Αντίμετρα… τροϊκανής έμπνευσης ομολογεί ο Τσακαλώτος

Αντίμετρα… τροϊκανής έμπνευσης ομολογεί ο Τσακαλώτος

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Χαμηλώνει τις προσδοκίες των βουλευτών για τα αντίμετρα ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, την ώρα που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να «σιγοβράζει». Συγκεκριμένα, επί περίπου δύο ώρες ο Ε. Τσακαλώτος μαζί με την Υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου ενημέρωναν μερίδα της Κ.Ο. του κόμματος, ώστε να «καμφθούν» οι αντιδράσεις τους.

Ωστόσο, πολλοί αντί να ηρεμήσουν θορυβήθηκαν από το αφήγημα που προσπαθεί να «πουλήσει» η κυβέρνηση σχετικά με τα αντίμετρα. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, η Αθήνα «στοχεύει τα αντίμετρα να είναι κυρίως για την ανακούφιση των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων αλλά και την ανάπτυξη». Με άλλα λόγια, το Μέγαρο Μαξίμου τείνει να… υιοθετήσει όσα προτείνουν οι δανειστές, δεδομένου ότι οι προτάσεις περί μείωσης ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ σε εστίαση κλπ δεν γίνονται αποδεκτά από τους Θεσμούς.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάριζαν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι και την Δευτέρα όταν και συνεδριάζει το Eurogroup. «Ο σκοπός μας να κλείσουν τα τεχνικά θέματα για να προχωρήσουμε στα πλεονάσματα και την ελάφρυνση του χρέους», προσέθεταν χαρακτηριστικά. Σίγουρα, πάντως, τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν μαζί με τα μέτρα και θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα, συμπλήρωσαν. 

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των παριστάμενων βουλευτών η ίδια πηγή ανέφερε ότι υπάρχει έντονη ανησυχία στις τάξεις τους, τουλάχιστον ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας «αλλά και για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε». «Η ανησυχία, η προσδοκία μας είναι να υπάρξει το συντομότερο μια βιώσιμη οικονομικά και κοινωνικά συμφωνία για να προχωρήσουμε», φέρεται να έλεγαν ορισμένοι εξ αυτών. Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ότι τα μακροοικονομικά πηγαίνουν πολύ καλά και πως στόχος θα είναι να ισοσταθμιστούν  οι πιέσεις  και να ευνοηθεί η ανάπτυξη

 

Φωτογραφία: Sooc