Ανένδοτος ο N. Maduro για τo ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη Βενεζουέλα

Ανένδοτος ο N. Maduro για τo ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη Βενεζουέλα

Photo by Reuters

Ανένδοτος στο ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά o Nicolas Maduro την Κυριακή, απευθυνόμενος στον βενεζουελάνικο λαό μέσω του τηλεοπτικού του προγράμματος "En contacto con Maduro" (Σε επαφή με τον Maduro), όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα.

«Μια εκλογική διέξοδος; Διέξοδος από πού;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Κανείς δεν θα πρέπει να γίνεται εμμονικός με εκλογικές διαδικασίες που δεν προβλέπονται από το Σύνταγμα».

Οι νέες δηλώσεις Maduro ήρθαν μια μόλις ημέρα, αφότου η κυβέρνησή του και η αντιπολίτευση συμφώνησαν σε έναν «οδικό χάρτη» για να εκτονωθεί η κρίση στη χώρα.

Ο Carlos Ocariz, εκ μέρους της συμμαχίας της αντιπολίτευσης MUD, δήλωσε το Σάββατο πως ο συνασπισμός θα παραμείνει στον διάλογο «μέχρι να καταφέρει το πιο σημαντικό πράγμα: Εθνικές εκλογές και το δημοψήφισμα». Ο Maduro από τη μεριά του χλεύασε τη δήλωση αυτή στην εκπομπή του.

«Με κάνει να νιώθω πολύ χαρούμενος, που το MUD θα συνεχίσει τον διάλογο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018», τόνισε κάνοντας αναφορά στο τέλος της θητείας του.

O Henrique Capriles, που ήταν υποψήφιος για την προεδρία της χώρας, κάλεσε από την πλευρά του την Κυριακή, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter την αντιπολίτευση «να επαναφέρει αμέσως στην ημερήσια διάταξη το θέμα της λαϊκής κινητοποίησης». Τόνισε, επίσης, ότι «η κρίση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα».

Λίγες ώρες μετά, ο πρόεδρος της χώρας έδωσε παράταση δύο μηνών στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η Βενεζουέλα είναι αντιμέτωπη εδώ και αρκετό καιρό με μια πολιτική, ανθρωπιστική και οικονομική κρίση, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε και από τη «βουτιά» των τιμών του πετρελαίου.

Ο Maduro από την πλευρά του επικαλείται «καπιταλιστική συνωμοσία» με τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, ώστε να δημιουργηθεί πρόβλημα στη διακυβέρνηση της χώρας υπό την προεδρεία του.