Άνετη επικράτηση Merkel και κυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Άνετη επικράτηση Merkel και κυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Νέα μικρή ενίσχυση της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών της Angela Merkel καταγράφει δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του βαρόμετρου Stern-RTL. Η CDU/CSU φθάνει πλέον το 40%, ενώ την ίδια στιγμή, οι Σοσιαλδημοκράτες του Martin Schulz παραμένουν καθηλωμένοι στο 22%, δύο περίπου μήνες πριν τις εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου. Τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο παραμένει η Αριστερά με 9%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) βρίσκονται στο 8%, ενώ η ακροδεξιά και ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) περιορίζεται στο 7%.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, σύμφωνα με το βαρόμετρο των Stern-RLT, αν οι εκλογές διεξάγονταν την ερχόμενη Κυριακή και όχι στα τέλη Σεπτεμβρίου, Ένωση και Φιλελεύθεροι θα σχημάτιζαν άνετα κυβέρνηση με συνολικό ποσοστό 48%. Την ίδια στιγμή Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Αριστερά θα συγκέντρωναν μαζί μόλις 39%. Αστάθμητος παράγοντας θεωρείται, για την ώρα, το ποσοστό των αναποφάσιστων και εκείνων που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν που φθάνει το 23%.

Merkel προτιμά το 52% των ερωτηθέντων

Όσον αφορά στο ερώτημα ποιο πρόσωπο θα προτιμούσαν ως καγκελάριο, η Merkel διευρύνει το προβάδισμά της και βρίσκεται πλέον 30 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον Schulz. Σε περίπτωση που ο καγκελάριος εκλέγονταν απευθείας και όχι από το κοινοβούλιο οι γερμανοί ψηφοφόροι θα την προτιμούσαν σε ποσοστό 52% Μέρκελ, ενώ μόλις το 22% θα επέλεγε τον αντίπαλό της. Το 26% δηλώνει ότι δεν θα ψήφιζε κανένα από τους δύο.

Η σφυγμομέτρηση για το βαρόμετρο των Stern-RTL διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα (10-14 Ιουλίου) από το ινστιτούτο Forsa, το οποίο έθεσε ερωτήματα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.502 πολιτών. Το ποσοστό στατιστικού λάθους κυμαίνεται στο ± 2,5%.

Φωτογραφία: SOOC