Αντιδράσεις κομμάτων για αποφυλάκιση Ρουπακιά

Αντιδράσεις κομμάτων για αποφυλάκιση Ρουπακιά

Η αποφυλάκιση του Γιώργου Ρουπακιά που κατηγορείται τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα προκάλεσε αντιδράσεις σε πολιτικά κόμματα εντός και εκτός βουλής.

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ηλείας, κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας, για την αποφυλάκιση του Γιώργου Ρουπακιά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή απελευθέρωση από τις Φυλακές Κορυδαλλού του Γιώργου Ρουπακιά, δράστη της στυγερής δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, λόγω συμπληρώσεως του προβλεπόμενου ανωτάτου ορίου προσωρινής κράτησης, προτού ολοκληρωθεί η συνεχιζόμενη δίκη του, θα ήταν αδιανόητη κάτω από στοιχειωδώς παραδεκτές συνθήκες λειτουργίας του Κράτους ως δίκαιης πολιτείας.

Αναμφίβολα αποτελεί στίγμα στη λειτουργία των δικαστικών θεσμών της χώρας, που δεν θα εξαλειφθεί εάν, επιτέλους, δεν αποφασίσουμε να θεσπίσουμε εγγυήσεις απονομής έγκαιρης και αποτελεσματικής ουσιαστικής δικαιοσύνης».

Λόγια του αέρα με τον δολοφόνο εκτός φυλακής

Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα από σήμερα, επί κυβέρνησης της αριστεράς, θα κυκλοφορεί και πάλι ανάμεσά μας. Το Ποτάμι έγκαιρα είχε επισημάνει αυτή την εξέλιξη, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην εξέλιξη της δίκης οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Αλλά τίποτα δεν έγινε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για κραυγαλέα απόδειξη των τεράστιων προβλημάτων του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται με λόγια του αέρα. Με αυτά πρέπει να ασχοληθεί η κυβέρνηση και η ηγεσία της Δικαιοσύνης και όχι με τις μηνύσεις εναντίον εκείνων που ασκούν κριτική ή με παρεμβάσεις ακόμη και στη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Σήμερα «δολοφονήθηκε» για μια ακόμη φορά ο Παύλος Φύσσας

Για άλλη μια φορά και σε κοινωνικές συνθήκες εξαιρετικά κρίσιμες, το περί κοινού αίσθημα δικαίου δοκιμάζεται με την αποφυλάκιση του Γ. Ρουπακιά, του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, ο οποίος λειτούργησε για λογαριασμό της νεοναζιστικής, εγκληματικής οργάνωσης και της εξυπηρέτησης της φασιστικής δράσης της.

Σε μια εποχή κατά την οποία κάθε εγκληματική και φασιστική δράση πρέπει να απομονώνεται και να εξαλείφεται κοινωνικά, η επικίνδυνη ολιγωρία και η αναποτελεσματική λειτουργία της δικαιοσύνης, σε συνδυασμό τις σοβαρές ευθύνες τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, όσο και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όσον αφορά στη διασφάλιση των όρων για την έγκαιρη διεξαγωγή της δίκης, επέτρεψαν τελικά στον εκτελεστή της νεοναζιστικής οργάνωσης, έστω και με περιοριστικούς όρους, να αποφυλακιστεί.

Σήμερα, στα θύματα του φασισμού, με όποια μορφή και αν αυτός εκδηλώνεται, αναβιώνει η φρίκη των σε βάρος τους επιθέσεων, χωρίς δικαίωση.

Σήμερα, στα μάτια της οικογένειας Φύσσα και του συνόλου των δημοκρατικών πολιτών της χώρας, ο Παύλος «δολοφονήθηκε» για μια ακόμη φορά.

Η ΛΑΕ υποστηρίζει ότι, εδώ και τώρα, πρέπει να εξασφαλιστεί η άμεση συνέχιση της δίκης και να δοθεί αποφασιστικά το πολιτικό μήνυμα ότι απονέμεται δικαιοσύνη, με την καταδίκη των ακροδεξιών φασιστικών στοιχείων για τα εγκλήματα τα οποία έχουν διαπράξει.