν να χάσουν χρόνο, με στόχο την όσον το δυνατόν πιο γρήγορη «αποσυμπίεση» της κοινωνίας. Εδώ και αρκετές μέρες άλλωστε είχαν λάβει τα μηνύματα από τους πολίτες και αναζητούσαν τους απαραίτητες τρόπους. 

Όπως σημειώνει συνομιλητής του κ.Μητσοτάκη τρεις είναι οι λόγοι που έκαναν την κυβέρνηση να επιλέξει να «τρέξει» πιο γρήγορα: 

  • Οι γρήγοροι ρυθμοί που έχει πάρει το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το Μέγαρο Μαξίμου ο αριθμός ειδικά των ηλικιωμένων που έχουν κάνει το εμβόλιο είναι σημαντικός και χτίζεται βήμα βήμα το τείχος ανοσίας. 
  • Η κόπωση των πολιτών. Όλα τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί δείχνουν ότι η κοινωνία έχει κουραστεί και μέρα με τη μέρα διολισθαίνει προς την αντίθετη από την επιθυμητή κατεύθυνση.
  • Η μεγάλη ζημιά που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία. Το μέγεθος του προβλήματος στην οικονομία είναι τεράστιο και μεγαλώνει κάθε μέρα που η οικονομική δραστηριότητα παραμένει κλειστή. 

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων δείχνει να μην αλλάζει από όλα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα. 

  • Στις 22 Μαρτίου θα ανοίξουν κομμάτια του λιανεμπορίου (κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια).
  • Στις 29 Μαρτίου θα απελευθερωθεί το σύνολο του εμπορίου. 
  • Στις 12 ή 19 Απριλίου θα ανοίξει το κομμάτι της εστίασης μόνο σε εξωτερικούς χώρους. 

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το τι τελικώς θα γίνει με την εκπαίδευση, με την πιθανότητα παράτασης του σχολικού έτος να θεωρείται πλέον δεδομένη.