Αντιδράσεις για τις ποινές στους αστυνομικούς της υπόθεσης Ζακ Κωστόπουλου

Αντιδράσεις για τις ποινές στους αστυνομικούς της υπόθεσης Ζακ Κωστόπουλου

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που έγινε από την Αστυνομία για τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στο συμβάν της 21ης Σεπτεμβρίου έξω από κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Σύμφωνα με το πόρισμα, για τους τέσσερις εκ των οκτώ εμπλεκομένων αστυνομικών προτείνεται η ποινή της απόταξης, ενώ για τους υπόλοιπους προτείνεται η επιβολή της αργίας με το ερώτημα της απόλυσης.

Αναμένονται πλέον οι τελικές αποφάσεις από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ενώ σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της Αστυνομίας το πόρισμα θα σταλεί στην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος των αστυνομικών, Θάνος Πλεύρης, σημείωσε σε ανάρτησή του στο Twitter «Επειδή πολλοί γράφουν ανακρίβειες καμία Απόταξη ή Απόλυση αστυνομικού υπάρχει. Αυτό αποφασίζεται μόνο με απόφαση Πειθαρχικού. Στο παρόν στάδιο ελέγχεται εάν θα παραπεμφθούν ή όχι».

Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Θάνος Πλεύρης, συνήγορος υπεράσπισης των δύο εκ των κατηγορούμενων αστυνομικών, είπε πως «το πόρισμα δεν είναι απόφαση. Ο αξιωματικός που ολοκλήρωσε την ΕΔΕ δίνει το πόρισμα στον αρχηγό της ΕΛΑΣ και αυτός αποφασίζει αν θα παραπεμφθούν οι αστυνομικοί στο πειθαρχικό η όχι».

Ανέφερε πως είναι λυπηρό οι ενδιαφερόμενοι να μην γνωρίζουν κάτι και το γραφείο του αρχηγού της ΕΛΑΣ να έχει πληροφορήσει πρώτα τα μέσα ενημέρωσης και τόνισε πως το σημαντικό είναι το τι θα πει η ποινική διαδικασία.

Σημείωσε μάλιστα πως του κάνει εντύπωση που - σύμφωνα με το πόρισμα - έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και για τους 8 ενώ η δικαιοσύνη έχει ασχοληθεί μόνο με τους 4.

Επίσης, ο γ.γ των ειδικών φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, σχολίασε πως «Πρόκειται για διαρροές. Καλό θα ήταν μέσα στην ημέρα η ΕΛΑΣ και το αρμόδιο υπουργείο να βγάλει μια ανακοίνωση». Ο κ. Μαυροειδάκος εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο αρχηγός της αστυνομίας δεν έχει ενημερωθεί για το πόρισμα.

Με δηλώσεις του στα Παραπολιτικά, ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι οι συνάδελφοί του κατά το τραγικό συμβάν ενήργησαν με βάση τη διεθνή τακτική προκειμένου για τέτοια συμβάντα.