«Ανοίξτε με προσοχή αερομεταφορές και cargo»
ΠΟΥ προς κυβερνήσεις

«Ανοίξτε με προσοχή αερομεταφορές και cargo»

Στα προβλήματα μεταφοράς αγαθών, αλλά και την επαναξιολόγηση της ασφάλειας στις αερομεταφορές, εστιάζει τώρα τη συμβουλευτική της η Επιτροπή Επειγουσών Αναγκών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προτείνοντας αλλαγές στις συστάσεις της προς τα κράτη - μέλη του Οργανισμού, ενόσω η πανδημία του νέου κορονοϊού παραμένει ενεργή.

Η Επιτροπή συνεδρίασε χθες και ο επικεφαλής της, δρ Ντιντιέ Χουσαίν, εξήγησε στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του ΠΟΥ για την πορεία της πανδημίας τις βασικές προτάσεις προς τα κράτη μέλη, επισημαίνοντας ότι περίπου 20 από τις κατευθυντήριες οδηγίες του Οργανισμού βρίσκονται τώρα υπό επανεξέταση.

Ως πρωταρχικό ζήτημα, ο κ. Χουσαίν, επεσήμανε την ανάγκη άρσης των περιορισμών στις μεταφορές αγαθών, καθώς πολλά κράτη αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης τροφίμων για τους πληθυσμούς τους, εξαιτίας των περιορισμών στις εμπορικές μεταφορές.

Αντίστοιχα, εστίασε στις χώρες που στηρίζονται στις αερομεταφορές, λέγοντας πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή μετακίνηση ατόμων με την ανάπτυξη της κατάλληλης στρατηγικής από τα κράτη σε συνεργασία με τους αρμόδιους κοινωνικούς εταίρους.

Στην ίδια κατεύθυνση και στο πλαίσιο του "ανοίγματος" των αερομεταφορών θα πρέπει να εξισορροπηθεί ο κίνδυνος από τα οφέλη των επιτρεπόμενων αερομεταφορών με πιθανές ανεπιθύμητες συνέπειες διασποράς του ιού.

Ο δρ Χουσαίν, απευθύνοντας μήνυμα προς τα κράτη - μέλη του Οργανισμού, συνέστησε στις κυβερνήσεις:

- Να υποστηρίξουν τον ΠΟΥ, καθώς ο οργανισμός είναι μοναδικός και βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας,

- Να συνεργαστούν με τον ΠΟΥ για τη διακοπή της μετάδοσης του νέου κορονοϊού και 

- Να εστιάσουν στα κενά γνώσης που έχουμε, ενισχύοντας την έρευνα, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν νέο ιό, για τον οποίο δεν έχουμε πρόληψη μέσω εμβολίου, ούτε εγκεκριμένη θεραπεία.