Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στο Ιράν - Εννέα νεκροί κατά τις ολονύχτιες συγκρούσεις

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στο Ιράν - Εννέα νεκροί κατά τις ολονύχτιες συγκρούσεις

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ένοπλοι διαδηλωτές προσπάθησαν να καταλάβουν στρατιωτικές και αστυνομικά τμήματα αλλά αποκρούστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών στο Ιράν καθώς μετά από έξι ημέρες συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 20 άνθρωποι. Όπως μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση και αναμεταδίδει το Associated Press μόνο χθες το βράδυ σκοτώθηκαν εννέα άνθρωπο.

Ειδικότερα έξι διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Qahdarijan. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τις συγκρούσεις πυροδότησαν διαδηλωτές που προσπάθησαν να κλέψουν όπλα από το αστυνομικό τμήμα. Επίσης, ένα 11χρονο αγόρι και ένας 20χρονος άντρας σκοτώθηκαν στην πόλη της Khomeinishah, ενώ ένα μέλος της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν σκοτώθηκε στην πόλη της Najafabad. Όλοι οι νεκροί είχαν πυροβοληθεί από κυνηγετικά όπλα.

Οι εν λόγω πόλεις βρίσκονται στην κεντρική επαρχία Isfahan του Ιράν, περίπου 350 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης.

Η οικονομία του Ιράν ανέκαμψε σημαντικά μετά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Η συμφωνία προβλέπει τον εμπλουτισμό ουρανίου μόνο για ειρηνικούς σκοπούς με αντάλλαγμα το τέλος ορισμένων διεθνών κυρώσεων. Έτσι, η Τεχεράνη πωλεί τώρα το πετρέλαιο της στην παγκόσμια αγορά και έχει υπογράψει συμφωνίες για να αγοράσει δυτικά αεροσκάφη αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, η βελτίωση αυτή δεν έχει φτάσει στον μέσο πολίτη της χώρας. Η ανεργία παραμένει υψηλή και ο επίσημος πληθωρισμός έχει φθάσει πάλι στο 10%. Μια πρόσφατη αύξηση των τιμών των αυγών και των πουλερικών έως και 40%, φέρεται να είναι η σπίθα που προκάλεσε τις βίαιες διαδηλώσεις. 

Σε αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη προτρέπει ο Trump

«Το Ιράν αποτυγχάνει σε όλα τα επίπεδα, παρά την πολύ κακή συμφωνία που πέρασε με την κυβέρνηση Obama», έγραψε ο Trump στο Twitter. «Ο μεγάλος ιρανικός λαός καταπιέζεται εδώ και χρόνια. Πεινάει για τροφή και ελευθερία. Ο πλούτος του Ιράν έχει κατασχεθεί, όπως και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι καιρός να αλλάξει αυτό».

Με δεύτερο tweet του ο αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στο Ιράν ενώ κατηγόρησε την προεδρία Obama ότι τα χρήματα που έδωσε στην Τεχεράνη κατέληξαν σε τσέπες τρομοκρατών και ανθρώπων του καθεστώτος.  

Από τη μεριά του και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Mike Pence, τόνισε ότι επί προεδρίας Trump οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν το λάθος να μην υποστηρίξουν τους «ηρωϊκούς διαδηλωτές στο Ιράν» όπως είχαν κάνει οι προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, δίνοντας τροφή για σχόλια περί εντονότερης ανάμιξης των ΗΠΑ στα εσωτερικά του Ιράν.