Αντιπαράθεση για τη μοριοδότηση της δομημένης συνέντευξης προς επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο
Βουλή

Αντιπαράθεση για τη μοριοδότηση της δομημένης συνέντευξης προς επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο

Με κύριο άξονα το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, συζητείται προς  ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο συναρμοδιότητας πολλών υπουργείων, ενώ δεν έλειψαν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις για τις ρυθμίσεις που αφορούν στη µοριοδότηση της δοµηµένης συνέντευξης προς επιλογή προϊσταµένων στο Δηµόσιο.

«Πρέπει τις θέσεις ευθύνης μέσα στο Δημόσιο να τις καταλαμβάνουν στελέχη, τα οποία, πέραν των τυπικών προσόντων που εμφανίζουν, πτυχία και μεταπτυχιακά, θα πρέπει να αποδεικνύουν και επικοινωνιακή ικανότητα, δεξιότητες, να διαχειρίζονται σωστά τον χρόνο, να παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά της ηγεσίας ιδίως υπό συνθήκες πίεσης και την ικανότητα να συντονίζουν τις ομάδες εργασίας», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κοτρωνιάς, και εξήγησε ότι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, «ο υποψήφιος βαθμολογείται με τον μέσο όρο των βαθμών των μελών της Επιτροπής, με μέγιστο βαθμό ενός εκάστου των μελών το 1.000 και αν ο μέσος όρος είναι κάτω από 500 αποκλείεται από την περαιτέρω διαδικασία, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό μορίων».

«Είναι ξεκάθαρο ότι εισάγεται κριτήριο αποκλεισμού κατά τη διαδικασία των κρίσεων», υποστήριξε  ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός και ισχυρίστηκε πως μπαίνει «κόφτης» και παρακάμπτονται πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

Τις προηγούμενες ημέρες, κατά το στάδιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, μεγάλο μέρος της συζήτησης απασχόλησε εάν έπρεπε να έρθει ένα νομοσχέδιο αυτής της μορφής, με πληθώρα και πανσπερμία διατάξεων, ασύνδετων μεταξύ τους.

Η κυβέρνηση χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ερανιστικό», που έδωσε τη δυνατότητα ευχερούς συζήτησης, καθώς δεν ακολουθήθηκε η «πεπατημένη» της εισαγωγής διατάξεων και ρυθμίσεων με τη μορφή τροπολογιών. «Νομοσχέδιο-σκούπα», «δείγμα κακής νομοθέτησης» και «εξυπηρέτησης συμφερόντων», χαρακτήρισε η αντιπολίτευση την πανσπερμία διατάξεων, που περιόρισε τη δυνατότητα διαβούλευσης και δεν εναρμονίζεται με την καλή νομοθέτηση που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, γιατί «στοιβάζονται μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο και τις 1.100 σελίδες του τα πάντα όλα».

Αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών είναι οι ρυθµίσεις για την κατάρτιση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέµησης της Διαφθοράς, η πρόβλεψη για σύσταση Κεντρικής Επιτροπής Συντονισµού, για τον συντονισµό της διαδικασίας εκπόνησης και επικαιροποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, στο οποίο περιλαµβάνονται και δράσεις για το Εθνικό Σύστηµα Ακεραιότητας που στοχεύει στην ενίσχυση της δηµόσιας ακεραιότητας.

Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς εμπλέκει το σύνολο της κυβέρνησης στην εφαρμογή του και υπό την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που είναι αρμόδια για την εποπτεία, τον απολογισμό και την επικαιροποίησή του, περιλαμβάνει πλαίσιο δράσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, καθώς και την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

Για τον καλύτερο συντονισμό του συστήνεται Κεντρική Επιτροπή Συντονισμού, ενώ για τη διασφάλιση της συνοχής του κυβερνητικού έργου ο ίδιος ο πρωθυπουργός ή ο αρμόδιος υπουργός εισηγείται την έγκρισή του στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο παρακολουθεί και την πορεία υλοποίησής του σε ετήσια βάση.

«Θεσπίζουμε μία διάταξη-πλαίσιο που κάνει κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ποτέ στο πολιτικό παρελθόν της χώρας», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, στο στάδιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο κ. Βορίδης είπε ότι «προδιορίζεται η ύπαρξη ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τμήμα αυτού του σχεδίου είναι η ύπαρξη Εθνικού Συστήματος Ακεραιότητας και στο εξής δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια ενός εκάστου υπουργού να νομοθετήσει ή να μη νομοθετήσει τα όσα προβλέπονται στο εθνικό σχέδιο, αλλά υπάρχει μία ισχυρή πολιτική δέσμευση στο ανώτερο δυνατό πολιτικό επίπεδο, στο επίπεδο του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού, προκειμένου να εφαρμοστεί το εθνικό σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κοτρωνιάς, έχει σημειώσει ότι «η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς (Ε.Σ.Σ.ΚΑ.ΔΙ.) αποτελεί εθνική δέσμευση. Διασφαλίζει, αφενός τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο αφετέρου την υλοποίηση προτεραιοτήτων που αναδεικνύουν οι ετήσιες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόσο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου και του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας όσο και στο πλαίσιο της διερεύνησης της κατάστασης του κράτους δικαίου μέσα από τις συναφείς συστάσεις των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών, που έχουν αρμοδιότητες στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς».