Ανησυχούν οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες για τους πιθανούς δασμούς των ΗΠΑ σε εισαγωγή ευρωπαϊκών αυτοκινήτων

Ανησυχούν οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες για τους πιθανούς δασμούς των ΗΠΑ σε εισαγωγή ευρωπαϊκών αυτοκινήτων

Στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτων, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Γενεύη, η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) εξέφρασε την ανησυχία και τον προβληματισμό της σχετικά με τους ενδεχόμενους δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τα μέλη της ACEA είναι παγκόσμιες εταιρείες και το διεθνές εμπόριο αποτελεί σημαντικό πυλώνα της ανταγωνιστικότητας για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της ACEA, Erik Jonnaert.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στην ΕΕ από πλευράς τζίρου, αντιπροσωπεύοντας το 15,4% των εισαγωγών της ΕΕ το 2017. Από την άλλη, η ΕΕ εξάγει περίπου 500.000 κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, ενώ πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ήδη εργοστάσια στις ΗΠΑ για τις ανάγκες της τοπικής αγοράς, με τον όγκο των αυτοκινήτων που παράγονται εκεί να ξεπερνούν τα 800.000 οχήματα ετησίως.

Ο γραμματέας σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, επισήμανε: «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές δεν εξάγουν μόνο οχήματα στις ΗΠΑ, αλλά και έχουν πολλά εργοστάσια εκεί για να καλύψουν τις ανάγκες, παρέχοντας σημαντική τοπική απασχόληση και δημιουργώντας φορολογικά έσοδα».

Κατά τη διάρκεια συζητήσεων όλοι οι κατασκευαστές συμφώνησαν ότι η κατάργηση ή η μείωση των δασμών θα μείωνε το κόστος και θα βελτίωνε τις γραμμές παραγωγής, διατηρώντας ταυτόχρονα υψηλά πρότυπα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Aπειλή Trump για φόρο 25% στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα

Προειδοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα επιβάλει «φόρο 25%» στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εξάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες διατύπωσε ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, κλιμακώνοντας τους φόβους για επικείμενο εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα οικονομικά μπλοκ στον κόσμο.

Σύμφωνα με το skai.gr, το μήνυμα Trump ήλθε στον απόηχο των πληροφοριών πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταρτίσει λίστα με περισσότερα από 100 αμερικανικά προϊόντα στα οποία θα επιβάλει κυρώσεις εάν η Ουάσιγκτον εφαρμόσει τους σχεδιαζόμενους δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου.

«Μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, αλλά αν το κάνουν αυτό θα βάλουμε έναν μεγάλο φόρο 25% στα αυτοκίνητά τους», είπε ο κ. Trump, εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση ότι οι Βρυξέλλες δεν θα επιμείνουν πολύ στην κόντρα με την Ουάσιγκτον υπό το βάρος του φόρου στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Μιλώντας στον Λευκό Οίκο μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, ο κ. Trump κατηγόρησε την ΕΕ πως έχει ορθώσει πολλά εμπόδια στα αμερικανά προϊόντα και στις αμερικανικές επιχειρήσεις που θέλουν να διεισδύσουν στην ευρωπαϊκή αγορά. «Ωστόσο, στέλνουν τα αμάξια τους και όλα τα άλλα στις ΗΠΑ», προσέθεσε.

«Η ΕΕ δεν μας έχει φερθεί καλά και έχει υπάρξει μία πολύ, πολύ άδικη εμπορική κατάσταση», είπε ο αμερικανός πρόεδρος, επαναβεβαιώνοντας εκ νέου ότι είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει τους δασμούς σε ατσάλι και αλουμίνιο, οι οποίοι προκάλεσαν την όλη αντιπαράθεση.

Η λίστα με τα προϊόντα-στόχους είναι ένα από τα τρία μέρη της στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση των δασμών που σχεδιάζει ο κ. Trump.

Η δεύτερη αιχμή είναι η εφαρμογή ανάλογων δασμών στο χάλυβα και το αλουμίνιο, ώστε να προστατευθεί ο ευρωπαϊκός μεταλλευτικός κλάδος σε περίπτωση που οι αμερικανικοί δασμοί ανακατευθύνουν μεγάλο όγκο εξαγωγών προς την κοινοτική αγορά.

Τρίτον, η ΕΕ βρίσκεται σε συνεννόηση με άλλες χώρες που πλήττονται από τα σχέδια Trump ώστε να προσφύγουν ομαδικά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αν και η κυβέρνηση Trump έχει εξ αρχής προσπαθήσει να υπονομεύσει τον ΠΟΕ.