Ανοίγει το Σάββατο η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς των 50 - 54 ετών

Ανοίγει το Σάββατο η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς των 50 - 54 ετών

Ανοίγει αύριο Σάββατο 24 Απριλίου η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμών προκειμένου να εμβολιαστεί κατά της Covid-19 η ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών. 

Στη συνέχεια, όπως έχει ανακοινωθεί, τη Μ.Τρίτη θα ανοίξουν τα ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 30-39 με το εμβόλιο της AstraZeneca. 

Για τους 40 – 49 ετών τα ραντεβού αναμένεται να ανοίξουν μέχρι την Μ. Παρασκευή, απευθείας σε μία, ή σε δύο ομάδες (π.χ. 40-44 και 45-49) με όλα τα εμβόλια.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για τους 55-59 έχει ανοίξει από την περασμένη Τετάρτη 21 Απριλίου.

Χρονοδιάγραμμα παράδοσης εμβολίων

  • Από την εταιρεία Pfizer θα παραδοθούν 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.
  • Από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.
  • Από την εταιρεία Johnson & Johnson, έχουμε παραλάβει  33.600 δόσεις και αναμένουμε 300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.
  • Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένουμε από αυτήν ένα αριθμό δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα. 

B. Παπαευαγγέλου: Λυπηρό να νοσηλεύονται άνθρωποι που έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν

Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας την Παρασκευή η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι είναι λυπηρό να νοσηλεύονται άνθρωποι που έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν και δεν το έχουν κάνει και για το λόγο αυτό έκανε έκκληση προς όλους για συμμετοχή στον εμβολιασμό.

«Περισσότερους από 3 μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού, 1 στους 4 ασθενείς στα νοσοκομεία της χώρας είναι άτομα άνω των 75 ετών. Ενώ είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν δεν το έκαναν και σήμερα κινδυνεύουν να χαθούν ή και χάνονται» είπε και πρόσθεσε ότι μόλις το 65% -  2 στους 3 άνω των 80 ετών - έχουν λάβει την πρώτη δόση, είτε έχουν κλείσει ραντεβού για το πρώτο τους εμβόλιο.

Η ίδια μιλώντας γενικότερα για τον εμβολιασμό, επεσήμανε ότι την περίοδο που κάποιος εμβολιάζεται δε χρειάζεται να ακολουθεί κάποια συγκεκριμένη διατροφή για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου, επίσης δεν θα πρέπει να αλλάζει την φαρμακευτική του αγωγή και δεν συστήνεται να κάνει προληπτικές εξετάσεις ή έλεγχο αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό για να δει αν έπιασε το εμβόλιο.

Υπογράμμισε ότι «η όποια χαλάρωση θα αυξήσει αυτόματα το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι» και απηύθυνε έκκληση, ώστε όλος ο κόσμος αλλά ιδιαίτερα τα άτομα με παράγοντες κινδύνου να προσέλθουν στο εμβολιαστικό κέντρο, ενώ συνέστησε να γίνεται χρήση διπλής μάσκας κατά την παραμονή στις εκκλησίες.

Οριακή υποχώρηση δείχνει ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια έδειξε σημεία οριακής υποχώρησης την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει υψηλή, ανέφερε από πλευράς του στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σημείωσε ότι στην Αττική η επιδημία παρουσίασε για δεύτερη εβδομάδα σημεία συρρίκνωσης σε ποσοστό 6%, με λιγότερα από 2.000 ενεργά κρούσματα, ενώ στην Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε συρρίκνωση 8%