Άνοιξαν οι κάλπες για το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία

Άνοιξαν οι κάλπες για το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία

Άνοιξαν σήμερα στις 07:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος) οι κάλπες στη Βρετανία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με το οποίο θα κριθεί αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ή θα αποχωρήσει από την ΕΕ.

Συνολικά 46,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν για το ευρωπαϊκό ή μη μέλλον της χώρας τους.

Τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοιχτά ως τις 22:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδος), ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Με τη λήξη της διαδικασίας, το καθένα από τα 382 κέντρα καταμέτρησης θα συγκεντρώσει τον αριθμό των ψηφοδελτίων και θα ανακοινώσει τα ποσοστά συμμετοχής του εκλογικού σώματος (το τελικό ποσοστό συμμετοχής αναμένεται να ανακοινωθεί στις 05:00 τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας).

Στη συνέχεια το κάθε κέντρο θα καταμετρήσει τα ψηφοδέλτια και θα ανακοινώσει τον αριθμό αυτών που τάσσονται υπέρ της παραμονής και αυτών που είναι υπέρ της αποχώρησης.

Οι περισσότερες περιφέρειες αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Η τελευταία ανακοίνωση των τοπικών αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 07:00 τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας. Θα ακολουθήσουν συγκεντρωτικά στοιχεία για 12 περιφέρειες και στη συνέχεια το τελικό, εθνικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του "Remain" και του "Leave".

Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, το οποίο θα έχει ανακοινωθεί νωρίτερα, μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη ένδειξη για το αποτέλεσμά του. Αν είναι υψηλό μπορεί να ευνοεί το στρατόπεδο του "Remain".

Απουσία exit poll, το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov θα δώσει στη δημοσιότητα μια έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες, το βράδυ της Πέμπτης, με την ελπίδα ότι θα επαναλάβει την επιτυχία που είχε η πρόβλεψή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Σκωτίας, το 2014.

«Ναι» ή «Όχι»

Με την έναρξη της ψηφοφορίας του βρετανικού δημοψηφίσματος, μία συμβουλή που αναρτήθηκε από έναν βρετανό οικονομολόγο αναλυτή στο Twitter μπορεί και να έχει μία χρησιμότητα: «Αν το μυαλό σου λέει "παραμονή" και η καρδιά λέει «έξοδος», θυμήσου ότι το μυαλό είναι ειδικά σχεδιασμένο για να σκέφτεται και ότι η καρδιά δεν είναι παρά μία τρόμπα».

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, ας σημειωθεί:

Πρόκειται για ένα δημοψήφισμα που προκηρύχθηκε για να αντιμετωπισθεί μία διαμάχη που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας.

Οδήγησε σε μία προεκλογική εκστρατεία που δίχασε τη χώρα και οδήγησε στα άκρα μία πολύ γνωστή συζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις σχέσεις της χώρας με την Ευρώπη, συζήτηση που δεν θα κλείσει πάντως με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, δεδομένης της οριακής διαφοράς ανάμεσα στο «ναι» και στο «όχι» και θα στιγματίσει την βρετανική πολιτική ζωή.

Στην περίπτωση επικράτησης του «όχι» στην Ευρώπη, οι διαστάσεις των οικονομικών συνεπειών του Brexit για την Βρετανία και την Ευρώπη είναι άγνωστες, όπως και οι διαδικασίες που θα επισφραγίσουν αυτό το άνευ προηγουμένου «διαζύγιο».

Σε πολιτικό επίπεδο, η «ευρωπαϊκή ιδέα» έχει από μόνη της πολλά προβλήματα για να φοβηθεί την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση.

Αυτό που έχει να φοβηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η αντανάκλαση ενός Brexit σε άλλους γάμους» από εκείνους που υπάρχουν στους κόλπους της, κυρίως μετά την τελευταία μεγάλη της διεύρυνση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ