Αντίδραση J. Comey στην ξαφνική παραίτηση του διευθυντή του FBI, A. McCabe

Αντίδραση J. Comey στην ξαφνική παραίτηση του διευθυντή του FBI, A. McCabe

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Andrew McCabe από την θέση του αναπληρωτή διευθυντή του FBI, ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας James Comey αντέδρασε με ανάρτησή του στο Twitter, μεταδίδει το CNN.

“Ο ειδικός πράκτορας Andrew McCabe στάθηκε στο ύψος του, τους τελευταίους οκτώ μήνες, όταν άνθρωποι μικροί προσπάθησαν να αποδομήσουν έναν οργανισμό από τον οποίο εξαρτώμαστε όλοι μας. Ο ίδιος υπηρέτησε υποδειγματικά για δύο δεκαετίες. Εύχομαι στον Andrew να είναι καλά. Παράλληλα, εύχομαι καλή δύναμη σε όλους τους άλλους στο FBI. Η Αμερική σας χρειάζεται,” έγραψε χαρακτηριστικά στο λογαριασμό του στο Twitter, o Comey, το βράδυ της Δευτέρας.

Ο McCabe βρέθηκε στο επίκεντρο άσκησης κριτικής του προέδρου Trump σχετικά με την έρευνα που διεξάγει το FBI για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, όπως επίσης και για τους χειρισμούς της υπηρεσίας, στην έρευνα για την διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Hillary Clinton από ιδιωτικό διαμετακομιστή την περίοδο που υπηρετούσε στο αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Στην ίδια θέση βρίσκονταν ο Comey, πριν από την αιφνιδιαστική αποπομπή του από τον πρόεδρο Trump τον περασμένο Μάιο. Η κυβέρνηση Trump απέδωσε την απόλυση του Comey στους χειρισμούς που έκανε στην έρευνα για την υπόθεση της Clinton, ενώ πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι σκεφτόταν “αυτό το πράγμα με την Ρωσία” όταν λάμβανε τις αποφάσεις του τον περασμένο Μάιο.

Η αποπομπή του Comey οδήγησε στον διορισμό του Robert Mueller για την διεξαγωγή της έρευνας για την Ρωσία, από το FBI. Ο διορισμός του έγινε από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Jeff Sessions έχει αυτοεξαιρεθεί μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές επαφές του, με Ρώσους αξιωματούχους.

Ο Mueller έχει και εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών, υπό την σύμφωνη γνώμη ενός ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury). Ο ειδικός ανακριτής διερευνά το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Trump και της Ρωσίας. Με αφορμή την αποπομπή του Comey, διερευνά επίσης, το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Trump ή άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου.

Παράλληλα με την έρευνα του FBI, βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις έρευνες στο Κογκρέσο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016. Οι έρευνες αυτές διεξάγονται από την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, αλλά και την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας. Οι έρευνες στοχεύουν στην ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Φωτογραφία: AP